2500 Dorpskettingen – 2500 weken – …… uren ?????

50 jaargangen, 2.500 wekelijkse Dorpskettingen, 60.000 pagina’s, 12.000.000 woorden. Er zijn ongeveer 240.000 Nederlandse woorden. Dat is best wel grappig, want dat betekent dat we elk jaar De Dikke van Dale vol schrijven …
Belangrijker is wat al die woorden voor ons betekenen of betekend hebben. Wat is de kracht van het geschreven woord? Een dilemma waar we in toenemende mate mee te maken krijgen. De 1e Dorpskettingen waren alleen maar woorden. Langzaam kwam de kracht van het ‘beeld’. Plaatjes zijn leuk en maken dat woorden duidelijker worden. Een plaatje zegt soms meer dan 1000 woorden. Wat waren we blij met onze 1e digitale camera bij de Dorpsketting. We konden wel 6 foto’s maken en een heel nieuwe dimensie werd toegevoegd. Dit alles om onze woorden nog meer kracht bij te zetten. Maar woorden worden met al die plaatjes en foto’s steeds minder gelezen. We vliegen met hoge snelheid door onze email heen, appen dat het een lieve lust is, scrollen met hoge snelheid door ladingen foto’s. Waar gaat dit heen, hoe gaat dit eindigen. Als ik mijn kleinkind van 2,5 de smartphone van haar moeder zie bedienen , denk ik: “Wat voor apparaatje zal zij in haar handen hebben als zij 52 is?” De snelheid van deze ontwikkeling doet me duizelen.
Van de andere kant kan een eenvoudig boekje in Stompwijk de tand des tijds doorstaan en voorziet al 50 jaar in dezelfde behoefte. Kennelijk is er dus toch iets wat de technische ontwikkeling overleeft. Het voorziet nog steeds in een behoefte. Hoe lang nog? Vraag ik me vaak af. Voorlopig word ik nog heen en weer geslingerd tussen de woorden in de digitale wereld en de woorden op papier in de Dorpsketting. Dat zal nog wel een paar jaartjes blijven, maar de stap naar nog meer digitaal gaan we nu echt zetten. En we kunnen het meten, dat is ook wel bijzonder, voorlopig nog voor wat het waard is. Mijn lieve dochters hebben ons recent in het zonnetje gezet. Het artikel staat nu ook in dit nummer, maar is zondag om 09.00 ook “viraal” gegaan op stompwijk.nl. Om 10.00u 65x bekeken, om 11.00u 155x om 12:00 203x en om 00:00 258x gezien. Misschien was het een echte regenachtige facebook dag, lui op de bank met je app en/of boek. Ik begin te twijfelen, zouden woorden toch gelezen worden? We kunnen naast het boekje in ieder geval digitaal met woorden het dorp blijven verbinden. Het boekje blijft voorlopig nog wel, maar dat er iets gaat veranderen is wel zeker … toch veel leesplezier in dit 2500-ste nummer.

Leo Oliehoek