De Duurzame Flits

Nieuwsbrief Stichting Duurzaam LV                                                                                      nr 10      oktober 2020

Stichting Duurzaam in Corona-tijd

Corona gooit aardig roet in het eten. Zo kon de filmavond niet doorgaan en moeten ook een aantal wandelingen met gemeenteraadsleden in Stadstuin Rusthout worden uitgesteld. Gelukkig kan er ook heel veel digitaal, of zelfs nog gewoon buiten. We konden nog wel het gesprek met de nieuwe wethouder voeren in Rusthout, en Groei & Bloei heeft ook nog wat activiteiten op de rol staan. Meer hierover en over de andere activiteiten leest u in deze Duurzame Flits. Natuurlijk zullen alle activiteiten plaatsvinden conform de Corona-Richtlijnen van het RIVM!

Wilt u zelf ook actief worden? Daar zouden we erg blij mee zijn. U bent altijd welkom een bestuursvergadering  bij te wonen of met een van de bestuursleden een informerend gesprek te voeren. Laat het ons weten!

Wethouder Van Eekelen draagt het duurzaamheidsstokje over aan wethouder Rouwendal

Omdat het college van B&W van Leidschendam-Voorburg met één wethouder is uitgebreid, is een aantal dossiers van wethouder gewisseld. Zo zal wethouder Jan Willem Rouwendal voortaan het boegbeeld zijn voor alle duurzaamheidsonderwerpen. De stichting Duurzaam LV heeft al een startgesprek met de wethouder gehad, waarin we hem veel informatie hebben konden meegeven, maar ook hebben gesproken over het betrekken van de mensen bij het duurzaamheidsdossier. Juist als nieuwe wethouder heeft hij hier een frisse kijk op. We kijken terug op een nuttig maar ook heel prettig en open gesprek. We zien uit naar de verdere samenwerking.

Daarnaast willen we wethouder Astrid van Eekelen bedanken voor al haar inzet op het duurzaamheidsdossier. Bij elke bijeenkomst was ze er, ze was altijd voor ons bereikbaar en heeft veel in gang gezet op dit dossier. Wethouder Van Eekelen, bedankt en hopelijk blijft u duurzaamheid een warm hart toedragen!

Actief in de Gemeenteraad

De begroting van de gemeente staat weer voor de deur en dat betekent dat de Gemeenteraad belangrijke besluiten moet nemen. Op 17 november bespreekt de politieke fracties in de Raad waaraan in 2021 het geld zal worden uitgegeven. Stichting Duurzaam zal deze discussie goed volgen, met name om te zien waaraan de vele miljoenen worden besteed die zijn verdiend met de verkoop van de Eneco-aandelen. We hebben bij de Voorjaarsnota gepleit voor het inzetten hiervan voor duurzame energie. Daarvoor kregen we veel steun van de politieke fracties. Het wordt nu tijd voor boter bij de vis. Welk bedrag wordt gereserveerd en welke maatregelen worden hiervan gefinancierd? Welke fractie nodigt ons uit om met hen mee te denken?

De Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg gaat actief de boer op met een beknopt Plan van Aanpak om onze gemeente klimaatbestendiger te maken. Dit Plan van Aanpak “Leidschendam-Voorburg goed voorbereid op een ander klimaat’ wordt aan  de Gemeenteraadsfracties toegezonden. Wij hopen met de fracties in gesprek te kunnen gaan over de simpele maatregelen die nu al genomen kunnen worden, maar ook over de acties op langere termijn. Wilt u meelezen? Laat het ons weten, dan sturen we het u per mail toe.

Samenwerking Stichting Duurzaam met de gemeente Leidschendam-Voorburg

Er wordt binnen de gemeente nog hard gewerkt aan het opstellen van de Lokale Energiestrategie. De gemeente wil in 2050 CO2-neutraal zijn, en alle huizen van het aardgas af. Daarvoor moet echter nog heel wat gebeuren, en het kost ook veel geld. Er is nog veel onduidelijk, en wij vinden daarnaast dat de gemeente de inwoners hierbij nog beter kan betrekken. Samen met de gemeente, vertegenwoordigers van de woningbouwcorporatie, het MKB, Energy Common en het Platform Lokale Democratie werken we op dit moment aan de invulling van de Lokale Energiestrategie. We hopen dat de gemeente binnenkort met de eerste resultaten naar buiten kan komen.

