B&W willen Stompwijks geluidscherm A4

B&W willen dat er aan de Stompwijkse kant van de A4 een laag geluidscherm komt. Dat moet voorkomen dat geluid weerkaatst van een aan de westkant van de A4 te realiseren geluidscherm. Een alternatief is het laten begroeien van het scherm aan de westkant waardoor de reflectie van geluid richting Stompwijk wordt tegengegaan.

De wensen van B&W blijken uit een brief aan de provincie. Daarin reageren B&W op twee provinciale rapporten over de aanleg van een geluidscherm langs de A4 bij natuur- en recreatiegebied Vlietland. De beide provinciale rapporten zijn echter geheim.

B&W, de gemeenteraad en Provinciale Staten hebben eerder geëist dat het geluidscherm er zou komen. Die verplichting ligt er al sinds 2009. GS beloofde begin 2018 werk te gaan maken van de geluidbeperkende voorziening. Daar werd later 5 miljoen euro voor uitgetrokken.

In de provinciale rapporten wordt uitgegaan van een scherm vanaf de noordoostelijke punt van Vlietland tot en met de vogelplas Starrevaart. Het scherm zou 3 meter hoog moeten worden. Het scherm zou, zo wordt gesteld, de geluidsoverlast van het verkeer halveren; met 3 decibel beperken.

B&W stellen dat een halvering neer komt op minimaal 10 decibel. Er wordt kennelijk uitgegaan van een te rooskleurig beeld over de geluidbelasting van het verkeer nu, aldus B&W.

B&W geven aan dat het scherm wat hen betreft niet overal 3 meter hoog hoeft te zijn. Het kan lager worden op plaatsen waar dit geen negatief effect heeft voor inwoners van Voorschoten, zoals bij de vogelplas Starrevaart.

B&W erkennen dat de toekomstige verbreding van de A4 een probleem vormt omdat het scherm dan verplaatst moet worden. Dat kost extra geld. Bovendien moet voor die verplaatsing eerst een ondergrondse gasleiding van de Gasunie verlegd worden.

B&W vragen zich af of door hergebruik van het scherm geen kosten bespaard kunnen worden. Ook vragen ze hoe het zit met energieopwekking via het scherm (zonnecellen). Naar verluidt staat in de stukken dat het scherm tussen 10 en 20 miljoen euro gaat kosten.