Gemeente houdt vast aan snippergroen Stompwijk

De gemeente is niet bereid inwoners van Stompwijk tegemoet te komen inzake ‘snipper-groen’: stukjes gemeentegrond die zij zich toegeëigend hebben. Dat blijkt uit antwoorden van wethouder Jan Willem Rouwendal op vragen van GBLV-Gemeenteraads-lid Maurice Hartsinck.

In Stompwijk gaat het om 140 adressen waarvan 50 in de Dr. van Noortstraat aan het water van de Stompwijksevaart. Betrokkenen daar zijn woedend aangezien het Hoogheemraadschap Rijnland de beschoeiing van de vaart twee keer renoveerde. Daardoor werd hun grondstuk ‘kunstmatig’ groter. Vlietnieuws heeft daar op 24 juli over bericht.

De wethouder zegt niet te weten om hoeveel grond het gaat in Stompwijk. Inwoners hebben Vlietnieuws bericht dat het gaat om 5 tot 40 vierkante meter. Op de vraag van Hartsinck wat de gemeente gaat doen met de grond als men die terugkrijgt antwoordt Rouwendal: ‘De stroken die (ontruimd) vrijkomen, komen terug in beheer van de gemeente. Dit groen wordt opgenomen in het reguliere onderhoudsprogramma. Afhankelijk van de situatie en de locatie wordt bekeken hoe de (her)inrichting van dit groen zal plaatsvinden’.

‘De beschoeiing langs de waterweg is aangebracht door het Hoogheemraadschap van Rijnland en blijft intact. Wanneer bewoners gebruik maken van de grond tot en met deze beschoeiing, bijvoorbeeld als voortuin, ontvangen zij een aanbod tot koop, huur of een verzoek tot ontruiming. Wanneer de bewoners de grond niet wensen te kopen of te huren, dan volgt een verzoek tot ontruiming van de voortuin tot aan de beschoeiing en wordt voor de beschoeiing dezelfde route gevolgd als hiervoor aangegeven’.

Op de vraag welke verplichtingen eigenaren van grond dat aan de waterweg grenst hebben, blijft de wethouder het antwoord schuldig. ‘Daarvoor dienen de eigenaren de keur en legger van het Hoogheemraadschap van Rijnland te raadplegen. Dit is geen onderdeel van het project snippergroen’.

Inmiddels hebben drie inwoners van Stompwijk medebewoners opgeroepen de krachten te bundelen daar waar het gaat om snippergroen. Dat is gebeurd via het huis-aan-huisblad van Stompwijk, De Dorpsketting.

Bron: Vlietnieuws d.d. 30 juli 2019