Pastoor Broeders 25 jaar priester

Vandaag is het precies vijfentwintig jaar geleden dat onze pastoor Walter Broeders tot priester van het bisdom Rotterdam werd gewijd. Zijn eerste ‘standplaats’ was in ‘s-Gravenzande, Monster en Hoek van Holland. Daarna volgde een benoeming in Roelofarendsveen, waar hij betrokken was bij de clustervorming van kerken in het Groene Hart tot de federatie van HH. Clara en Franciscus. Sinds 2015 is hij rector van de priester- en diakenopleiding Vronesteyn en pastoor in de HH. Petrus en Paulusparochie (Leiden en omstreken).

Binnen het pastoraal team is Walter Broeders eerst aanspreekbare voor de Regio Oost. Nu in verband met de coronacrisis de geplande activiteiten rond zijn priesterjubileum moeten worden uitgesteld, ontstond binnen de parochiekernen van De Goede Herder, Sint Jan en H. Laurentius het idee om een digitaal jubileumboek samen te stellen. Parochianen werden uitgenodigd om een bijdrage te verzorgen, en aan die uitnodiging is breed gehoor gegeven.

Binnen twee weken werden ruim honderdtwintig bijdragen ontvangen. De ene helft verstuurd via email, de andere helft in papieren vorm afgegeven bij de secretariaten en daarna ingescand. Het betrof korte briefjes, uitgebreide epistels, felicitatiekaarten, borduur- en knutselwerkjes, gedichten en tekeningen, zelfs twee audio-bijdragen (via een link naar YouTube).

Het digitale album kreeg als titel mee Beste pastoor … en is woensdag 10 juni aangeboden aan de jubilaris.

Tijdens de vieringen in de kerken van Oost is er natuurlijk ook aandacht besteed aan het jubileum van de pastoor. Bij De Goede Herder is een map overhandigd met de fysieke brieven en kaarten en bij de Laurentius waren er bloemen, een fles wijn en een boekenbon voor de jubilaris. En bij gebrek aan het geven van handen of het zingen van Lang zal hij leven werd er enthousiast geapplaudisseerd.

Woordje van de pastoor

Ik heb er lang naar uitgekeken, naar mijn priesterjubileum. Het zou gevierd worden! Ik wilde heel graag mijn parochianen Rome laten zien en daarbij een parochiesymposium organiseren met als thema: het gelaat van Christus in deze tijd. De inleiders waren al uitgezocht. De viering in de Petruskerk zou een verbinding geven aan alle gemeenschappen: Samen God danken bij 25 jaar priesterschap. Een diaconaal project zou dat alles onderstrepen. Maar ja, het virus gooide alles in de war!

Maar toch een mooi en zinvol feest vandaag (10 juni) in de huiskapel van Vronesteyn met de huisgenoten en een goede vriend!! En weet, gedurende de dag kwamen er zeer vele (!) bloemstukken uit alle delen van de parochie, vele mooie kaarten met persoonlijke teksten, een echt jubileumboek van vele goede wensen, vele appjes, e-mails en ga zo maar door. Mijn huis is een ware bloemenwinkel!!

Dank, lieve mensen. Ik beschouw het als een blijk van waardering.
Blijf gezond en met vriendelijke groet — Pastoor Walter Broeders

Communie uitdelen tijdens de viering

Afgelopen zondag was het Sacramentsdag en in een aantal kerken werd weer communie uitgedeeld. Pastoor Broeders onderstreepte in zijn preek ook nog eens hoe waardevol de communie is. Toch heeft de beheercommissie en pastoraatgroep van de Laurentius dit nog even afgehouden. Heel eerlijk gezegd krijgen wij er een beetje buikpijn van. De reden is niet een vrees dat de pastoor besmet zou zijn en het coronavirus door kan geven (bij het uitdelen van de communie wordt een hoestscherm en een pincet gebruikt). De onzekerheid heeft twee redenen:
1. voordat de communie ontvangen wordt dient u uw handen te ontsmetten. De desinfecterende gel die wij nu tot onze beschikking hebben vraagt echter enige tijd om te vervliegen. Bij het heel snel ontvangen van de communie loopt u het risico ontsmettingsmiddelen naar binnen te krijgen. Als dat gebeurd is het middel erger dan de kwaal. Wij zullen dus op zoek moeten naar andere ontsmettingsmiddelen.

2. de paden in onze kerk zijn eigenlijk te smal en de banken zijn niet te verplaatsen. Daardoor ontstaat er een gebrek aan de vereiste afstand als mensen vanuit de kerk naar voren moeten komen.

Natuurlijk willen we degene die dit erg graag willen de communie niet onthouden, maar het vraagt wat extra aanpassingen. Daarom gaan we vanaf de viering van 28 juni een deel van de kerk reserveren voor mensen die wel communie willen ontvangen en de rest van de kerk voor degene die dit niet hoeven. Degene die zich opgeven voor de viering van 28 juni wordt daarom gevraagd aan te geven of zijn wel of niet ter communie willen gaan.
Door de deling in de kerk kan het dan dus voorkomen dat u niet meer op uw vertrouwde plaatsje kunt zitten, maar dat u een andere plaats krijgt.

 
Marianne Turk