Geluidsscherm A4 is zaak provincie

De aanleg van een geluidwerende voorziening langs de A4 ter hoogte van natuur- en recreatiegebied Vlietland is een zaak van de provincie Zuid-Holland. Datzelfde geldt voor extra beplanting langs de weg.

Dat staat in een nota van minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur) over de voorgenomen verbreding van de A4 van 2 x 4 naar 2 x 5 rijstroken. In de nota reageert de minister op op- en aanmerkingen die over dat plan door derden zijn gemaakt.

Vaststaat volgens de minister dat de A4 enkele meters naar het westen opschuift door de verbreding, dus richting Vlietland. Welke effecten dat heeft moet nog nader worden onderzocht bij een milieu effect rapportage.

Wel staat al vast dat de aarden geluidwal aan de kant van de Meerburgerlaan weg moet, net als het bestaande geluidsscherm aan de westkant bij Vlietland. Wat daarvoor in de plaats moet komen wordt nader bezien.

De Meerburgerlaan zelf, alsmede watergangen rond de A4, moeten verlegd worden. Daartoe moet Rijkswaterstaat grond gaan kopen. De ontsluiting van percelen grond langs de Meerburgerlaan wordt nader bezien, net als het lot van de jachthaven. Met Hoogheemraadschap Rijnland wordt gekeken naar een herinrichting van het watersysteem Meeslouwerplas (Vlietland).

Bij de Kniplaan komt een nieuw viaduct over de bredere A4. Bezien wordt of dit breder kan worden dan het huidige, en of de hellingen minder steil kunnen worden. Er wordt ook gekeken aan een ecologische verbinding die in het viaduct opgenomen kan worden.

Met de gemeente Leidschendam-Voorburg, omwonenden en bedrijven zijn wat betreft Vlietland en Stompwijk zogenoemde ‘gebiedsateliers’ opgezet. Hun ideeën worden waar mogelijk meegenomen in de realisatie van de bredere A4.

Het beperken van geluidoverlast bij De Star in Leidschendam middels een geluidsscherm valt onder een ander project (werken aan A4 voor de poorten van Den Haag, alsmede N14), aldus de minister.

Met geluidbelasting voor omwonenden wordt bij de verbreding van de A4 wel rekening gehouden. Bij woningbouw in de nabijheid van de snelweg is het echter een zaak van de initiatiefnemers om rekening te houden met geluidoverlast en maatregelen aan de woningen te nemen.