Doe het voor de kunst

Afgelopen zaterdag ben ik met de LoveBells op tournee geweest. Nu in coronatijden hebben we elkaar nodig, zij hun inkomen en wij afleiding, zeker voor ouderen omdat zij al 8 weken in hun huis verschanst zitten. Dit was in de vorm van een opluchtconcert, gehouden op 10 verschillende prachtige plekjes in Stompwijk. Vorige week speelden de LoveBells nog in de bloemenbuurt, nu hebben we ze heel Stompwijk van voor tot achter laten zien. De 10 gastheren– en vrouwen hebben hun ruimte beschikbaar gesteld en voor de uitnodigingen gezorgd in hun directe omgeving. Er is zoveel mogelijk geprobeerd om het gehele dorp erbij te betrekken. Dat is vast niet helemaal gelukt en dit had vooral met de tijd te maken. Er zijn immers nog zoveel meer mooie plekjes.

10 Adressen in drie uur=180 minuten, dat is per plek 18 minuten inclusief de reistijd van plek naar plek en opstellen. De start was om klokslag 10 uur bij Jan en Henny Kenemans bij de eerste van de Drie Molens en natuurlijk waren de andere molenaars ook van de partij. De 4 muzikanten werden voor de molen geplaatst en het publiek zat op het laantje. Kopje koffie erbij en blazen maar. De locatie is natuurlijk al fantastisch en dan de klanken over de weilanden geeft een heel speciaal gevoel. Voeg daar de glunderende gezichten aan toe en het plaatje is compleet.

De tocht werd vervolgd naar het Paddemoes waar naast het huis van Melissa  Overdevest de stoeltjes al klaar stonden en het publiek keurig op gepaste afstand had plaats genomen. Hier en daar stopte nog een fietser of kwam een voorbijganger op het geluid af. Vanuit de eigen voortuin ‘daar aan de wa­terkant’ (en even interactief klap-klap) werd er meegenoten.

En weer door, nu naar  Dorien en Wim Overdevest waar de Stompwijkse vlag in top stond en de Tuinbouwweg was uitgenodigd voor een privé optreden. De blazers stonden opgesteld op het prachtige gazonnetje waar even jaloers naar werd gekeken omdat dit niet zou misstaan op hun balkon. Koffie-koekje-gazonnetje-buurtjes-sfeertje, helemaal geweldig. Ook hier weer de lach op de gezichten.

Door naar Wim en Ria Loomans, die nog even ongerust waren omdat er geen gasten waren. Geen probleem dan een privé optreden. De eerste klanken klonken en daar kwam men al aangelopen, vanaf de voordeur aan de overkant, en op de brug kon er meegenoten worden. Al eerder waren we op het idee gebracht om met de pet rond te gaan, maar hier werd het woord bij de daad gevoegd. Makkelijker dan overmaken.  Want dit was wel de achterliggende gedachten omdat inkomsten bij niet spelende muzikanten nul, nul zijn. Nu kregen ze de kans om aan de weg te timmeren of in dit geval blazen. Kort en krachtig optreden en door naar de Huyssitterweg, waar in eerste instantie de tuin van Bep en Sjaak van der Voort open stond. Op het allerlaatste moment zijn we toch bij Hogervorst voor de deur aangeland, bij de rozenverkoop. Een lang zullen ze leven voor Sjaak die net jarig geweest was en voor Bep die zondag jarig was. Een bos rozen voor het klein orkest van de toermanager omdat je daar echt goed voor de dag mee kan komen. Er werd goed op de tijd gelet en weer door naar Ank en El, waar in de voortuin de stoelen op gepaste afstand stonden opgesteld. Wat een plaatje zo met de kerk op de achtergrond. Ook hier weer een mooi klein gepast publiek en genietende mensen.

Nu stond de Van Santhorststraat, bij Hannie Verhagen op het op programma. We verloren de achterste auto uit zicht en hij schoot bij de Bles rechtdoor. Snel werd dit gecorrigeerd en konden ze klokslag 12 hier het optreden starten om vervolgens in de speeltuin van de Van Santhorststraat waar het van toepassing zijnde nummer van “Naar de speeltuin” werd gespeeld. Het repertoire was trouwens bijzonder afwisselend. Zoals een Italiaans nummer zoals Funiculì Funiculà en een Mexicaans nummer waar de trompetten de hoofdrol spelen. De bankjes waren bezet en er waren zelf meegebrachte stoeltjes. Hier wandelden net Joop en Rosina Hilgersom voorbij en ook al loopt Joop met een rollator, zodra er muziek klinkt en hij heeft houvast dan willen die benen van hem dansen…

Hierna stond het Oosteinde op het programma, waar in de rietopslag stoeltjes stonden opgesteld. Nieuwsgiering gingen de oortjes van de paarden omhoog. Opnieuw een allerhartelijkst ontvangst en buren in de tuin. Ook het hondje werd erg enthousiast en besnuffelde de orkestleden. Een buurman kwam te laat aangefietst bij de laatste tonen van het laatste nummer. Speciaal voor hem was er een kleine toegift.

Er werd afgesloten op het Dokterslaantje bij Ineke en Stef Verburg, waar vader Jaap en zijn zus Riet, familie en enkele buren aansloten. Ze zaten eerst in de schuur, maar het werd zo lekker dat er toch een buitenoptreden gegeven kon worden. Ook hier nieuwsgierige koeien die om het hoekje stonden mee te luisteren, gulle gaven in de hoed en de dag was weer helemaal goed. Bloemkooltje mee en voor ons zat het er op. De LoveBells gingen door en hadden nóg 8 optredens die middag. Zo leuk, ze hadden hier een maand voor uitgetrokken, maar hebben inmiddels twee maanden aan boekingen. Speciale dank aan de hoofdsponsors die graag anoniem willen blijven. Héél véél dank!

Wilt u alsnog uw dank uitbrengen omdat de portemonnee niet mee was, dan kan dit via www.coronamuziek.nl

Petra