Wie kan ons helpen? U of jij misschien?

Stichting Oud-Stompwijk zoekt foto’s van net na de bevrijding in Stompwijk. Wij willen in mei een kleine tentoonstelling organiseren en daarvoor zoeken wij nog materiaal. Ook zijn wij bezig met een speciale uitgave van de Stompwiic die volledig gewijd is aan de oorlog en de bevrijding.

Johan van Gestel en Gerard Suijten hebben al met veel personen gesproken en er komen prachtige verhalen in. Dit jaar is het al 75 jaar geleden dat heel Nederland en dus ook Stompwijk bevrijd werd en veel mensen die de oorlog en de bevrijding nog bewust meegemaakt hebben zijn er dus niet meer, maar misschien zijn de foto’s nog wel ergens bewaard gebleven. Heel veel foto’s werden er toen natuurlijk niet gemaakt, want wie had er nou een camera ?

De fotograaf uit Zoeterwoude, Jan van Bemmelen sr., heeft voor zover ons bekend zeker foto’s gemaakt, ook in Stompwijk. En dokter Perquin uit Leidschendam filmde in die tijd regelmatig, wie weet liggen deze foto’s wel bij jullie in een schoenendoos of ingeplakt in het familiealbum.

Wij kunnen ze inscannen en bewaren deze historische beelden dan voor de toekomstige generaties en hopen dat er nooit meer oorlog zal komen in Nederland.

Ria Luiten