Desi in actie voor de Hersenstichting

Op Facebook zag ik een mooie actie bij de Passie. Ingrid gaat decoratieve schaaltjes verkopen van Desi Goudman, de partner van Jacques van Herten, ons wel bekend. Ik heb Desi gevraagd hier wat meer over te vertellen:

Ik heb al meer dan 20 jaar een keramiek atelier aan huis. Boetseren is mijn grootste hobby. Ik maak  gestileerde beelden met strakke en vloeiende lijnen. De technieken om kleur aan te brengen zijn verschillend.  Het spannendste is het, als het resultaat niet helemaal te voorspellen is, zoals bij Raku, Pitfire en Zoutstook. Ik maak Boeddha’s , Oosterse danseressen, mensfiguren, monumentjes en/of urnen. Ik werk uitsluitend in opdracht en men betaalt dan de materiaal- en bakkosten en vervolgens doet men een afgesproken donatie aan een goed doel. Dat laatste is in overleg, maar sinds het overlijden van Jacques is dat de Hersenstichting.

De ‘natuur keramiek’ (schalen met de afdruk van bladeren) maak ik ook al meer dan 20  jaar. Het vooral ambachtelijk werk en vraagt weinig creatieve inspanning.  Elke schaal is uniek, want meestal is een blad maar een keer te gebruiken. De schaal wordt als het leerhard is ingewassen met koperoxide. Daarna wordt de schaal biscuit gebakken op 960 graden. Vervolgens wordt het geglazuurd met matte of glanzende glazuur en gebakken op 1050 graden. Het leuke van deze manier van kleuren is ook hier de onvoorspelbaarheid. Het reliëf van het blad zorgt voor verschillende opname van de oxide en de matte glazuur heeft een andere groene kleur van de glanzende glazuur. Daarnaast heeft de plek boven of onder in de oven ook invloed op de kleur. Kortom je krijgt unieke resultaten.

Op dit moment is het maken van deze schalen voor mij een soort vrijwilligerswerk. Als het een donatie aan de Hersenstichting oplevert, past het in de nagedachtenis van Jacques, die ook altijd zijn films maakte als vrijwilliger.

In 2021 komt er een collectie ‘natuur keramiek’ in de museum winkel van Huygens Hofwijck. Het natuurlijke materiaal is afkomstig uit de tuin van Huygens Hofwijck. De opbrengst is dan deels voor de Hersenstichting en deel voor Huygens Hofwijck (een doel waar Jacques ook veel vrijwilligers werk voor heeft gedaan)