Herdenken met Oud Stompwijk

Stichting Oud Stompwijk was mede-organisator van de herdenking met het Lichtmonument ter herinnering dat het 75 jaar geleden is dat het vernietigingskamp Auschwitz door de Russen bevrijd werd. Het was een emotionele, maar mooie bijeenkomst in het dorpspunt in Stompwijk.
Wij herdachten speciaal de Stompwijkse slachtoffers en er waren diverse familieleden van deze Stompwijkers die, bij het noemen van de namen, de stenen bij het monument neerlegden. Een heel emotioneel moment was er tijdens het aangrijpende verhaal dat mijnheer Jan van Santen vertelde over het bezoek aan het kamp waar zijn vader gestorven is, waar hij in de voetstappen van zijn vader gelopen heeft. Je kon een speld horen vallen. Dit mag dus echt nooit meer gebeuren. Stichting Oud Stompwijk had zoveel bezoekers zeker niet verwacht en is overweldigd door alle reacties en verhalen die naar aanleiding van deze herdenking boven kwamen. Wij zijn heel blij met het grote succes van deze herdenking en kijken moe maar voldaan terug op deze bijzondere dag.
De rest van dit jaar zijn er nog veel meer herdenkingen vanwege de bevrijding nu 75 jaar geleden en Oud Stompwijk is bezig met een speciale uitgave van Stompwicc. We hebben al een aantal verhalen gehoord en foto’s ontvangen van mensen die de oorlog als kind nog meegemaakt hebben. Het lijkt alsof er weinig gebeurde in Stompwijk en misschien was dat in verhouding ook wel zo, maar onderhuids gebeurde er toch wel heel veel. Mensen zaten in het verzet, er kwamen mensen uit de stad voor eten, mensen hadden onderduikers in huis, mensen luisterden in het geheim naar de radio, mensen smokkelden spullen in de kinderwagen, wie kon je vertrouwen en wie niet? Misschien was je buurman of buurvrouw wel een verklikker. Gelukkig was er ook veel saamhorigheid, mensen hielpen elkaar waar nodig. Heeft u ook nog een verhaal of een foto uit die tijd? Geef het aan ons door zodat dit niet vergeten wordt en deze verhalen behouden blijven voor een jongere generatie.

Stichting Oud-Stompwijk, Ria Luiten