VV/ZZ-KZ Zaalvoetbalkampioenschap 2020

namens VV/ZZ-KZ Martijn Oudshoorn

Onder winderige omstandigheden reisde uw verslaggever voor de laatste en beslissende avond van editie 2020 af naar het zaalvoetbaldorp Stompwijk waar in de arena van sporthal Meerhorst de finaleavond werd georganiseerd door organisatie VV/ZZ-KZ. In de kantine aangekomen rond de klok van 16.00 was het thema van de finaleavond, de 11e van de 11e, goed zichtbaar. De kantine was prachtig versierd door verschillende vrijwilligers, gekleed in carnavalskleding, met slingers en clowns. Ook de Bierstube banken stonden gereed voor een gezellig avondje zaalvoetbal van de bovenste plank en het feestgedruis en gezelligheid voor, tijdens en na het wedstrijdprogramma in de zaal. Er werden heerlijke menuschotels bereid voor in de vroege avond en uiteraard wat later op de avond hadden de bierpullen en de teamschotels de overhand.

Klokslag 17.30 begonnen we met het wedstrijdprogramma. 16 deelnemende herenteams in 8 wedstrijden (achtste finale) gingen de strijd met elkaar aan voor acht plekken in de kwartfinale. De Bevers gaven vol gas tegen tegenstander Team Uitje en pakte in hun euforie een teamschotel mee, doordat het zevende doelpunt deze wedstrijd het 225e doelpunt was. Zoals u onderhand weet, wordt ieder 25e doelpunt beloond met een teamschotel, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor Kantoor Zaal, en dat was te merken gedurende het toernooi, wat werd er voor gestreden! De Bevers dus door naar de volgende ronde door onder andere drie doelpunten van Jeffrey Reichholdt. Ook F.C. Benson wist het klusje te klaren, mede omdat F.C. Benson deze avond kon beschikken over Enrico Geus, die zijn rentree maakte en meteen in de eerste de beste wedstrijd zijn eerste doelpunt van de avond tegen de touwen werkte en wat was het publiek blij verrast om deze sensatie weer van dichtbij mee te mogen maken.

Ook Witte Condors en The Limit bereikten de volgende ronde, alsmede BCBH die hiervoor de Shoot-Outs nodig had om Orion te bedwingen. Infinity, met een soms bij vlagen briljant spelende Rick de Haan, bedwong het zeer ervaren Wilgenhof en ging hiermee samen met ZZ en het zeer effectieve De Broekies naar de kwartfinale.

In de kwartfinale was de invloed van Enrico Geus bij F.C. Benson wederom bepalend, maar ook doelman Joeri v.d. Salm stond zijn mannetje. En zo voegde F.C. Benson zich, net als The Limit, met een sterk spelende Nick Ammerlaan en Dick v.d. Salm, bij de laatste vier. De andere twee halve finalisten hadden meer moeite de volgende ronde te behalen. BCBH moest wederom de troef Shoot-Outs spelen om Infinity te bedwingen en De Broekies wonnen knap van ZZ door twee doelpunten van Herman van Marwijk, de latere winnaar van The Most Valuable Player-prijs bij de heren. De heren konden even bijtanken, want de dames waren aan zet. Twee halve finales stonden op het programma. Favoriet Pietertjes moest Clubtijgers zien te verslaan, maar dit was geen appeltje eitje. Clubtijgers is gaandeweg gegroeid in het toernooi en gaf wederom goed partij en dit belooft wat voor volgend jaar. Deze wedstrijd werd weliswaar nipt verloren, maar organisatie VV/ZZ wist het zeker.

Als er één team in aanmerking kwam voor de Fairplay-prijs dan kon men niet anders kiezen dan voor Clubtijgers.
Als je je eerste wedstrijd met 14-0 verliest, zal menigeen de moed in de schoenen zakken, maar Clubtijgers niet, ze genoten van hun deelname, leerden van hun fouten en kregen steeds meer zelfvertrouwen, een mooi leerproces om te mogen aanschouwen, goed gedaan meiden!

In de tweede halve finale was de rentree van Lisa de Jong bij F.C. de Maiden, in een wedstrijd tegen de regerend kampioen Hotshots, duidelijk zichtbaar en wat was het leuk voor organisatie VV/ZZ-KZ en het publiek om deze topper weer te mogen bewonderen. In een mum van tijd had ze haar hattrick compleet en liet de Hotshots, sterk verzwakt door vele afwezigen, verbouwereerd achter.

En zo was de finale bij de dames een feit. Pietertjes, het hele toernooi al overheersend met de sterk spelende Loes Looijen, de winnares van de MVP-prijs bij de dames, in de gelederen en de topscoorster van het toernooi, Lisa Ammerlaan, was uiteindelijk te sterk voor F.C. de Maiden met wederom een sterk spelende Lisa de Jong en een verrassende Maaike de Vreede. Pietertjes had in het begin moeite met de winnares van de beste keeper-prijs, Femke Ammerlaan, te verslaan, maar notabene de nicht van Femke, Lisa Ammerlaan, scoorde uiteindelijk een hattrick en daarmee was de ban gebroken en behaalde Pietertjes eindelijk de titel bij de dames en dit werd gevierd en terecht, onze complimenten!

