Wild plukken,

bereiden en proeven bij Buitenplaats Molenwei

Zondagmiddag werd er bij Buitenplaats Molenwei aan de Stompwijkseweg 27 een leerzame natuurtoer gegeven door Kitty Hinkenkempen van Kit’s Kitchen. Zij kookt eens in de week op donderdag bij restaurant Appeltje Eitje in Den Haag met veelal in het wild geplukte ingrediënten. De aangewezen persoon dus om ons wegwijs te maken over wat er groeit en bloeit in het Stompwijkse buitengebied. Gastvrouw Vicky v.d. Krogt had er voor gezorgd dat er koffie, thee, water en wat lekkers klaar stond.
We begonnen met het voorstellen en we kregen uitleg over de middag. Er werd gevraagd op welke manier we het opgemerkt hadden en ja, daar is de Dorpsketting dan weer handig voor, meerderen kwamen hier via de info in de Dorpsketting. Verder kwamen de mensen overal vandaan, zelfs een mevrouw die normaal op Ibiza woont en een koppel uit België.

Door de jaren heen weet ik best wel veel over planten en bomen, het heeft mijn interesse. Deze middag heb ik veel geleerd over wilde planten waarvan er eigenlijk best wel veel in mijn tuin staan, b.v. dat bij brandnetels een mannelijke en vrouwelijke plant gemoedelijk naast elkaar staan, wel verschillend zijn en dat de brandnetel niet steekt als je er van onder naar boven langs gaat. En je de vruchten kunt drogen en dat ze lekker smaken in de salade. De koningskaars met prachtige bloemen goed tegen ontstekingen van het slijmvlies, de waterpeper (echt wat was hij heet), de weegbree stopt het bloeden en de hemelsleutel kan als pleister gebruikt worden. Kaalknopkruid met veel calcium is goed voor zwangere vrouwen, springbalsemien trekt veel bijen aan en bijvoet kun je in je schoen doen bij vermoeide voeten.

We hebben niet de bloem en niet de blauwe bessen, maar de groene bessen van de vlier geplukt en netjes alle bolletjes ingemaakt als kappertjes. Dit is uiteraard een proces en wordt nog vervolgd. Dus over een week of wat kunnen we ze pas proeven. Wildplukken is verboden bij de wet, maar voor eigen gebruik kun je natuurlijk wel wat meenemen. Verder is het van belang dat je het geplukte afspoelt omdat het besmet kan zijn met de urine van een vos met de parasiet, de vossenlintworm, die zeer gevaarlijk is voor mens en dier. Opletten dus! Het was een leuke leerzame middag en Vicky heeft nog heel veel plannen b.v. om een voedselbos aan te leggen zodat dit zeker een vervolg zal krijgen.

Ria Luiten