De moeder van de meervoudig Nederlands kampioen zwemmen in het spotlicht gezet

Beste redactie,

In de bijlage het verslag van het Nederlands kampioenschap kortbad in Eindhoven.
Het was weer een enerverend, zenuwslopend, vermoeiend maar o zo fantastisch weekend.

Groetjes, Ilona

Het was naar aanleiding van bovenstaand bericht dat ik dacht: die Ilona moeten we eens in het licht zetten. Natuurlijk draagt de gehele familie bij tot het succes bij het zwemmen. De drie meiden zijn allemaal waterratten en ze weten precies hoe het werkt. Dat maakt het allemaal haalbaar om kampioen te worden.

Ilona is in de gelegenheid om op het kerstballespreekuur te komen. Het gezin van Ilona en Alwin bestaat uit drie meiden. Eline van 18, Sanne van 17 en Jelsie van 14 jaar. Ze zijn gelukkig allemaal besmet met het zwemvirus en hebben inmiddels de nodige successen behaald. Eline is mede door de grote concurrentie 3e van Nederland geworden op de lange afstand (800 m). Sanne is 2 x Nederlands kampioen estafette zwemmen geworden. Ze zwemt niet veel wedstrijden meer, maar vindt de trainingen nog zo leuk dat zij dit 4 x per week doet.

Op de vraag hoe ziet je week eruit, krijg ik een strak schema.
Op maandag traint Sanne ’s morgens om half 6 uur en dan brengt Alwin haar naar zwembad de Veur waar ze voordat de school begint, traint.
Jelsie fiets vanuit school naar het Hofbad in Ypenburg waar zij start met krachttraining zoals fitness aan apparaten en dan lekker zwemmen en om daar om kwart over 7 ’s avond opgehaald te worden.

Op dinsdagochtend brengt Ilona Jelsie naar het Hofbad, fiets achterop de auto, waar Jelsie voor schooltijd haar training doet, om daarna naar school te fietsen en Ilona rijdt door naar haar werk. Uit school duikt Jelsie nog 2 uur het water in en wordt van daaruit opgehaald door Ilona. Snel eten en dan gaat Ilona zelf naar haar handbaltraining. Ze speelt bij de recreanten.

Woensdagochtend gaat de wekker opnieuw vroeg en om 5 uur rijdt Alwin beide dochters met fiets achterop naar het Veur in Zoetermeer, trainen en daarna hup naar school.

Op donderdag oogt het rustig: Jelsie van 16.00 tot 18.00 uur en Sanne van 18.00 tot 19.30, dit betekent wel 2 x rijden. En ze heeft die dag ook gewerkt.

Op vrijdag traint Jelsie van 16.00 tot 18.00 uur in Zoetermeer en in de winter wordt ze daar opgehaald, in de zomer komt ze zelf op de fiets naar huis.

Zaterdag traint Jelsie in het Hofbad vanaf 7.15 om 2 uur te zwemmen om aansluitend landtraining te doen. Dat betekent opdrukken, grondoefeningen en al zo meer.
Op zondag traint Sanne van 7.30 uur tot 9 uur in het Veur en dit sluit mooi aan op de kerkdienst die op 10 uur begint waar ze met het hele gezin naar toe gaan. Een heerlijk moment in de week om even tot rust te komen en opgebouwd te worden. Realiserend dat er zo veel meer is in het leven dan zwemmen.
En in de middag kan er dan weer een wedstrijd gezwommen worden van onder andere de hoofdklasse. Gelukkig kan dat gewoon in je eigen zwembad of in de buurt omdat het immers om individuele tijden gaat.

Soms worden er wedstrijden gehouden in Eindhoven en dan wordt er met de ouders van andere zwemsters een huis gehuurd om vanaf donderdag t/m zondag daar gezamenlijk door te brengen. Héle gezellige weekenden zijn dat. Maar de dag daarna moet er wel vrij genomen worden om bij te komen.

Dan zijn er nog de swimcups een door Nederland georganiseerde internationale wedstrijden in Amsterdam, Eindhoven of Den Haag waar kwalificatiewedstrijden voor toernooien worden gezwommen en waar ook grote namen aan meedoen zoals Ranomi Kromowidjodo en Femke Heemskerk. En om de tijd tijdens de wedstrijden een beetje door te komen is ze regelmatig ploegleider (zorg dragend dat de zwemmers op tijd aan de start verschijnen) of maakt ze in en rondom het bad foto’s.
Het grote doel van Jelsie volgend jaar is het behalen van een kwalificatie voor het Europees Jeugd Olympische spelen in juli 2020 in Oostenrijk. Vooraf moet zij zich daarvoor zien te kwalificeren. Hiervoor zijn drie kwalificatie momenten op de lange baan (50m bad) en wil ze net als op de korte baan (25m bad) weer graag Nederlands kampioen worden. Dat wordt een (in)spannend jaar.

Ilona weet nog dat er in de beginjaren iemand ooit op de tribune tegen haar zei: “Voor je weet, zit je hier 5 ochtenden per week”, en dat zij dacht: “Nou, écht niet”. Maar het gebeurde wel. Het begint met de oudste die naar zwemles gaat. En als de diploma’s zijn behaald en Sanne ligt in het water voor het zelfde doel hoeft er niet gewacht te worden maar kan er deel genomen worden aan wedstrijdzwemmen. En als uiteindelijk ook Jelsie te water mag gaan zijn de twee oudste al verzot op deze sport. Jelsie vliegt door de badjes heen om vervolgens al op 6 jarige leeftijd haar zussen achterna te gaan. Het zat er toen al in, wachten is zonde van de tijd dus efficiënt benutten en voor je het weet rol je er in. Naast het zwemmen hebben ze alle drie ook nog andere sporten beoefend zoals judo en schaatsen. Maar het was toch echt zwemmen wat ze wilden.

Hoe hou je dit vol?
Ik kan het vol houden doordat mensen om mij heen mij steunen en helpen. Want zonder die steun en hulp lukt het echt niet. En ja het kost veel tijd, maar toch inmiddels al iets minder. Tijdens de trainingen werd er door Ilona hard gelopen, even aandacht voor haar eigen training of er is tijd om boodschappen te doen. Ik besteed mijn tijd goed en als je eenmaal in dit ritme zit, is het ook goed te doen. En als je ziet dat je kinderen ergens enorm veel plezier aan beleven dan beleef je dat plezier met ze mee en dat maakt het allemaal zo mooi. Het maakt dan ook niet uit wat het is of op welk niveau het is. Ilona is dus Nederlands kampioen organiseren en plannen tussen, werk, trainingen, huishouden en ontspannen door. En ze neemt de tijd om het hele dorp op de hoogte te houden van de vorderingen van hun badgasten. Bravo!

Petra Oliehoek– van Es