Dorpsketting 2500

Sommigen noemen maandag wasdag voor mij is het Dorpskettingdag. ‘s Morgen met zijn vieren in actie, week doornemen, bakkie en de kopij bewerken. ‘s Avonds in een iets andere samenstelling maken we het met elkaar af. Elke maandag vaste prik, alles wijkt. Door de jaren heen veel adressen doorlopen, school, oude Dorpshuis deels mortuarium, 2 x Van Santhorststraat, 2 x Dr. van Noortstraat (kelder en eigen ‘kantoor’, Hoefblad zolder, Dotterbloem zolder en via de pastorie naar het Dorpspunt, waar we heel flex zijn gaan werken.
Van oude typemachines met lange wagen, stencils, naar elektrische typemachines met verschillende lettertypes en met enig geheugen ook met betrekking tot het corrigeren van verkeerde aanslagen. Lichtbakken met kraspennetjes, Marie José als tekenaar, boeken met cd’s waar afbeeldingen in staan en hoera internet, met een giga beeldbank, waar inmiddels de nodige restricties aan verbonden zijn.
Veel collega’s, zoals Gerard Welp, Bep van Santen, Ans Luiten en Thea Ambachtsheer zijn ons allen ontgaan. Maar ook jarenlange samenwerking met Bea, Marga, Jacintha en nog vele anderen, maar samen met hen hebben we jarenlang de Dorpsketting draaiende gehouden.

Veel ervaring opgedaan door gewoon te doen en te ervaren. Dan het volgen van schrijfcursussen via mijn werk, bibliotheek en zelfs samen met mijn zusje op een boot in Turkije van Yvonne Kronenberg. Vallen en weer opstaan en blijven leren en ontwikkelen. De ontwikkeling door de jaren heen is enorm,. Foto’s van een direct klaar camera, of 1 uur service, naar het rasteren in pixels, wat een werk. Het is er eenvoudiger op geworden, maar toch ook weer niet. De weg naar Stompwijk.nl wordt nog moeizaam gevonden, terwijl er zoveel op te vinden is. De piek van het bezoek ligt hier op maandagavond en dinsdagochtend. Er valt hier ook nog veel te ontwikkelen en daar hebben we hulp en handen voor nodig.
Sociale media moet eveneens onderhouden worden. De eigen site (Stompwijk.nl) heeft inmiddels ruim 20.00 artikelen. Een geweldig archief, waar ik zelf dankbaar gebruik van maak en soms met plezier mijn eigen interviews terug lees.
Hier staan ook de filmpjes op vanuit Stompwijk, veelal gemaakt door Jacques van Herten met Midvliet. Ik mag hem graag assisteren als reporter, een foto zegt meer dan 1000 woorden, met een filmpje is dat nog véél meer. Voor mij ook een stuk makkelijker dan een verslag te maken. Inmiddels zijn we een bekend duo in het dorp geworden en is men er ook aan gewend dat er gefilmd wordt. Mooie tijdsbeelden.
De interviews zijn ontzettend leuk om te doen, mooie verhalen vastleggen is enorm dankbaar werk. De uitwerking is echter bijzonder intensief, om die reden heb ik hier een stapje terug gedaan. Er wordt nu vanuit de redactie vaker gevraagd om zelf iets aan te dragen en gelukkig hebben we de vaste reporters van verschillende verenigingen. We maken ook gebruik van Agnes van Boheemen die eveneens voor ons op pad gaat bij speciale gelegenheden. Ik vind het enorm leuk dat Ilona van Ruijven de zwempraktijken op Nederlands topniveau in beeld geeft. Ook dat is een piepkleine zwemvereniging. Ik wil dat ook iedereen uitnodigen om de valse bescheidenheid naast zich neer te leggen en flink aan de weg te timmeren als om eigen activiteiten of hun kinderen gaat. Mooie reizen voor stage of werk.

Hoe mooi is het om mensen te blijven volgen die je als kind gekend hebt. Neem nou Tim Oliehoek, hij is dit weekend gewoon met twee series op de tv van start gegaan. Zijn posters op de bushokjes hangen door het hele land. Tim is een beetje de trots van heel Stompwijk.

Kortom blijft aan de weg timmeren. Alles valt en staat met het ondersteunen van dit medium en de concurrentie om ons heen is groot. Iedereen heeft zijn eigenwebsite die in meer of mindere mate wordt onderhouden. In dat geval blijft iedereen op zijn eigen eiland zitten, we willen juist zo graag weten waar andere verenigingen zich mee bezig houden. Dat maakt de Dorpsketting zo sterk, de verbinding tussen alle bewoners. Mooi om te lezen dat juist voor nieuwe bewoners de Dorpsketting een middel is om het dorp te leren kennen.
Doorgaan met adem halen en het aanleveren kopij dan leeft de Dorpsketting nog lang en gelukkig.

Petra Oliehoek– van Es