Probleem brandveiligheid Kulturhus begin 2018 al bekend

De problemen met de brandveiligheid van het Kulturhus in Stompwijk waren in maart 2018 al bij betrokkenen bekend. Dat blijkt uit emails tussen Flameteq brandpreventie, bouwer SSB en onderaannemers. Onlangs hebben de onderaannemers bekend gemaakt dat het Kulturhus nog steeds niet brandveilig is. De Maerten van den Veldeschool maakt al sinds maart gebruik van het pand.
Volgens burgemeester Klaas Tigelaar is het gebouw veilig te gebruiken, al zijn er mankementen. Hij baseert zich daarbij op de uitkomsten van een spoedonderzoek door de gemeentelijke dienst handhaving en de brandweer.

In maart 2018 signaleerde Flameteq al een probleem met de brandveiligheid en de ‘brandklasse’ van te gebruiken materialen. Het ging daarbij met name om de gevelbekleding. Gesteld werd dat de brandwerendheid onvoldoende was. Een brandoverslag kon niet voor minstens 30 minuten voorkomen worden. Flameteq gaf aan dat de gedachte gevelbekleding Neolife geen brandwerende schil vormde (brandklasse E; zeer brandbaar). Buiten en binnen waren brandwerende platen nodig: Promatect (een steenachtig materiaal dat onbrandbaar is en waterbestendig) en gipsplaten. Flameteq hekelde bovendien het feit dat in de bouwtekeningen en –specificaties de brandklasses B (zeer moeilijk brandbaar) en D (goed brandbaar) door elkaar werden gehaald. Wat er met die opmerking is gedaan door de bouwers is onduidelijk.

Recent lieten de onderaannemers weten dat er aan de buitenkant clickwall is aangebracht waaraan geen brandwerende eisen zijn gesteld, en aan de binnenkant gipsplaten die geen brandwerende eigenschappen hebben. Bovendien werden op diverse plaatsen clickwall en gipsplaten tegen elkaar uitgeruild waardoor op de ene plek alleen clinckwall zit en elders alleen gipsplaat.