Toerclub Stompwijk

A3 weer in het spoor?
Wat een leven in de brouwerij na het verhaal van vorige week! Het afwijken van de toerkalender en het commentaar daarop heeft een behoorlijke portie stof doen opwaaien. Enkele leden zien zichzelf in deze kwestie afgeschilderd als topcrimineel, met daaraan toegevoegd het medium Dorpsketting als schandpaal. En dat allemaal na zo een prachtig mooie rit, dat is toch wel heel bijzonder en bovendien absoluut niet aan de orde! Laten we eerst eens een klein beetje ruis wegnemen: suggesties dat één groep de routes en einddoelen in de toerkalender bepaalt, kunnen gelijk overboord gekiept worden. Iedereen weet immers dat tijdens de jaarvergadering de kalender wordt voorgesteld, besproken en aangepast. Dat het uiteindelijke resultaat daarna niet naar ieders wens uit de verf komt moge duidelijk zijn. Uit 150 deelnemers hebben we immers te dealen met 160 verschillende meningen. Zie daar dan maar eens chocola (naar ieders smaak) van te maken. In diezelfde vergadering is tevens door groepen aangekondigd dat er hier en daar wel eens afgeweken zou kunnen worden van de in de kalender beschreven ritten. Nou, als dat met de deelnemers uit de groep wordt afgesproken en iedereen geeft akkoord, is dat toch helemaal prima. Wie ben ik om te zeggen dat deze koerswijziging niet is toegestaan? Doe je ding en geniet van je rit! Dat is doelstelling nummer 1 van de fietsclub!
Het nadeel wat hieraan kleeft, en dat hebben we afgelopen seizoen enkele malen ervaren, is dat de koffiestops niet meer worden ingelicht over onze komst. Voor de grotere gelegenheden geeft dat meestal geen problemen, bij de kleinere knijpjes is het mogelijk dat deze nog niet open zijn of onvoldoende voorraad beschikbaar hebben in alle vroegte. Desalniettemin heb ik ontdekt dat meerdere groepen wel de naar opgegeven bestemmingsplaats fietsen maar aldaar alsnog wel eens voor een andere dan de aangegeven koffietent kiezen. Kortom, hoe zwaar gaan we hier allemaal aan tillen? Misschien wordt het tijd de statische formule van de toerkalender eens onder de loep te nemen en met een andere vorm voor de dag te komen. Denk bijvoorbeeld om maar iets te noemen: een blok van 3 ritten volgens de kalender en de 4e wordt een vrije keuze-rit… Wellicht zijn er nog betere opties voor de invulling hiervan. Wie een idee heeft, of beter nog, de gouden tip heeft voor een vernieuwde vorm van de toerkalender, laat het svp weten. Ik ben in ieder geval voornemend hier iets zinnigs aan te gaan doen voor het volgende seizoen. Een grappige aanvulling hierop: afgelopen zondag werd er besproken tijdens de koffie dat een beetje tumult zoals bovenstaand wel zorgt voor voer om een stukje te schrijven. Als alles volgens het boekje verloopt dan zijn er weinig spectaculaire verhalen te bespeuren. Tja, daar is ook weer iets van te zeggen.. Nou, daar komt ie dan:
Afgelopen zondag prachtig weer. Bergse Bos stond op de kalender en ondanks dat de koffiestop niet overdreven ver weg is wordt natuurlijk niet afgeweken van de toerkalender;-). Aan Nico de uitdaging een mooie lus te maken van en naar dit etablissement. Het is hem in ieder geval gelukt!
Eerst de buitenbocht via Boskoop, Reeuwijk, Gouda en Nieuwerkerk richting Bergse Bos genomen. Met 60 km op de teller op een zonnig terras koffie met een klein neutje, en daarna via Ackerdijk en Delfgauw weer richting Stompwijk. Zelfs volgens de toerkalender is het best een mooi ritje geworden.

Hans Nieuwland

Afgelopen zondag 22 sep was het wederom prachtig weer om een mooi rondje te gaan fietsen.. ik had eerst even een stukje ingereden om een klein beetje warm aan de start te verschijnen, ik was gelukkig nog op tijd om met 7 man te vertrekken richting het Bergse Bos waar onze koffie stop was. Onze vaste captain Arno moest vandaag een ploegen tijdrit rijden zodat de reserve captain Ronald de honneurs waar nam wat hij weer met verve deed. We reden via de Meerpolder richting het van Santen pad waarna we de Kniplaan, Oostvlietweg richting L’dam reden. Daarna de Kostverloren, Veenweg, Rokkeveenseweg richting Nootdorp. Daar kwamen we ook nog Patrick zijn vrouw tegen die de paardjes ging verzorgen. Via de Dobbe plas en het Bieslandse bos reden we naar Pijnacker om dan richting Maasland te rijden. Een beetje de route van de Elfdorpentocht dachten we, maar Ronald wist ons weer te verrassen met een nieuw stukje langs de Vlietweg. Daarna reden we met een mooie snelheid richting de koffie om daar lekker in het zonnetje een bakkie te doen. De koffie stond zo op tafel met een klein borreltje erbij, altijd lekker. Het was ook wel gezellig dat dit keer weer alle Tc leden de zelfde koffietent aan deden. Na de koffie reden we via de Rotte richting de N 451, de Kanaaldijk om vervolgens via Waddinxveen en het Bentwoud naar Zoetermeer en Benthuizen te rijden. Daar aangekomen reden we langs het meertje naar het strandje om daarna langs het Geertje op huis aan te gaan. Om 12 uur waren we thuis en had ik 103 km op de teller.
Ik wil ook nog even Arno en Patrick feliciteren met hun 3e plaats en Edu sterkte wensen na zijn valpartij waar bij hij 3 breuken in zijn schouder opliep , en ook de ploeg van Harmen had een valpartij waarbij een teamgenoot lelijk gewond was. Ook voor hun sterkte .
Gr Guus v.d. Bosch

