De ijsclub op de Weissensee 2003

De Stichting Weissensee Marathon beleefde onlangs twee weken lang het 3e lustrum. Al 15 jaren lang trekken duizenden natuurijs liefhebbers naar Oostenrijk, waar men op het meer van de Weissensee met volle teugen kan genieten van de schaatssport in de breedte. Wedstrijden, toertochten, koek en zopie, biertenten, sneeuw en ijs worden u aangeboden. De Spielplatz der Natuur verleent zich ook voor andere sporten zoals mountainbiken, langlaufen en alpineskiën en kan men zelfs met de plaatselijke bevolking een potje curling spelen.
Op zaterdag en zondag 25 en 26 februari vertrok een gezelschap van zo’n 30 personen richting Weissensee. Dit gezelschap bestond uit Stompwijkers, Zoeterwoudenaren, familieleden met aanhang en 14 leden van onze ijsclub. Ieder ging ze eigen weg om tenslotte te arriveren in het hotel/appartement waar geboekt was. Marga en ik deelden een appartement met voorzitter van Stompwijk ’92 Jan Luiten en vrouw Bep. Jan was er, na enige malen op de Uithof te hebben geoefend, klaar voor om een 100 km lange toertocht te gaan volbrengen.
Aad de Haas, die het grote deel van dit gezelschap bij Brigitte en Hans had onder gebracht, zou voor de 15e maal van start gaan om de Alternatieve Elfstedentocht te gaan volbrengen.
Vrijdagochtend 31 januari zou de start vallen, maar voor die tijd moesten er nog kilometers gemaakt worden. De beenspieren en rug moeten wennen aan deze fysiek zware aanslag. Verder deed men zich te goed aan de prachtige omgeving met zijn wandelroutes, terrasjes, restaurants en aprèsskibars. Maar dan, op vrijdagochtend bij het krieken van de dag, bij – 9º graden en op een ijsbaan waar nog driftig de gevallen sneeuw van die nacht moest worden verwijderd, viel om 7.00 uur het startschot van de 15e Alternatieve Elfstedentocht. Zo’n 1200 toerrijders vertrokken voor hun gekozen afstand en snelheid. Het laatste zorgde ervoor dat het schaatspeloton eerst een lang lint vormde, maar al gauw verbrokkelde dit in klein groepjes welke allemaal een bepaalde snelheid hadden. Naar gelang de dag verstreek waren alle 1200 deelnemers/sters over het 16,6 km lange traject met zijn 6 lussen, verspreid.
Om ± 14.00 kwamen de eerste 200 km rijders al weer binnen. Daarvoor waren de deelnemers/sters over 150, 100 en 50 km zich al bij de barcode afgemeld. Alle deelnemers van ons gezelschap hebben de tocht met de daarbij behorende afstand zonder ‘kleerscheuren’ volbracht. Zonder de prestaties van anderen te kort te willen doen, schenk ik even aandacht aan één lid van de onze ijsclub. Jaco van der Lans, woont in Leidschendam en is sinds drie seizoenen lid van Nut en Vermaak,. Hij reed in één week twee maal de 200 km, een prestatie die een vermelding waard is.
Verschoond en opgefrist kwamen de deelnemers/sters bij in de bierstubbe van Brigitte en Hans. Daar werden we toegesproken door voorzitter Hans de Winter die de rijders feliciteerde en door Hans, eigenaar van hotel ‘Neusacher Moser’. Hij sprak zijn dank uit aan zijn trouwe klanten die elk jaar, dus nu voor de 15e keer een kamer hebben geboekt. Eerder al die week had de burgemeester van de Weissensee een aantal personen in het zonnetje gezet in verband met het aantal keren dat mensen van een vakantie genoten in dat oord. Gerard Lelieveld, Aad de Haas en Hans de Winter waren door de hoteleigenaren genomineerd voor een verrassing.
Zondagochtend vertrokken we weer naar huis. Een genoeglijk en sportief weekje vloog voorbij.

Frans Oliehoek