De Duurzame Flits

Nieuwsbrief Stichting Duurzaam LV nr 5 november 2019

14 november: lezing van ‘volksfilosoof Bas Haring over Duurzaamheid
De Bibliotheek aan de Vliet heeft Bas Haring uitgenodigd om te kommen spreken over Duurzaamheid. Dit zal hij doen op donderdag 14 november in Theater Ludens, Burg. Feithplein 95, Voorburg. De lezing begint om 20 uur.
Hij zal veel voorkomende vragen en onderwerpen die in de samenleving spelen , bespreekbaar maken. Bas Haring is hoogleraar aan de Universiteit van Leiden waar hij de leerstoel ‘Publiek begrip van wetenschap’ bekleedt.
Hij werkt op dit moment aan een boek “Why biodiversity loss is not a disaster’. Intrigerend genoeg om zijn lezing bij te wonen! Een kaartje voor deze lezing kost € 12,50 (incl pauzedrankje). Stichting Duurzaam is er natuurlijk ook!

In de Gemeente: 5 en 12 november Begrotingsbehandeling, oa over geld voor duurzaamheid
De Gemeenteraad gaat de Begroting 2020 vaststellen. Dat doet zij op dinsdag 5 november (bespreking) en dinsdag 12 november (besluitvorming). Hierin zijn ook de doelen voor duurzaamheid opgenomen, onder andere voor 2020 20% duurzame energie, 20% meer energiebesparing en 20% minder CO2. Voor 2020 is er €525.000 euro beschikbaar, onder andere voor subsidie op groene daken en op huisisolatie. In onze ogen is dat niet genoeg.

Stichting Duurzaam zal op 5 november inspreken om de gemeenteraadsleden erop te wijzen dat er meer maatregelen en meer geld nodig is. Wij zullen bij de raadsleden een concept-voorstel indienen om de begroting voor duurzaamheid aanzienlijk op te hogen. Immers, er moet heel veel gebeuren, bijvoorbeeld het aardgas vrij maken van alle huizen in onze gemeente. Dat moet voor 2050 gebeurd zijn , en daar is de komende jaren veel geld voor nodig! Wilt u komen meeluisteren? Dat kan. Inwoners kunnen altijd een Raadsvergadering bijwonen. De Gemeenteraad vergadert in Huize Swaensteijn, Herenstraat 72-74 in Voorburg, vanaf 19 uur.

Plan voor 10 miljoen bomen in heel Nederland, gesponsord door de Postcode Loterij
De Postcodeloterij gaat de aanplant van 10 mln bomen in heel Nederland mogelijk maken, met een schenking van 2,25 mln euro aan de Natuur- en Milieufederaties. Met het ‘Plan Boom’ gaan deze organisaties nu uitwerken waar deze bomen komen te staan. Duurzaam Den Haag gaat met de gemeente Den Haag meedenken waar deze bomen in Den Haag moeten komen te staan. Heeft u ideeën waar in onze gemeente wel wat extra bomen mogen staan? Laat het ons weten, dan kunnen wij ook onze wensen inbrengen!

Zaterdag 9 november: workshop Ecologisch Tuinieren in de wintertijd
In Stadstuin Rusthout kunt u op zaterdagmiddag 9 november (13-16 uur) van alles leren over ecologisch tuinieren. Bijvoorbeeld hoe maak je de moestuin winterklaar.
Op maandag 18 november is er een creatieve natuurworkshop, van 13-15 uur. Ook in Rusthout!

Kookworkshops in Stadstuin Rusthout
Op 7 en 28 november vinden nogmaals kookworkshops plaats, in de mooie nieuwe ruimte van Stadstuin Rusthout. De eerste twee waren een succes, voor de derde zijn al genoeg aanmeldingen. Wilt u nog meedoen, meldt u dan snel aan. De workshops worden gegeven door Klaske Montizaan van Hart voor Voeding. De workshops vinden plaats op donderdagavond, op 17 oktober, 7 en 28 november. De kosten zijn € 12,50 per persoon, dat is inclusief het eten dat u klaarmaakt en de recepten die u meekrijgt. Zie voor meer info en aanmelding: www.hartvoorvoeding.nl

Ook kunt u aanschuiven bij de Tuinhuislunch, op de donderdagen 7 november en 21 november, van 12.30 – 13.30 uur. Voor 7 november zijn nog maar een paar plaatsen vrij! Een gezonde, door vrijwilligers klaargemaakte lunch, met elkaar aan tafel te nuttigen, inclusief drankje, voor maar 6,50 euro. Opgeven via info@stadstuinrusthout.nl

Donderdag 12 december: Buurtavond wijkininitiatieven in Voorburg
Op 12 december zal de Stichting Duurzaam diverse initiatiefnemers uit onze wijken uitnodigen om met elkaar in gesprek te gaan over de initiatieven in de eigen wijk. We nodigen hiervoor ook de wijkverenigingen, de woningbouwcorporaties, de gemeente en Avalex uit en iemand van het Haags Milieucentrum, die dit al langer doen. Samen met inwoners willen we kijken wat er al gebeurt, wat de gemeente al doet en waar wij bij kunnen helpen. Bent u geïnteresseerd om ook te komen? Laat het ons weten, dan berichten wij u over tijdstip en lokatie.

Avondworkshop Bloemschikken
Op 17 december vindt in Stadstuin Rusthout een cursus Bloemschikken plaats, speciaal voor Kerst. Aanmelden via info@stadstuinrusthout.nl

In het voorjaar nieuwe workshops in Stadstuin Rusthout… (www.stadstuinrusthout.nl)
In het voorjaar starten weer nieuwe tuinworkshops. De cursus Natuur in de Tuin begint op 20 maart, op 5 vrijdagavonden. Op 19 of 21 maart zal een workshop Snoeien worden gegeven. Dit alles verzorgd door Groei en Bloei Leidschendam-Voorburg. Aanmelden kan nu al via jan.gonnie@alpineflowers.nl

Vogelworkshop
De Vogelworkshop van Martin van de Reep eind oktober was een groot succes. Naast de workshops adviseert Martin ook gemeenten, planologen en projectontwikkelaars over hoe zij bij het bouwen van woningen rekening kunnen houden met voldoende schuilplaatsen/broedplaatsen voor vogels. Wilt u hierover meer weten, email ons gerust. En noteert u ook alvast 26 januari als de Nationale Tuinvogeltelling? De Stichting Duurzaam is ook geïnteresseerd in uw telling, laat het ons weten!

De Duurzame Flits
Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten of hebt u een vraag of suggestie, mail het ons en meld u aan voor de Duurzame Flits. Wij houden u graag geïnformeerd over onze activiteiten! Onze contactgegevens vindt u bovenaan deze Duurzame Flits. U vindt alle informatie ook op de website www.duurzaamleidschendamvoorburg.nl. Graag tot ziens dus!

Marjan van Giezen
Voorzitter Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg