Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag was het weer een mooie nazomer dag, dus verschenen er best veel fietsers aan de start. Kort na half 9 vertrokken zij in diverse richtingen voor hun rit. De A1 nam het voortouw met maar liefst 15 man. Iedereen weer terug van vakantie en van plan om er nog een mooie najaar van te maken. Voor ons stond Leimuiden op de kalender, dus dan gaan we daar ook naar toe. Daar is hij voor en zo simpel is het gewoon. Heb je eerder een rit gemist vanwege slecht weer, vakantie of andere omstandigheden dan is dat pech gehad. Volgend jaar heb je weer een kans of wellicht in het najaar. Dat het een mooie nazomer dag was, was blijkbaar ook voor de pleziervaart een teken om er nog een keer op uit te trekken. Maar liefst 3x stonden we te wachten voor een geopende brug. Bij de 4e, langs de ringvaart, zijn we maar doorgereden naar de volgende brug. In Leimuiden was nog 1 grote tafel voor ons vrij en met wat extra stoelen erbij lukte dat prima. Onze komst was niet aangekondigd, maar over onverwachte drukte doen ze bij de Keizer gelukkig niet zo moeilijk. Ze zetten gewoon hun voorraad lege kopjes op tafel met een pot koffie en schenk ze zelf maar vol. Ander gevolg was wel dat we naast de puntjes grepen. Zo zaten een paar fietsers naast ons te smullen van een appelpuntje met slagroom, terwijl wij het moesten doen met een zakje stroopwafels van de Lidl. Toch jammer. Op de terugweg viel de groep direct al uiteen, doordat de eersten niet wisten dat de rest nog niet gereed was. Na een telefoontje werden alle schaapjes weer herenigd in de kudde en maakten we ons rondje van zo’n 95km gezamenlijk af.
Arno van Rijn

A3 weer van het pad af?
Zondag weer prachtweer voorspeld. Door vakantieperikelen heb ik een paar ritten overgeslagen, dus weer de hoogste tijd voor een rondje fietsen. Volgens de letter van de toerkalender was een bezoek aan Leimuiden vandaag aan de beurt. Nou…, mooi ritje toch? Voorzichtig qua kilometers een beetje afbouwen naar de winterstop, helemaal prima! Maar de A3 zou de A3 niet zijn als er niet afgeweken wordt van het programma. Bij aankomst op de startplaats werd er net als een aantal weken terug gemompeld onder elkaar van: oh, God, daar komt de voorzitter aan…! En zodra dit geroezemoes gaande is, riekt er natuurlijk weer iets naar de misdaad. Het duurde niet lang voor de
aap uit de mouw kwam: De A3 heeft vandaag weer lak aan het met bloed, zweet en tranen uitgedachte programma. Vorige week is wederom unaniem met de toen aanwezige regering besloten dat we vandaag Leimuiden links zouden laten liggen en daarvoor in de plaats Kinderdijk van een bezoek zouden voorzien. Kinderdijk…., hoe verzin je het? Een mega- verre rit in de staart van het seizoen! Maar goed, ik kan natuurlijk voet bij stuk houden, en stug volhouden dat we naar Leimuiden gaan trappen, maar dan had ik het parcours hoogstwaarschijnlijk alleen af moeten leggen. Dus er zat niets anders op dan rekken en erbij blijven om de homogeniteit in de groep te waarborgen. Even na de start was alle commotie van de baan, heb ik me naar de stuurgroep aan de voorkant van het peloton begeven en daar gevraagd waarom de keuze Kinderdijk gemaakt was. Het antwoord was even eenvoudig als doeltreffend: ten tijden van de geplande Kinderdijk-rit was het koud en nat met een lage opkomst, dus veel deelnemers wilden graag nog een keer deze kant op. Nou, dat is een zeer acceptabele redenatie en daar kon ik geen weerwoord op geven. Voor één ding wilde ik nog wel mijn gezag tonen, en dat omvatte het rijden van de lange versie Kinderdijk. Ik moest me daar maar geen zorgen om maken, dat was allang ingepland. Het mooiste stuk van deze rit begint als je bij Krimpen de overtocht maakt. Kinderdijk ligt dan nagenoeg gelijk aan de andere kade van de Lek. De oude/nieuwe koffietent laten we links liggen en koersen voor een bakkie door naar de Krom in Oud Alblas. Een uitstekende en prachtige locatie voor de koffiestop. En als je dan tevens op het terras nog getrakteerd wordt op een zonnetje, dan kan de dag eigenlijk al niet meer stuk. Vervolgens verder door de Alblasserwaard via Brandwijk, Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf, Vuilendam naar het pontje van Groot Ammers. Dat zijn toch plaatsen die je niet dagelijks aandoet en zich bevinden in een schitterende en rustige omgeving. De beurtvaart bracht ons over de Lek naar Bergambacht en van daaruit was de route via Stolwijk en Gouda weer meer bekend voor velen onder ons. Nog een enkel briesje tegenwind zorgde nog voor wat mokerslagen op de conditie tijdens het laatste stuk, maar iedereen is na een mooie tocht voldaan met 109 km op de teller weer gearriveerd in de omgeving van Stompwijk.
Hans Nieuwland

