Vriendschappen (durven) stopzetten

Allereerst de allerbeste wensen voor 2020, een goede gezondheid, mooie doelen en veel plezier! De laatste twee keer kon je in de Dorpsketting lezen over vriendschap, hoe je vriendschappen kunt behouden en wat daar eigenlijk allemaal bij komt kijken.
Maar wat als je nu een jarenlange vriendschap hebt en je merkt dat er iets is wat niet helemaal (meer) goed voelt? Dan is het goed om daar eens over na te denken en op terug te kijken. Is die ene vriendschap eigenlijk nog wel goed voor jou of goed voor elkaar, want wat:

Als die vriend of vriendin eigenlijk niet (meer) luistert..
Jij laat je van je goede kant zien en luistert naar alle verhalen, over collega’s, klasgenoten, ingewikkelde familiekwesties of fysieke kwaaltjes. Maar als er op jouw beurt op jouw verhaal niet belangstellend wordt gereageerd of hij of zij alles meteen op zichzelf betrekt, dan kan dat een teken aan de wand zijn. Niets is zo vermoeiend als éénrichtingsverkeer.

Als je merkt dat je eigenlijk blij bent als je vriend(in) weer weg is?
Dit is eigenlijk teken nummer 1 dat er iets niet goed zit in je vriendschap. Mensen kunnen soms zoveel van jouw ‘luisterend oor’ vragen, dat dat jou je energie gaat kosten. Als je steevast blij bent dat hij of zij weer weg is of weggaat, dan moet je je een beetje achter de oren gaan krabben.

Als je merkt dat iemand anders belangrijke informatie heeft over jou, die jij hem of haar zélf niet hebt gegeven…
Een echte vriend of vriendin luistert even en begrijpt het als iets niet doorverteld mag worden en zeker niet als iemand vraagt om dat niet te doen. Met doorvertellen breek je iemands vertrouwen en vertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor een goede vriendschap.

Als je telkens ruzie maakt over onbelangrijke zaken..
Ruzie maken doen we allemaal en het lucht op als je hebt kunnen vertellen wat je dwars zit. Maar dat effect krijg je alleen als een ruzie gaat over belangrijke dingen. Als het telkens gaat over kleine irritaties en negatief gedoe dan moet je je gaan afvragen of dit is wat je wil.

Als je vriend of vriendin nooit iets wil betalen..
Het lijkt een klein dingetje, zeker wanneer je verder heel blij in je vriendschap bent, maar geef toe, wie baalt er nou niet van als iemand telkens moeilijk doet over geld of zich niet aan de afspraken houdt over bijvoorbeeld het
terugbetalen van geleend geld. Het is niet leuk als jij telkens moet betalen of je vriend(in) jouw Tikkie zogenaamd ‘vergeet’.
(bron: Vrieling, 2019)

Samengevat: geniet van je vriendschap(pen), maar wees ook altijd kritisch.

Volgende keer een nieuw onderwerp!

Paula Beekhuizen