Boeren tussen steden

Het was bij het ontbijt bij de Drie Molens in 2018 dat het idee ontstond bij initiatiefneemster Vicky van der Krogt om een tijdbeeld vast te leggen van de melkbedrijven om ons heen in Stompwijk en het buitengebied.
Het veenweidegebied tussen Leidschendam, Zoetermeer, Zoeterwoude en Voorschoten telt nog zo’n dertig agrarische bedrijven. De meeste boeren zijn actief in de melkveehouderij (vaak met schapen) en sommigen hebben zich gespecialiseerd (o.m. jongvee, biologisch). Anderen richten zich, nadat ze zijn gestopt met melken, op de paardenhouderij. Op dit moment is het aantal bedrijfsopvolgers in deze regio beperkt. De verwachting is dat het buitengebied van Leidschendam en Stompwijk onder grotere druk komt te staan. Denk aan verstedelijking, landschap, recreatie en ook milieu- en natuurregels. Blijft er voldoende ruimte voor agrarische ondernemers om in dit gebied een bedrijf te runnen? Of is een trendbreuk nodig, die voor meer boeren betere toekomstkansen biedt? Dat zijn de vragen vooraf.

Er is een werkgroep opgericht, bestaande uit Jacques van Herten, Desi Goudman, Jack Luiten, Vicky van der Krogt en Leo en Petra Oliehoek– van Es. Uiteindelijk is een aantal boerenbedrijven geselecteerd en benaderd om mee te doen. Met de overgebleven 9 boerenbedrijven zijn we in zee gegaan, al is de beeldspraak niet echt passend. Bij elk bedrijf is gekeken naar de specifieke eigenschappen, nevenactiviteiten, bezigheden en dan door de seizoenen heen. Dit heeft een mooie docu-serie opgeleverd van pakweg 15 minuten per bedrijf. Aan de laatste docu’s wordt nog gesleuteld, maar de eerste is donderdagavond bij het startschot getoond. De boerenbedrijven, ook zij die niet gefilmd zijn, waren uitgenodigd, wethouders en raadsleden, Adviesraad, erf-betreders enz. De avond werd vakkundig met de nodige anekdotes aan elkaar gepraat door Jack en Frans Luiten, een mooie combinatie. Er waren al cliff hangers, van welke boer zoekt een vrouw, en wie vangt de mol en een demonstratie strotouwtjes draaien.

De eerste docu is van de familie Doelman en ik was zelf opnieuw onder de indruk van de woorden en beelden die prachtig gecombineerd werden.  Mart zijn ouders waren aanwezig en toonden zich bijzonder trots op hun bedrijf. En wat een prachtige beelden met die drone!

Vele woorden van dank, vooral aan Jacques van Herten die geheel belangeloos zijn tijd en energie in het project heeft gestoken en natuurlijk eveneens voor de andere leden van de werkgroep, maar de meeste uren zijn toch door Jacques gemaakt. Tevens dank aan de sponsoren die deze avond in ieder geval mogelijk gemaakt hebben.

Er is nog wat over voor een borrel voor volgend jaar om gezamenlijk na de uitzending nog terug te blikken.

We moeten nog geduld hebben voordat de mini-documentaire aan het grote publiek getoond kan worden. De laatste puntjes op de i, de hoofdrolspelers zelf en wij als werkgroep moeten eerst gezamenlijk tevreden zijn over het resultaat en dan kijken wie de uitzending in handen krijgt. Dat wordt nog spannend!

Petra
Foto’s Michel Groen