Bij de heren, lettend op de uitslagen gedurende het toernooi, was een finale The Limit-BCBH een meest voor de hand liggende voorspelling, maar dat pakt natuurlijk anders uit als er specifieke spelers opstaan. Bij F.C. Benson werd de rust behouden en vertrouwde F.C. Benson op zijn goudhaantje Enrico Geus en zo gebeurde het dat, kort voor tijd met een onhoudbare poeier in de kruising, Enrico Geus (beloond met mooiste doelpunt van de avond) ervoor zorgde dat de finale een feit was voor F.C. Benson en dat te bedenken dat F.C. Benson ingeloot was.

In de andere halve finale waren het de broers Van Marwijk, Herman in het bijzonder, en de sterk spelende Yorick van Benten die BCBH van hun titelaspiraties beroofde, ondanks twee doelpunten van de topscorer van het toernooi, Koen Beurze. En zo werd het een finale met toch wel twee verrassende finalisten. De Broekies begonnen sterk in de finale en dit keer zorgde broer Hans van Marwijk voor de openingstreffer, echter kwam F.C. Benson vanuit het niets weer terug in de wedstrijd en wie anders dan Enrico Geus zorgde voor het slotakkoord en liet de verbouwereerde keeper Erik van Manen, jawel oud-trainer van Stompwijk’92, kansloos achter.

F.C. Benson prolongeerde zijn titel, maar wie had dat verwacht, terugkijkend naar de wedstrijden in de poulefases! Ik kan u vertellen dat Bo Janson (op de foto links, samen met uw verslaggever) het u allemaal had kunnen vertellen, want zij mocht tijdens de prijsuitreiking haar prijs ophalen als meester voorspeller van het dorp in het Vrienden van VVZZ-spel, gefeliciteerd Bo Janson!

Ook werd er tijdens de prijsuitreiking een speciale prijs (Oeuvre-prijs) overhandigd door een speciale gast (Dakar coureur Aad van Velsen) aan een speciale deelnemer. Jos Olijhoek is namelijk deelnemer vanaf het eerste uur (1985) en wist al 36 edities deel te nemen en wat dacht u ervan dat Jos Olijhoek maar liefst 60 doelpunten maakte sinds de overname van ZZ door VV/ZZ en dit op een respectabele leeftijd, wederom onze complimenten!

De winnaars waren bekend maar het feestgedruis ging nog lang door in een bruisende kantine van Stompwijk’92, het was een feest en er wordt al weer uitgekeken naar een nieuwe editie van het VV/ZZ-KZ Zaalvoetbalkampioenschap. Dank aan de Toernooidames Romy van Vliet en Sanne van Boheemen, dank aan de scheidsrechters, Ronald van Meurs, Theo v/d Salm, Jeroen Janson en Hans Havik, dank aan de vele vrijwilligers achter de bar en het scorebord, dank aan fotograaf Tanja van Bohemen, dank aan de E.H.B.O.-leden van St. Liduina Zoeterwoude, dank aan onze sponsors, hoofdsponsor Kantoor Zaal, Luiten Food, A. van Velsen Transport, Andrea’s Haarstudio, De Haas Transport, Bloemsierkunst de Passie, Autobedrijf Luiten, Rijling Veehandel, Ed van Vliet Transport, Jos van Rijn Transport en Carmen Fotografie, dank u allen, want mede dankzij u kunnen we terugkijken op wederom een succesvol verlopen editie 2020! We hebben genoten, tot volgend jaar!

Uitslagen Finaleavond 8 februari
Achtste finale heren
De Bevers – Team Uitje 8-0

F.C. Benson – Clare Valley Goldstars 5-2
3x Niks – Witte Condors 0-2

The Limit – Freddy 1-0
Orion – BCBH*(wns) 1-1

Infinity – Wilgenhof 3-2
ZZ – F.C. Faas 2-1

Team O’Neill – De Broekies 0-1

Kwartfinale heren
De Bevers – F.C. Benson 0-2

Witte Condors – The Limit 2-3
BCBH*(wns) – Infinity 1-1

ZZ – De Broekies 1-2

Halve finale dames
Pietertjes – Clubtijgers 2-0
Hotshots – F.C. de Maiden 1-3

Halve finale heren
F.C. Benson – The Limit 2-1
BCBH – De Broekies 2-3

Finale dames
Pietertjes – F.C. de Maiden 5-0

Finale heren
F.C. Benson – De Broekies 2-1

Herman van Marwijk wonThe MosValuable Player-prijs