Sabadâo

Zaterdag werd voor de eerste keer in Stompwijk in het Dorpspunt een Sabadâo georganiseerd.  Deze naam staat voor een Angolees feest waarbij dans, eten en feesten centraal staat. Kizomba is een muziekstijl die in de jaren tachtig in Angola is ontstaan. Het is vooral bekend door de romantische en sensuele manier van dansen waarbij de vrouw licht tegen de man aanleunt en zich op die manier door hem laat leiden. Kizomba is verwant aan semba maar heeft een trager ritme. Hierdoor kan het tot op hoge leeftijd beoefend worden.

Er werden drie workshops georganiseerd om de beginselen bij te brengen. De eerste door Eliza Sala, een prachtige vrouw die met de kunst van dans in Angola is geboren en ze weet dit aan anderen over te brengen. Haar kennis en kunde is niet onopgemerkt gebleven, ze vliegt ze de hele wereld over om workshops te organiseren. De tweede werd gegeven door een prettig gestoorde jongeman Cazuza Kinvula van oorsprong uit Afrika en nu woonachtig in Zwitserland die op ludieke wijze ons aan het dansen kreeg, waar jong en oud aan mee konden doen. Tussen de bedrijven door was hij aan het flirten met Leny en Leny, twee dames van 80+ die zich niet stoorden aan het gezegde: wat de boer niet kent. Ze kwamen lekker Afrikaans eten.

Het buffet bestond uit heerlijk gerechten van bonen, soort spinazie met vis, kip, funge, groenten met pindasaus en salades. En toe lekkere cakes, allemaal homemade. Jammie, de eettafels werden door elkaar bezet en dat gaf mooie uitwisselingen. Hierna volgde de derde workshop in paren, deze keer door een andere instructeur uit Zwitserland samen met Melda (NL). Beginners dansten met gevorderden zodat er veel geleerd kon worden. Het begin is er,  aansluitend was er vrij dansen voor iedereen waarbij  de Angolese muziek centraal stond. Hiervoor waren dj uit Portugal ingevlogen Costa D’Angola Dj Black Genuino Raoul Spiro.

Kizomba maar ook semba, afrohouse en af en toe een dance muziekje tussendoor zorgde voor een gezellige en gemoedelijke sfeer! Het was even spannend hoe het op deze nieuwe locatie zou gaan lopen, want Sabadâo wordt al een aantal jaar gegeven, eerst in Den Haag en daarna Utrecht. Toch zagen zij vaste Sabadâo gangers van verre naar Stompwijk toe komen. Vanuit Zwolle, Assen, Amsterdam, Delft en zelfs uit België kwamen mensen lekker dansen, eten en de sfeer proeven.

Het is een gezellige avond geworden en het Dorpspunt was een top locatie hiervoor!

Om met de woorden van Eliza af te sluiten: Sabadâo brengt dansers, familie en vrienden bij elkaar.

Petra