Panorama Kunst Silo 75 jaar Vrijheid zoekt lokale kunstschilders

30 april staat de opening gepland van de Panorama Kunst Silo. Vele bezoekers komen tot na de zomer vol bewondering kijken naar een panoramisch landschap met verhalen van 75 jaar platteland. 75 jaar Vrijheid staat landelijk op de agenda en in het buitengebied vieren we dit op artistieke wijze mee.

Waar boerderijen beeldbepalend waren voor het landschap dijen steden alsmaar uit, rijzen skylines op en bewegen steeds meer recreanten naar de schaarse groengebieden. De afgelopen 75 jaar is er veel veranderd in regio Haaglanden. Armoede maakte plaats voor welvaart.

Indrukwekkende belevenis op het platteland
Op een steenworp afstand van de Haagse Panorama Mesdag wordt in maart en april de hedendaagse versie Panorama Kunst Silo gerealiseerd. Met het panoramische landschap wordt de ontwikkeling op het platteland in Zuid- Holland verbeeld vanaf de wederopbouw tot in 2020.

Het thema 75 jaar Vrijheid is de aanleiding geweest om actuele thema’s in beeld te brengen in tijden dat de landbouwsector voor grote uitdagingen staat. In het perspectief van 75 jaar historie worden verhalen inzichtelijk over wederopbouw, welvarend leven, de voedselketen en landschapsontwikkeling.

Het kunstproject zet het weidegebied tussen Den Haag, Zoetermeer en Leiden op de kaart. Artistieke vrijwilligers dragen samen bij aan de bewustwording rondom actuele thema’s als de landbouwsector en het eten van meer lokaal voedsel, biodiversiteit, klimaat, energie, milieu, afvalstromen en stikstof maar ook behoud van groen en natuur rondom steden voor welzijn van mens en dier.

Aanpak
Als start worden verhalen opgehaald, agrariërs en ondernemers geïnterviewd en internet en archieven doorgespit. Vervolgens werken kunstenares Cis Deyl en theatermaakster Carolien Hoogendoorn de verhaallijn uit voor op de wand.
Het panorama wordt een geschilderd kunstwerk waar artistieke vrijwilligers uit Den Haag, Leidschendam, Voorburg en Stompwijk aan mee werken.

Met landschapselementen, gebouwen, gezichten, producten, diensten en activiteiten wordt de dynamiek van 75 jaar platteland in beeld gebracht. Teksten, 3D objecten, licht en geluid versterken de boodschap en dragen bij aan de beleving.

Vanaf half maart tot eind april werken de kunstschilders samen in een grote loods op Buitenplaats Molenwei. Het landschap wordt op weerbestendig gerecycled materiaal geschilderd. Eind april wordt 37 meter doek in de overdekte silo opgehangen aan een frame. Binnen in de cirkel wordt een vrije ruimte van 130 m2 gecreëerd voor bezoekers, sociale en educatieve programma’s.

Meedoen
Bent u een ervaren kunstschilder die met acryl werkt? Doe mee, lever uw artistieke bijdrage en ontmoet op het platteland gelijkgestemden
tijdens de voorbereidingen. Kom naar de informatiemiddag op zondag 23 februari 15.00 uur bij Buitenplaats Molenwei, Stompwijkseweg 27 Leidschendam of bel voor informatie
06 2354 0047 of 06 3889 9800.

Het maatschappelijke project wordt ondersteund door Vlietwensen, van Ravesteynfonds, Fonds1818, Cultuurschakel, Prins Bernard Cultuurfonds, Voor de Kunst, Artifac Tekenvakhandel, Imagebuilding Buitenreclame en Leidschendam-Voorburg TV.
Organisaties die willen sponsoren wordt een mooie tegenprestaties geboden, een bijdrage in natura kan ook. Mail vriendenvanmolenwei@gmail.com of bel
06 2354 0047.