De uil zat in de olmen

Dinsdag 2 juni zat ik in de speeltuin met het kleinkind. De vogels waren uitermate druk in de weer, dat ik dacht: er hangt iets dreigends in de lucht.

De vogels vlogen af en aan en maakten heftige geluiden. Het verbaasde mij niet dat ik ineens een bijzondere grote vogel zag opvliegen. Hij ging in een boom vlakbij zitten en zijn fraaie oortjes maakten zijn silhouet compleet. Juist die oortjes zorgden ervoor dat ik direct kon zien dat het om een uil ging. Opnieuw vloog hij weg en toen duurde het even voordat we hem weer konden traceren. Soms is het een kampioen verdekt opstellen.

Gelukkig kwam Annita Hoogeveen weer op ons gekwetter af met een flinke inzoomcamera.

Zij  wist hem met haar lens te vangen helemaal hoog in de boom.  Wikipedia zegt: Opvallend zijn de lange, vaak omhooggerichte oorpluimen en de oranjegele ogen. Hij komt voor in diverse landschapstypen waar open veld aanwezig is met voldoende veldmuizen. De ransuil broedt veelal in oude nesten van eksters of kraaien.  Er zijn trouwens meerdere exemplaren in Stompwijk gesignaleerd.

Woensdag was er een kauwje gezakt voor zijn vlieglessen. Om hem uit de klauwen van de poes te blijven, is hij tot 2 keer toe op het dak gezet  om contact te maken met de ouders, die druk in de weer waren. Helaas is dat niet gelukt. En nu barst ik van de schuldgevoelens, had ik maar….

Petra