1e fase kadeverbetering Wilsveen – Voorweg afgerond

In 2018 kregen de bewoners van het Wilsveen en de Voorweg (vanaf de Molenvaart tot Zoetermeer) van het Hoog Heemraadschap van Rijnland bericht dat de kade aan de Landzijde moest worden verstevigd en opgehoogd, gezien de vele bebouwing, bruggen enz., geen eenvoudige klus. Het traject zou in twee fases worden opgedeeld, 1e fase het gedeelte vanaf de Molenvaart tot Intratuin en fase twee tot Zoetermeer. Vooraf gaande aan de planvorming vonden z.g. keukentafel gesprekken plaats waarbij ieder zijn wensen kenbaar kon maken. Tijdens een bijeenkomst in SnowWorld werd het z.g. V.O (voorlopig ontwerp) gepresenteerd, waarbij van elke situatie uitgebreide details werden getoond. Hierop konden door de betreffende bewoners/eigenaren de eventuele opmerkingen worden aangegeven. Na het definitief worden van de plannen startte de aannemer medio 2020 met de uitvoering van de eerste fase. De werkzaamheden vonden allemaal via het water, middels pontons, plaats.

Nu de werkzaamheden zijn afgerond, is te zien dat de inspraak die de betreffend bewoners en eigenaren hebben gehad duidelijk zichtbaar is n.l. vele type beschoeiing, hoog, laag enz. maar ook door het Hoog Heemraadschap, de oplossing van een z.g. bloembak (tevens kleikist) is een mooie oplossing voor de situatie van de dicht op het water staande oude woninkjes (zie foto).

Wel heeft er een ware kaalslag plaats gevonden vele, vaak beeldbepalende, bomen (o.a. Treurwilgen) moesten het “loodje leggen”. Het zal wel even duren maar met de nieuwe aanplant zal binnen niet al te lange tijd het beeld van Wilsveen weer zijn “als van ouds”.

En dan nog even dit: Het H.H. Rijnland heeft voor de begeleiding van de werkzaamheden gekozen voor een medewerker die geboren en getogen is in het Wilsveen, dus de meeste mensen kent en “de taal” spreekt, bovendien de nodige praktische kennis heeft en voorzien is van een dosis “Boeren verstand”.

En dat heeft gewerkt: problemen of opmerkingen werden in kortste tijd besproken en opgelost, hoewel niemand echt gelukkig was met een verhoging van de kade.

Mijn “civiele hart” heeft een goed gevoel gekregen over de werkzaamheden, Inspraak /burgerparticipatie, enz.

Ab Spaan