Marathon schaatsen

Afgelopen zaterdag op de Haagse Uithof werd de 2e wedstrijd om de KPN cup verreden. De omstandigheden waren zwaar mede dankzij de hoge temperaturen en het zachte ijs. Er waren veel valpartijen waarbij de natuurlijke rem van het ijs totaal verdwenen was door een laagje water. Daardoor werden de onfortuinlijke door hun eigen gewicht en schaatssnelheid in de kussens gelanceerd. Een deelneemster moest naar het ziekenhuis met een lelijke snijwond. Ook Tjilde Bennis werd bij een valpartij meegenomen en kwam hard in de kussens. Ze vervolgde de wedstrijd, aangemoedigd door het publiek, maar het mocht niet baten. Einde wedstrijd. Jammer.

Bij de Beloften wedstrijd was het ook de hele wedstrijd chaotisch. Met nog vijf ronden te gaan, de sprinttreintjes maakten zich op voor de massa sprint, was ook een valpartij waarbij een rijder lang bleef liggen. De wedstrijd werd geneutraliseerd. Bij herstart over 10 ronden was de stress enkel maar toegenomen. De ploeg Bouwmaster wist toch een treintje te vormen en won met Harm Visser gevolgd door Ruud Slagter en voor Groenehart rijdende Tom een Heijer uit Gouda. Hij veroverde ook het witte pak als beste van de jongeren. (onder de 21) Bij de dames Topdivisie won de Italiaanse Francesca Lolobridgida bij afwezigheid van Irene Schouten. 2e werd Marijke Groenewoud voor Imke Vormeer. De wedstrijd bij de Topdivisie verliep hetzelfde als de voorgaande. Massa sprint van het peloton of wat daar nog van over was. Bart Hoolwerf wist met een machtige sprint de erkende sprinters Arjan Stroetinga en Garry Hekman voor te blijven. Opvallend was het sterke rijden van Christiaan Hoekstra, lid van de Stompwijkse ijsclub, met een heel goede wedstrijd beloond met een 7 e plaats. Cristiaan wisselde dit seizoen van ploeg en kan nu voor eigen kansen rijden. Ook heeft hij veel vertrouwen in zijn trainer Kurt Wubben.

Volgende wedstrijd zaterdag 2 november in Deventer. Start beloften dames om 17.00 uur, beloften heren start om 17.45 uur, Topdivisie dames om 19.15 uur en Topdivisie heren om 20.30 uur.

De wedstrijden zijn te volgen via livestream. Log in op de site van de KNSB.