Filmavond Klimaatverandering

De filmavond van 1 oktober over klimaatverandering: ‘ The Biggest Little Farm’ kon helaas door de sterke toename van Corona geen doorgang vinden. We zoeken een nieuwe datum zodra de situatie het toelaat. Heeft u zelf suggesties voor een goede film of een goede spreker, laat het ons weten. In de Stadstuin Rusthout hebben we met het Theehuis een hele mooie lokatie om iets te organiseren.

Activiteiten Groei & Bloei Leidschendam ‘Duurzaam Tuinieren’ vanaf 2 oktober

De voortuinkeuring van Groei & Bloei kon gelukkig wel doorgaan, er waren 32 deelnemers! Aan de tuinmetamorfosewedstrijd hebben 12 inwoners deelgenomen. Groei en Bloei zoekt nog naar mogelijkheden om dit met de deelnemers te vieren, maar dat hangt natuurlijk van de Corona-ontwikkelingen af.

Op 19 oktober organiseert Groei & Bloei een avond met natuurfotograaf Marcel Batist, in Het Heuvelhonk in Leidschendam. Het thema is ‘Natuur in al haar schoonheid’. Graag even opletten of de avond door kan gaan vanwege Corona… In oktober vindt ook weer de cursus ‘hoe krijg ik groene vingers’ plaats. Op 15 oktober vindt weer een middag bloemschikken plaats, ook in Het Heuvelhonk. Voor komend najaar kijkt Groei & Bloei ook naar een herhaling van de workshop ‘hoe maak ik mijn tuin klimaatproof’.  

Graag voor deelname checken op de website www.leidschendam.groei.nl of de cursussen doorgang kunnen vinden. Voor meer informatie kunt u terecht bij Jan Blokland (jan.gonnie@alpineflowers.nl).

Stadstuin Rusthout

Ook Stadstuin Rusthout heeft weer wat activiteiten opgepakt. Nog onduidelijk is echter of deze met de nieuwe Corona-regels doorgang kunnen vinden. Kijkt u eerst op de website www.stadstuinrusthout.nl of bijvoorbeeld de Tuinhuislunches doorgang vinden. Wilt u zich voor een activiteit aanmelden, meld dit dan aan duurzaam@stadstuinrusthout.nl.

Wijkinitiatieven blijven welkom, ook in Corona-tijd

Betrokken inwoners maken het verschil! In een aantal wijken zijn al leuke initiatieven ontstaan van actieve wijkbewoners die hun wijk duurzamer willen maken. Vanwege Corona kunnen we nu geen grote avonden organiseren. Maar we gaan wel graag met u hierover in gesprek – in kleine kring. De Stichting Duurzaam LV helpt u graag met informatie over duurzame energie en werkt daarbij samen met Energy Common, die speciale duurzame energieambassadeurs heeft opgeleid om bewoners te informeren over wat zij in eigen huis en wijk kunnen doen.

Nieuw werkplan Stichting Duurzaam na de zomervakantie

De Stichting Duurzaam LV zal dit najaar het Werkplan 2021 presenteren. Hebt u nog activiteiten aan te melden of suggesties? Deze zijn van harte welkom!

De Duurzame Flits

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten of hebt u een vraag of suggestie, mail het ons en meldt u aan voor de Duurzame Flits. Wij houden u graag geïnformeerd over onze activiteiten! Onze contactgegevens vindt u bovenaan deze Duurzame Flits. U vindt alle informatie ook op de website www.duurzaamleidschendamvoorburg.nl. Graag tot ziens dus!

Duurzaam Leidschendam-Voorburg

Marjan van Giezen                                                                                           

Voorzitter Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg