Jelsie op weg naar Nederlands Kampioenschap

In augustus is Jelsie weer begonnen met de zwemtrainingen. De insteek was 7 trainingen per week. Naast de trainingen bij de club WVZ in Zoetermeer, traint ze ook mee met het Opleiding Centrum in het Hofbad. Dit OC is het initiatief van de zwembond die talenten in de regio extra faciliteiten wil geven. Vanaf de eerste duik in augustus lag de focus op het Nederlands Jeugdkampioenschap op 6, 7 en 8 december met de bijbehorende kwalificaties. Maar vanaf
augustus had Jelsie iets onder de leden waardoor ze weinig energie had. Trainingen werden gehalveerd en de intensiteit verlaagd. En ook de wedstrijd in Noorwegen begin november moest ze voorbij laten gaan. Vele onderzoeken sloten veel bekende ziekten zoals Pfeiffer uit. Ook wordt er nu nog meer dan anders op de voeding gelet. En dat betekende ook dat ze al die lekkere kruidnoten e.d. aan zich voorbij moest laten gaan. Ondertussen kon Jelsie op halve kracht verder trainen. Daarom is de afgelopen maanden veel op techniek getraind.
De afgelopen maand is er weer een opgaande lijn te zien bij de gezondheid van Jelsie. Met een flinke conditieachterstand ging Jelsie naar de Regiokampioenschappen om de Persoonlijke Records verder aan te scherpen voor plaatsing op het NK in Eindhoven. Op de 100 meter wisselslag wist ze een fenomenale 1.06 op de klokken te brengen. Een tijd waarmee ze ook bij de groep van 2 jaar ouder in de top 5 zou eindigen. De langere afstanden gingen moeizamer, maar ze kon toch steeds kleine beetjes van haar PR afsnoepen. Vorig weekend werd afgesloten met allemaal PR’s en 4 gouden medailles en 3 zilveren. Maar het hoogtepunt was wel de 100 meter vrije slag (borstcrawl) die net onder de minuut werd gezwommen. En dat betekende een heerlijke taart. Hiervoor mocht het dieet wel een keer aan de kant worden geschoven.
Afgelopen zaterdag begon het tweede weekend van de regiokampioenschappen. Naast de 3 PR’s en 3 gouden medailles, was de grootste winst dat de zware 400 meter wisselslag goed verliep zodat dit weer vertrouwen geeft. Ook heeft Jelsie de nodige startbewijzen voor het NK in handen. De opbouw naar het NK loopt dit keer totaal anders dan alle andere keren. De komende weken wordt gewerkt aan de conditie door hard te trainen en goed te rusten. Met nog 2 weken voorbereiding is het nog steeds mogelijk om de metaaldetector uit te laten slaan bij terugkomst uit Eindhoven. Maar gemakkelijk gaat dit zeker niet worden.

Ilona van Ruijven