De C1 groep
Restaurant Bergschse Plas, staat er voor alle groepen, op de kalender, uitgezonderd de C2. Deze locatie ligt in Recreatiegebied Lage Bergse Bos, bij Bergschenhoek. Er was weinig animo deze zondag bij alle groepen, ik telde er maar 43! Terwijl het zo`n mooie fietsdag zou worden! Ook wij waren maar met een klein groepje van 6. Voor we de route zouden nemen naar Zoetermeer, besloten we even een ommetje te maken over de Dr. van Noortstraat, om een groot gedeelte van de 75 bolchrysanten te bewonderen die er zaterdag bij de bruggen geplaatst waren voor het komende bruggenfeest. Wat een mooi gezicht!
Na het Kangoeroepad, Zegwaardseweg, Lansinghagepad het “schapenpad” naar Berkel over het officiële “Zangfietspad”, waar we trachten een coupletje uit te voeren! Daarna een, voor ons nieuwe, route die ons rechtstreeks naar de mooie koffietent bracht. We waren 15 minuten te vroeg, maar dat is natuurlijk niet erg met een zonnetje op het terras! Daarna is er de koffie, met een borreltje erbij, wat genieten wij weer. We zien de een na de andere groep arriveren en dat is best leuk. Eigenlijk hebben we nog niet veel zin om te vertrekken, maar ja…. we moeten toch weer op huis aan. Bij de Rotte steken we de eerste brug over om dan weer verder te gaan langs het water. Je kan wel merken dat het zulk mooi weer is, menige weggebruiker komen we tegen onderweg, die ook nog wil genieten, van de misschien wel laatste mooie dag. Bij de roei-plas van
Zevenhuizen rijden we een rondje er middendoor en komen weer bij de Roerdomp uit. Via Kruisweg rijden we naar de Slootweg en bij het Geertje valt de groep in tweeën. Precies als de kerkklok 12 keer slaat komen wij met 50 km. thuis aan en genieten nog even na van deze mooie fietsdag.
Annie van Rijn

De C2 ging met negen fietsers, waarvan één persoon van de A3 van start voor een koffiestop bij Café De Ruigen Hoek in De Zilk. Deze rit hadden wij op 11 augustus vanwege weersomstandigheden omgeruild met Delftse Hout. Een goede ruil wat nu is gebleken. In Leiden pakten we de Singels op en daarna de Haarlemmertrekvaart. Deze ging vóór Noordwijk over in de Leidse Vaart. Hier rijd je het viaduct onderdoor, maar ik zag nog kans om de spreuk te lezen, die er opgeschreven stond: “Waardeer de kus van het leven!” Oei wat mooi. Met een lekker rustig windje konden we dit lange stuk van zo’n 8 km goed bedwingen. Om precies 10.00 uur kwamen wij met 29,5 km aan. Dit is een goede koffietent en we zaten gezellig binnen aan een goed bakkie koffie en voor sommigen een lekkere appelpunt. Ook weer even lekker bijkletsen natuurlijk. Wij fietsten voor de terug route eerst parallel aan de N206 door Noordwijkerhout heen richting Noordwijk en toen fietsten we langs de N444 richting Voorhout. Daar weer eens de Rijnsburgerweg gekozen, die over gaat in de Voorhouterweg en zo richting Oegstgeest, waar het wel eens een zoekplaatje is met de bouw van alles en nog wat. Door zo’n nieuwbouwwijk heen zagen we een huis met gele dakpannen. Dat is toch wel uitzonderlijk. We kwamen bij Corpus uit en toen langs de  Rijn naar de Haagse Schouw. Bij station De Vink pakten wij het “snel-fietspad” op, die  enigszins parallel van het spoor langs Voorschoten gaat. Bij de Horstlaan aangekomen haakte de eerste af richting Leidschendam. Bij de Oostvlietweg volgde nummer twee om uiteindelijk met drie fietsers te eindigen bij De Bles. Daar klokte ik om 12.30 uur 61 km af op de teller. Het was heerlijk fietsweer op deze mooie warme nazomerse dag. Zo warm dat de laatste 4000 lopers van de Dam tot Dam loop niet meer mochten starten.
Groet, Lia de Jong-Zwetsloot

Aanstaande zondag staat de laatste rit op de toerkalender. Alle groepen hebben dan het clubhuis van fietsclub Avanti in Alphen a/d Rijn op het programma staan. Het vertrek is voorlopig voor de laatste keer om 8.30u.