Minibossen zijn de toekomst, Tiny Forest met IVN bij Buitenplaats Molenwei

30 december Buurtschap Drie Molens – Om 7 uur stond de leiding van BSO Vlietkinderen Kajuit al op de stoep en om half 8 huppelden de eerste kinderen de stal binnen. Dat het zo een enerverende dag met veel zon zou worden had het hele organisatieteam nooit durven dromen.

‘Het planten van bijna 700 jonge boompjes was een stuk makkelijker op 30 december j.l. dan het inzaaien van 1 kilo bloemenmengsel op 1 oktober’ lacht Vicky van der Krogt. ‘Toen was het een natte blubberboel, nu kwam de vorst vlak voor de plantdag nog even om de hoek kijken dus het bleef spannend’.
De aanleg van het Tiny Forest achter de boerderij is tot stand gekomen door de landelijke campagne van Instituut Voor Natuureducatie (IVN) ‘Tiny Forest in je achtertuin’. Het toekomstige educatiebos tegen een oud bosje aan gaat net als de andere nieuwe natuurlandschappen bijdragen aan de biodiversiteit. Samen met Hovenier Hoek uit Voorhout is het plan uitgewerkt en loonbedrijf Aad van Swieten en van der Kraan Spaan zorgden vooraf voor de grondbewerking. Samen met Vlietkinderen, Rotary Voorburg-Vliet en vele vrienden van Molenwei is een lange dag hard gewerkt. Met het Tiny Forest is een lange wilgenril gebouwd van de vele takken die afgelopen weken zijn gedoneerd door lokale bewoners. Het sjouwen en stapelen was één groot feest en de eerste vogeltjes zijn al kennis komen maken met hun nieuwe onderkomen.
Locatie Kajuit van Vlietkinderen is een kinderopvang met het kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang van Stichting Groen Cement. Het team van Kajuit werkt volgens criteria van het kwaliteitsmerk en zorgt dat alle kinderen elke dag naar buiten gaan, dat ze natuuronderdelen ontdekken en dat ze spelenderwijs leren zorgen voor de natuur. Kinderen ontwikkelen juist in de eerste jaren van hun leven een blijvend gevoel voor de natuur, die steeds meer aandacht vraagt.
Voor Rotary Voorburg-Vliet sluiten de natuur initiatieven bij Buitenplaats Molenwei aan op het jaarlijkse service project om kinderen groene educatie bij te brengen en te laten ervaren tijdens natuurbelevingsprogramma’s.
De handen laten wapperen daar zijn de Rotary leden niet vies van, er werd volop meegeholpen met bomen planten en takken stapelen. Met hulp van nog meer vrijwilligers bakte de Rotary ook nog eens 300 oliebollen waar eind van de middag niets meer van over was.

Buurvrouw Ank, tuindame van de mooiste tuin in het buitengebied ‘Heesterlust’ kwam ook langs om met eigen hard wat groenblijvers uit haar tuin in het nieuwe bos te planten. De bijzondere samenwerking op 30 december is voor herhaling vatbaar, alle dank gaat uit naar iedereen die heeft bijgedragen’, laat Vicky weten.

Het Tiny Forest
In december 2015 haalde Instituut Voor Natuureducatie (IVN) de Indiase ingenieur Sharma naar Nederland voor een bijzonder initiatief: het planten van het eerste Tiny Forest van Europa midden in de stad Zaandam. Het concept is gebaseerd op het dicht op elkaar planten van verschillende hoogtes inheemse boomsoorten, zo ontstaat een eigen ecosysteem met vele natuurwaarden. ‘Na drie jaar waren de eerste resultaten bijzonder positief’ laat Hoek Hoveniers nog weten die ook vanaf het eerste uur betrokken is bij de IVN Tiny Forest projecten.
Het project Tiny Forest wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Hiermee wil IVN in vier jaar tijd honderd Tiny Forests in Nederland realiseren.