Geen kermis ….. toch pret

Helaas mochten afgelopen weekend de Stompwijkse Paardendagen niet doorgaan vanwege het Coronavirus, maar er was genoeg te beleven om toch pret te hebben. Zo werd op zaterdagmiddag alles uit de kast getrokken door Carnavalsvereniging de Gaanders om de ouderen, maar eigenlijk alle inwoners van Stompwijk een gezellige middag te bezorgen met koffie en appeltaart met slagroom (dit was gesponsord door Maurice v.d. Bosch voor al uw lekkere kip- en kaasproducten en Robert van de COOP). Er werden liedjes gezongen door de zanggroep J.O.Y. onder leiding van Carmen Olyhoek. Het geluid werd verzorgd door Jan Groenewegen. Frans Luiten was de spreekstalmeester en Oud-opper van Oud Prins Marcel, de dag en nacht burgemeester van Stompwijk die met de Raad van Elf, bestuur plus de kledingdames rondgingen met de koffie en de appeltaart. Adrie van Santen hoefde niet op de Landlevenfair te staan dus hij kwam met zijn truck met melkbussen en die werden als zitplaatsen neergezet zodat iedereen op gepaste afstand kon meegenieten van dit spektakel. Ze begonnen op de Akkermunt en daar ben ik ook even aangeschoven nadat ik al een lekkere lunch bij ons jarige nichtje Melanie genuttigd had. Nogmaals van harte lieve Mel. Marcel kun je niets weigeren, dus een klein puntje appeltaart smaakte prima. Waar komen die Corona-kilo’s ook alweer vandaan? Er werd gezongen voor de bijna jarige Jack en zus Evelien. Frans en Marcel deden nog een woordje en daarna is het hele circus verhuisd naar de Appelboom, waar behoorlijk wat animo was en de sfeer er helemaal in zat, op zijn Gaanders werd er uiteindelijk toch een polonaise gelopen op het grasveld. Zelf hadden we ‘s-avonds een kleine tuinparty met kok aan huis Ron Belt en her en der in het dorp hoorde je muziek of geroezemoes in de tuinen. Er werd bij Cees van V. in de tuin een alternatieve race gehouden met gemotoriseerde paardenkrachten. Oftewel een scootmobielrace. Hilarisch en wat mij betreft mogen ze die erin houden voor volgend jaar. Verder werd er in een tuin kat geknuppeld en nee, de Dierenbescherming hoeft niet gebeld te worden. Een echte Stompwijker weet wat er bedoeld wordt met katknuppelen! Op zondagmiddag was er op Duindigt een speciale graskoers, de Stompwijk Challenge. Daar konden de echte gokkers toch nog wat sfeer meebeleven en wie weet hebben ze een extra centje verdiend. Misschien is er hier en daar op vrijdag een extra kaartje gelegd, zijn de menners met hun prachtige karren nu maar zo een rondje gaan rijden en zijn de pony’s op zondag het weiland ingegaan om even te banen. Het blijft een beetje behelpen dit jaar, het enige voordeel is misschien dat er vandaag minder mensen een kater hebben en de niet uitgegeven centjes nu voor wat anders gebruikt kunnen worden. Hopelijk volgend jaar weer gewoon de Stompwijkse kermis waar mens en paard, jong en oud, familie en vrienden elkaar ontmoeten en met elkaar mooie momenten kunnen beleven.

Ria Luiten