Op bezoek bij André Baijens van Antiek de Nootedop

André Baijens wordt dit jaar 70 en heeft al geruime tijd zijn pensionering in overweging genomen. Waar een ander door de werkgever gedwongen wordt te stoppen, heeft André dit lang uitgesteld. Dat komt er van als je werk tevens je hobby is en je eigenlijk niet wilt stoppen omdat je dan afstand moet doen van alles dat je je werkzame leven hebt opgebouwd. Daar mag best een paar nachtjes of zelfs weken/jaren over geslapen worden.

Hij is in 1977 gestart op de Dr. van Noortstraat op de boerderij van Wijsman. Zijn zus Marianne woonde daar en had een enorme stal tot haar beschikking. Zelf is Marianne ook gek op antiek en zij had destijds een winkel in Nootdorp. De naam De Nootedop is hier een creatieve afgeleide van. André heeft zelfs nog enkele jaren op de zolder gewoond, boven de opslag en werkplaats.

In 1980 heeft hij een eigen pand op de Huyssitterweg laten bouwen. Een showroom met diverse kamers, een gigantische zolder en natuurlijk zijn werkplaats. Hier staat het vol met apparatuur en gereedschap. Hier knapt hij meubelen op. Stoel, tafel of kast krijgt een nieuw leven. De ambachtelijke meubelen gaan generaties lang mee. Mijn fantasie slaat altijd op hol als ik dergelijke meubelen zie, waar hebben ze ooit gestaan, wie hebben er allemaal op gezeten? Zou dat iemand in een hoepelrok geweest kunnen zijn? Hebben ze op hun knietjes voor de stoel het avondgebed gebeden? Waar is ooit deze stoel gemaakt, in een kleine tochtige werkplaats waar vaders hun kennis op zoons overbrengen? Een mooi ambacht om meubelen met een lange geschiedenis weer verder op weg te brengen.

Ik kreeg een tip van André mee die ik graag wil delen, voor het behoud van je stoelen. Ik heb er thuis eentje die wiebelt. “Ja die moet gelijmd worden en niet te lang wachten anders droogt het hout veel te veel uit” Maar iedereen zit meestal op hetzelfde plekje aan tafel, dus de ene stoel en de bekleding slijt dan sneller dan de ander. De een zit stil, de ander wiebelt graag, door ze regelmatig door te draaien slijten ze gelijkmatig. (Hou vaker een stoelendans)

Hij maakt ook meubelen op maat naar eigen ontwerp. Ik heb daar een voorbeeld van gezien en dat is prachtige kast die een lange kamer een beetje breekt en aan twee kanten te gebruiken is. Hij koopt meubelen in, knapt ze op en verkoopt ze weer. Zo heb ik zelf ooit een prachtige mahoniehouten kast op het Hobbemaplein in Den Haag gekocht. Jaren plezier van gehad maar op een gegeven moment paste deze niet meer en is de kast naar André gegaan. Hij heeft hem prachtig opgeknapt, maar nooit verkocht. Ik werd weer op slag verliefd op de kast, die mij met het glimmend hout leek te smeken om weer mee te mogen.

Zijn liefde voor het werk heeft hem door moeilijke perioden heen gesleept, zoals tijdens de ziekte en het overlijden van zijn vrouw Ria. Ook toen hij zelf tegen de grenzen van zijn lijf aan liep, werkte het werk afleidend en therapeutisch. In eigen tempo en in je eigen omgeving je handen het werk laten doen en je hoofd tot rust laten komen, dat werkt helend.

En nu is het pand verkocht en krijgt deze ook een nieuwe bestemming. Pieter van Rijn van Luiten Foods gaat hier verder met online speciaal vleesverkoop van LeJean. Je moet dan denken aan Krokodil, Zebra, Rund, Lams, Ibérico & nog veel meer. Maar hierover later.

Voor André Baijens wordt het tijd om opruiming te houden.

Vanaf woensdag 12 februari is de inboedel met flinke korting te koop.
Open van woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Petra Oliehoek– van Es