Stichting Oud Stompwijk

Vorige week was ik iets te laat met het inleveren van mijn bericht over Stichting Oud Stompwijk. Door de avondklok wordt de Dorpsketting nu veel eerder gemaakt en daar moest ik even aan wennen. Iedereen moet zich aanpassen en dat lukt normaal gesproken redelijk.  In 5 jaar is er veel werk verzet bij Oud Stompwijk. Gerard heeft uiteraard de meeste inbreng gehad met zijn enorme hoeveelheid fotomateriaal en Truus heeft met haar doortastendheid menig verhaal kunnen achterhalen en veel verbindingen kunnen maken. Pedro en Margret nemen de financiële honours waar en zorgen ervoor dat alles daarin keurig verloopt.

Aad Janson zorgt ervoor dat de Stompwiic elk kwartaal weer mooi gevuld is en doet nog veel meer qua computerinvoer, voor mij abacadabra, maar met wat hulp leer ook ik steeds wat bij en met elkaar vormen we een goed team en dat is belangrijk voor een goede samenwerking. Het team bestaat verder uit een klein, maar normaal gesproken actief groepje mensen die op de woensdagmiddag met elkaar de foto’s benoemen, dus bij elke foto proberen zij de juiste namen te vermelden zodat het voor iedereen duidelijk is wie er op de foto’s staan. Zie je nou een foto waarbij iets niet klopt, meldt het dan even zodat het gecorrigeerd kan worden. Soms is het lastig te zien of hebben we verkeerde informatie door gekregen en dan is het jammer als het verkeerd blijft staan.

We hebben een paar hele leuke foto’s ontvangen van de ijspret van vroeger, maar er kunnen er altijd meer bij, dus twijfel niet, maar laat ze inscannen door ons. Het is grappig om te zien hoe het materiaal door de jaren heen toch steeds een beetje verandert. Van de oude houten doorloper naar de moderne klap-en klikschaats van nu. Maar de pret en het genieten blijven gelijk. Na afloop een warme chocomel, een kop dampende erwtensoep, een broodje (Unox) worst of een ijskoude Jägermeister. Bij de koek en zopie op het ijs of in de kroegen langs het ijs, die met klunen via de loper over de weg te bereiken waren, was het goed toeven na afloop van een tocht of nadat je gewoon zomaar even was wezen schaatsen of gekeken had naar de schaatsers. Van de Nieuwe Vaart en de Ringsloot naar de Vogelplas en nu toch ook weer de Ringsloot, maar veel en veel breder en de N3MP waar een grote ronde geschaatst kon worden.

Het wordt lente en vroeger was dat het sein om de GROTE schoonmaak te beginnen, dan werd het hele huis van boven tot beneden onder handen genomen. Zelf heb ik daar nooit last van gehad, deze lentekriebels, maar mijn schoonmoeder was er altijd  een aantal weken flink mee in de weer. Zijn er mensen die dit herkennen en er nog foto’s van hebben?  Kijk eens in de kast voor foto’s als je dit jaar de lentekriebels krijgt.

Nieuwe leden zijn welkom, opgeven bij secretariaat@oudstompwijk.nl of via de website www.oudstompwijk.nl voor slechts € 12,50 binnen Stompwijk en € 17,50 buiten Stompwijk krijg je 4 x per jaar de Stompwiic in de bus. Ook oudere uitgaves zijn nog te koop. Woon je net in Stompwijk en wil je wat meer weten over jouw nieuwe woonplek, dan is het een aanrader om eens in deze historie te duiken. 

Ook als je eens een ander cadeau zoekt voor een jarige of andere feestelijke gelegenheid, denk eens aan het geven van een jaar lidmaatschap of één of meerdere Stompwiic’s.

Ria Luiten