Marathonschaatsen

In de schaatstempel van Heerenveen werd afgelopen zaterdag de vierde wedstrijd om de KPN cup verreden. De snelheid van de schaatsers ligt in genoemde tempel altijd hoger dan bijvoorbeeld in Den Haag, Deventer enz. Het verschil is 2 à 3 seconden per ronden. Veel rijders met iets minder techniek hebben dan moeite met de snelheid. Niet Jorrit Bergsma. De Topdivisie maakte er wederom een spectaculaire race van. Vijf rijders wisten met grote inspanning en behulp van ploegmaats een ronde voor te pakken. Bergsma reed 8 ronden voor de finish alleen weg en de andere vier hadden geen antwoord op deze klasbak, hij won ruim voor Crispijn Ariëns en Kevin Hoekstra. Bij de dames Topdivisie was de wedstrijd saai. De ploeggenoten van winnares Irene Schouten hielden de boel bij elkaar. Irene maakt dan schijnbaar moeiteloos met haar fenomenaal eindschot de wedstrijd met winst af. 2e werd Marijke Groenewoud voor Manon Kamminga. Tjilde Bennis werd 20e. De mooiste wedstrijd was bij de beloften heren. Al vroeg in de wedstrijd ging de beuk erin. 14 Man wisten na zware en langdurige inspanning een ronde voor te pakken. Daaronder 3 man van GroeneHartSport. Dat zag er aanvankelijk goed uit. Echter twee van onze mannen konden de snelheid en inspanning niet aan en moesten terug naar het peloton. In de finale was de Amerikaan Ian Quinn duidelijk de sterkste en won voor Chiel Smit en Ivar Immerzeel.
Volgende wedstrijd op de Kennemer ijsbaan in Haarlem. Start om 17.00 uur Beloften dames. Om 17.45 uur beloften heren 19.15 uur Dames Topdivisie en 20.30 uur heren Topdivisie.

Aad de Haas