Carnaval was weer top!

De carnavalsoptocht van 2020 gaat de boeken in als stormachtig. Gelukkig mocht er in Stompwijk wel gestart worden, ook al was het later dan normaal. In Leidschendam en in heel veel andere ons omringende plaatsen werd het afgelast vanwege de storm. ‘s Morgens was de hamer in ontvangst genomen door Prins Marnix de eerste, zijn Page Shirley, Opper Wout en Raad van Elf. Omdat het motto dit jaar de rollen omdraaien was, bezocht de Booming Group het gemeentehuis in zelf gemaakte identieke tenues van de Prins, Page en Raad van Elf van Leidschendam. De verwarring was groot, want wat liepen er veel mensen in het groen en oranje. Ook later in Stompwijk dachten veel mensen dat de Leidschendamse Prins en Prinses meereden in de optocht. Een zeer ludieke actie. Er deden meer dan 30 groepen mee, en iedereen had zo zijn eigen kijk op de rollen omdraaien, een mens aan het spit met de varkens eromheen, de brandweer vrouwen die dat brandje wel konden aanwakkeren bij de mannen, een (d)rol omdraaien zonder je handen vuil te maken, een jeugdig Emmaus met snelle scootmobielen, boeren die kakkers werden, verpleging in de rolstoel en de oudjes erachter, de vriendinnenclub voor één keer alleen maar limonade op de bierfiets,  srednaaged kon ik eindelijk weer uitspreken en zij gingen in blauw gele trio’s al dansend door het dorp. De Prinsenkar was Rock en Roll met een heuse bewegende Cadillac waarbij dan wel weer de naam Srednaaged tevoorschijn kwam. Er was veel teveel leuks om ze allemaal te benoemen. Gewoon kijken op Midvliet tv, daar komen ze allemaal voorbij in de film die Jacques van Herten en Desi Goudman maakten. Of op https://youtu.be/PZJdN56u3h8. Wij draaiden de rollen om met de Oud-Prinsen en waren voor één jaar Oud-Prins in vol ornaat met pak en steek, terwijl de heren onze hoedjes op hadden. Een vrolijke kar met dank aan de bouwploeg en Aad van Boheemen voor onderdak en vervoer. We hebben lekker geknutseld en geverfd en hopen dat het volgend jaar gewoon weer door kan gaan, zonder al te veel eisen van de gemeentelijke handhaving. Uiteraard moet de veiligheid in acht genomen worden, maar met elkaar moet het ook een feestje kunnen blijven. Jong en oud, van net 2 weken oud tot 90 plus stonden langs de kant van de weg, ondanks het slechte weer en ondanks dat niet bij iedereen bekend was dat de optocht pas om half drie van start ging. Het feest ging nog lang door zowel buiten als binnen en ook de zondag was een dag vol festiviteiten met een prachtige start in de kerk met een geweldig mooi optreden van de Old Princes in Harmony o.l.v. Bram Soentjens, muzikale begeleiding van Dennis de Bruijn en Stefan Turk en een kippenvel moment met Hallelujah gezongen door Sandra Paardekooper. Pastoor Broeders gaf er een vrolijke noot aan met zijn verhaal over de rollen omdraaien en aan het eind werd hij vereerd met de jaarmedaille en 11 zoenen van de Page. Een weekend om in te lijsten dus, hopelijk wordt het dinsdag net zo gezellig tijdens het laatste feestje met de ouderen in de Bles. Prins Marnix, Page Shirley, Opper Wout en Raad van Elf alvast bedankt voor het mooie seizoen!

Ria Luiten

foto: Carmen