De overtreffende trap van fantastisch

Het kan niemand zijn ontgaan dat we als dorp de laatste dagen van het Coronajaar onze krachten gebundeld hebben en in grootsheid boven onszelf uitgestegen zijn. Ik wist dat Stompwijk tot grote dingen in staat is zodra we schouder aan schouder optrekken, maar dit sloeg echt alles.

Het begon met de twee kerstbomen van 75 ondernemers als geschenk aan het dorp. Het idee van Susan van Benten om daar wenskerstballen in te gaan hangen triggerde het gevoel dat er nog veel meer mogelijk was. Niet ondanks corona, maar juist door de coronacrisis ontstond er een unieke situatie die een grote dorpsactie mogelijk maakte. De Bles had de middelen, de mensen en de tijd. Daarnaast was iedereen wel toe aan iets anders dan de Coronaproblematiek waar we toch moe van geworden zijn. Een “once in a lifetime opportunity” waar we vol voor zijn gegaan. De rest is inmiddels (dorps)geschiedenis worden. De teller loopt inmiddels gestaagd door richting de € 37.000 voor onderzoek naar de behandeling van alvleesklierkanker en daarmee levert Stompwijk echt een essentiële bijdrage hieraan.

Niet Jeroen, niet De Bles, maar heel Stompwijk heeft deze enorme bijdrage gerealiseerd en daarmee het is een schoolvoorbeeld geworden van het bundelen van krachten om tot bijzondere dingen te komen. De bijdrages liepen uiteen van het kosteloos optreden, materialen ter beschikking stellen, voorlezen of draaien tot het organiseren van sponsorlopen, bingo, kunstveiling en loterij. Maar ook individuele initiatieven zoals het maken van armbandjes, cup cakes, alpacawol-pakketjes, oliebollen, ophalen flessen of het beschikbaar stellen van veilingitems zoals het meerijden in de nieuwe truck van Van Velsen Rally sport, een gesigneerde voetbal van Memphis Depay door Gijs van 12 jaar of een optreden van Barry Badpak door Barry Badpak. En dan hadden we nog de verenigingen en vriendengroepen die hun nek uitstaken zoals Schednaag Ed. The Boominggroep, Summerland en De Gaanders. En dan vergeten we vast nog een en ander. Ongekend! Maar bovenal natuurlijk de massale steun van alle individuele dorpsbewoners en/of betrokkenen.

Stompwijk in Actie was het overkoepelende project met daarbinnen vele vele activiteiten. Naast alle activiteiten in en rondom De Kas, heeft de actie van familie Luiten ter nagedachtenis aan dorpsgenoot Henk Luiten, waar we alweer bijna 10 jaar geleden afscheid van hebben moeten nemen, met € 9.000,00 het meeste opgeleverd. Dat is bijna een kwart van alle opbrengsten. Wat een geld!

Ik ben er enorm trots op dat het Yelka, Trevor en mij gelukt is om het dorp in zo’n actiemodus te krijgen waardoor we zoiets ongekends met elkaar hebben gerealiseerd. En hoe fijn was het om een waardeloos Coronajaar toch met een euforisch gevoel af te kunnen sluiten. Hartelijk dank dat jullie massaal zijn aangehaakt en betrokken zijn geraakt en we dit spektakel tot deze omvang hebben gerealiseerd. Een klein dorp tussen de grote steden met daden waar al die steden nog een puntje aan kunnen zuigen.

Dank, Jeroen