Bouw Kulturhus: gat van half miljoen

De curator die het faillissement van de bouwer van het Kulturhus in Stompwijk – SSB – moet afwikkelen komt bijna € 512.000 tekort om claims van onder meer de gemeente Leidschendam-Voorburg te kunnen betalen. Dat blijkt uit een verslag van mr. C. Uitdehaag aan de rechtbank.

De belastingdienst claimt ruim € 45.000 van SSB. Die claim gaat voor op alle andere die tezamen € 467.663 belopen. Daaronder zijn in elk geval een aantal onderaannemers van SSB die aan de bouw meewerkten doch niet betaald kregen.

De gemeente heeft officieel een claim van € 121.303 op SSB. Inofficieel zou het echter om een vele hoger bedrag gaan, tot € 300.000. Beide cijfers zijn door de gemeente zelf genoemd, een uitleg over het verschil wordt echter geweigerd.

SSB werd alleen opgericht om het Kulturhus te realiseren. Het contract werd op 18 april 2017 getekend. Kort voor de oplevering begin 2019 ging SSB failliet. De curator doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak daarvan.

Volgens het verslag waren SSB en de onderaannemers samen verantwoordelijk voor het eindresultaat. De onderaannemers claimen echter dat SSB hen nooit het contract heeft laten zien of lezen.

Inmiddels is Panta Rhei, bestuurder van vele basisscholen, juridisch eigenaar van het Kulturhus, aldus mr. Uitdehaag. Toen SSB failliet ging was de afwerking van installaties en daksystemen nog niet voltooid. Hoe dat vervolgens wel is gedaan meldt de curator niet.

Mr. Uitdehaag geeft wel aan dat een verzoek voor € 10.000 subsidie voor warmtepompen is afgewezen, net als een teruggave van € 110.818 door de belastingdienst.

Bij SSB is nu nog € 1,86  in kas.