De C1 groep
Op de toerkalender staat een verrassings-/verregen-de tocht voor ons gepland. Aangezien de rit naar De Zilk door omstandigheden niet door gegaan was, is de keuze makkelijk. Met onze groep van 10 reden we op weg naar Voorschoten, Korte Vliet en wilde de captain de Rhijnhofweg in fietsen. Opmerkingen van ons en gezien de borden was de weg al lange tijd afgesloten, maar een automobilist zei dat hij voor fietsers nu wel open was. Gunstig voor ons dus! Via Katwijk naar Noordwijk en een mooie weg door de duinen. Langs het zweefvliegveld bij Noordwijkerhout, waar er net een zweefvliegtuig met een fluitend geluid over ons heen vloog. Dan een klein stukje nog naar het café ‘De Ruigenhoek’. De zon liet zich nog maar zelden zien en het was nog wel wat fris, dus werd een hoekje binnen gekozen. Een lekker bakkie gaat er altijd in, zeker na zo`n eind fietsen. Voor de terugweg de kortste route ingevoerd, die ons bracht door Lisse, Sassenheim en Warmond. Voor ons best verrassend soms, omdat we deze route nu eens tegengesteld reden en het er dan toch anders uitziet. Af en toe een drinkmoment en de zon wordt steeds warmer. In Leiden wist de captain het even niet en gaf hij ons een extra rondje, waarna we toch bij de Singels uitkwamen. Via de Julius Caesarbrug naar het Cronesteinpark en zijn wij even later om 12.45u thuis, met 65 km. Wat een mooie fietsdag (en route) weer.
Annie van Rijn

C2
Deze ochtend eerst een woordje van de voorzitter. Vervolgens startte de C2 als laatste groep met acht fietsers voor een koffiestop in Hazerswoude-Dorp. Via het Noord AA, het Bentwoud en ’s-Gravenwildertpad reden wij via de Zesde Dwarstocht naar Waddinxveen. We fietsten door het industriegebied om vervolgens langs de Gouwe uit te komen. Toen fietsten we door Laag Boskoop richting Het Rietveld, waar we om 10.10 uur met 32 km als eerste groep aankwamen in Klein Giethoorn. Vanaf de start van het fietsseizoen kunnen wij hier niet meer op zondag terecht. In september zijn de herfstopeningstijden ingegaan en omdat op onze kalender vandaag een verregende tocht stond gepland, konden wij deze gelegenheid alvast verzilveren. Voor ons is dit altijd een mooi pittoresk plekje. De druiven in het prieeltje waren goed voor de oogst. Na ons stroomde het terras vol, kortom zeer druk. Voor de terugweg koos de captain voor de kortste weg om op tijd thuis te zijn. Dus door Hazerswoude heen, de Bent door naar Gelderswoude en via de Ondermeer naar huis. Het was prachtig fietsweer, echter de tegenwind begon wel aan te wakkeren en wij vonden het erg druk met fietsers worden. Kwam dat omdat iedereen weer terug is van vakantie of had het met Open Monumenten Dag te maken? Ach, het was gewoon lekker weer! Om 11.50 uur zette de captain zijn fiets stil met 49 km op de teller. Aanstaande zondag staat voor ons Delftse Hout op de kalender. Daar zijn wij al op 11 augustus heengegaan in plaats van De Zilk. Dus als het weer het toelaat gaan wij zondag 22 september de rit naar De Zilk fietsen en dan wordt het zeker wel 65 km en dan zijn we ook iets later thuis. Dit verslag is namens Fried.
Groetjes, Lia de Jong-Zwetsloot

Aanstaande zondag staat voor bijna alle groepen het Bergse Bos op de kalender. Voor de C2 is het Delftse Hout de bestemming. We vertrekken weer om 8.30u vanaf het Klaverblad.