Met elkaar, herdenken, koesteren, vieren

De gemeente Leidschendam-Voorburg doet samen met meer dan 150 andere gemeentes in Nederland mee aan het project Levenslicht. Dit tijdelijke lichtmonument met lichtgevende herdenkingsstenen, ontworpen en gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde, symboliseert alle 104.000 Nederlandse slachtoffers die zijn vermoord in het vernietigingskamp Auschwitz. Op 27 januari is het exact 75 jaar geleden dat dit concentratiekamp werd bevrijd. Van 22 januari tot 2 februari 2020 wordt dit landelijk
herdacht. Het monument voor Leidschendam-Voorburg, bestaande uit 550 stenen, wordt op de 22ste door burgemeester Tigelaar in ontvangst genomen op het gemeentehuis en is daarna op meerdere plekken in onze gemeente te zien. Info www.aandevliet.nl.

Ook in Stompwijk komt dit herdenkingsmonument tijdelijk te staan en wel op 28 januari vanaf 15.00 uur tot 21.00 uur. Stichting Oud Stompwijk is gevraagd om hier een bijdrage aan te leveren. Samen met het Dorpspunt, de Maerten van den Velde School en de naschoolse opvang SKZ.
De termijn om iets te organiseren is kort, maar we zijn afgelopen week bijeen geweest en hebben toch een programma in elkaar kunnen zetten. Wij hopen dat jullie op deze dag samen met ons komen herdenken, zodat wij vandaar uit onze vrijheid kunnen koesteren en vieren.

Kort samengevat hebben we het volgende programma, met nog een aantal mogelijke opties qua spreker(s) en muziek.
De kinderen uit de klassen 5 t/m 8 gaan tussen 15.00 uur en 15.30 ieder klassikaal een aantal stenen in de bak leggen, totaal een kleine 200 stuks.

Vanaf 16.00 uur is er voor iedereen inloop in het Dorpspunt waar we bij elkaar komen om te herdenken, te praten en een kopje koffie te drinken.

Omdat het een lichtmonument betreft wordt er om 17.30 een officieel tintje aan gegeven met een kleine ceremonie.
De bedoeling is dat een aantal kinderen van SKZ samen met de ouderen die de hele middag aan het kaarten zijn geweest en iedereen die geïnteresseerd is, dus ook u, de laatste 300 stenen erbij leggen waarna het monument
verlicht wordt en de stenen kunnen ademen in licht.

In Stompwijk herdenken wij uiteraard tevens de personen uit het dorp die tijdens de oorlog gestorven zijn. De Laurentius kerk staat vanaf 18.00 uur tot 21.00 uur voor iedereen open voor een moment van stilte of om een kaarsje op te steken.

De organisatie in Stompwijk hoopt op uw aanwezigheid. Het is belangrijk dat wij beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat wij met elkaar
verantwoordelijk zijn om de vrijheid door te geven aan de volgende
generaties.