Toerclub Stompwijk

Aan het begin van deze mogelijke hittegolf stond voor alle groepen een rit naar de kust op het programma. Hoe kunnen we het zo plannen?! Deze ochtend kwamen 52 leden aan de start op zoek naar wat verkoeling.

De A1 vertrok met 9 man waarbij de captain had bedacht dat we misschien maar beter niet door de duinen konden gaan. Je weet maar nooit hoe druk het daar is. Via de Leidse singels gingen we dus naar Voorhout en daarna langs de Leidsevaart. Daarna via Vogelenzang en Aerdenhout naar Bloemendaal. Het laatste stukje tot het Kopje pakten we (onbedoeld) een toeristische route langs de vele villa’s in deze omgeving en kwamen direct onderaan de klim uit. Het was linksom en tot ieders verrassing begon direct de klinkerweg naar de top. Na de afdaling die volgde reden we gezamenlijk richting strand. Nu werd het snel drukker op het fietspad en we reden al vele strandgangers voorbij. De diverse parkeerplaatsen begonnen vol te stromen en op de boulevard was al geen leeg plekje meer te vinden. We vreesden dat dat op het terras ook ons lot zou zijn, maar dat viel gelukkig mee. We arriveerden tegelijk met de A2 en voor beide was nog plek. Toen we weer op de terugweg gingen kon de A3 precies onze plek weer overnemen. Op de boulevard van Zandvoort deden we het maar rustig aan en daarna dacht ik een mooi fietspad het binnenland in gevonden te hebben over de oude trambaan. Wel jammer dat er bij ieder weggetje dat we kruisten hekjes stonden waar we tussendoor moesten laveren. Daarna langs een stuk Leidsevaart waar we nooit komen en vervolgens de Ringvaart langs. Terug in Stompwijk hadden we zo’n 110 km op de teller en waren we wel toe aan een frisse douche.
Arno van Rijn

Afgelopen zondag was zo’n dag met super fietsweer; geen wind, zon, ’s morgens nog gematigde temperaturen. Voor de A2 stonden dan ook weer 12 man te popelen om koers te zetten richting het kopje van Bloemendaal. Vanwege het mooie weer zou het zeer druk worden op de fietspaden door de duinen. Daarom besloot onze koersleiding om de route andersom te fietsen: eerst door de duinen en terug over Aerdenhout. We reden langs de noordkant om Wassenaar heen (voor mij geen gebruikelijke route, maar zeer mooi met nog veel landelijk gebied) naar Katwijk. Daar gingen we de duinen in en reden we via Noordwijk naar Zandvoort. “Gelukkig” was het bij de strandtent nog niet druk. Daar dacht het personeel kennelijk anders over, tussen het eerste en tweede rondje koffie hadden we gemakkelijk even naar het kopje van Bloemendaal kunnen rijden. Dit lange wachten maakte de heren renners waarschijnlijk wat nerveus; ik kreeg (nou ja ‘kreeg’, ik moet eigenlijk zeggen ‘zelf afgehaald’) mijn koffie wat laat en had nauwelijks tijd om deze op te drinken, want ze stonden al met hun fietsen in de hand. En toen naar het beroemde, of het beruchte, kopje van Bloemendaal. Waar staat ‘Kopje’ eigenlijk voor? Wie het weet mag het zeggen, ik hoor het graag in het verslag van volgende week.
Maar wat mensen wellicht niet weten is dat deze heuvel, net als de cols in Frankrijk, een soort van monument heeft. Volgens mij heb ik hem gezien en gefotografeerd. De hele A2 zag mij even afstappen, maar niemand die ook even afstapt. Allemaal de blik op oneindig, of…..
Na de afdaling ging het in sneltreinvaart via Aerdenhout, Halfweg, Rijnsburg en Oegstgeest richting Stompwijk. Veilig thuis aangekomen via wederom een prachtige route, dankzij een goede ploegleiding (dat mag ook wel eens worden gezegd), hadden we ruim 100 km op de teller.
John

Zondag 23 juni Nationale Topless-dag…en laten wij van de C-groepen nu net Noordwijk op de kalender hebben staan! Met onze groep van 8 togen wij dus richting strand en duinen. Via Voorschoten naar Wassenaar, waar we langs de mooie villa’s richting de duinen gingen. Regelmatig wordt er een drinkpauze ingelast en de eventuele shirtjes uitgedaan, want het wordt al aardig warm. De drukte op de paden valt op dit uur nog wel mee. Via Katwijk komen we in Noordwijk aan, waar we besluiten naar een strandtent te gaan. Bij de gebruikelijke koffietent is het al aardig druk op het kleine terras en we willen niet binnen zitten nu. Bij strandtent Nomade vinden we nog een mooie tafel met uitzicht op zee. Nee geen mannen met verrekijkers te zien hoor….
Wel leuk om te vermelden, dat bij de eerste koffieronde er te weinig kokos makroontjes lagen, dus werd de serveerster vriendelijk gevraagd of we er bij de 2e ronde voor iedereen eentje zouden krijgen. Komt ze dus met een schoteltje vol aan en wij dik tevreden natuurlijk. Voor de terugweg de route Voorhout en Leiden, waar de captain soms verrassende weggetjes/paadjes nam! Het was jammer dat de singel bij molen de Valk afgesloten was anders hadden we alle Leidse singels afgereden. Via de Vrouwenweg kwamen we thuis aan om 12.15 uur met bijna 55 km. Mooi op tijd voor diegene die nog naar de Triatlon in Leidschendam willen of de feesttent in Zoeterwoude. Inmiddels was de thermometer opgelopen richting de 30°. Pffff
Annie van Rijn

De C2 vertrok met 6 fietsers naar Noordwijk. We probeerden een korte route te rijden en die ging via Zoeterwoude, Lammenschansbrug en de Korte Vliet naar de Vink. Voorbij de Haagsche Schouw fietsten we op Katwijk aan, waar we in de verte de watertoren al zagen opduiken. Over de boulevard van Katwijk, waar het nog niet druk was. Wel zag je veel cateringwagens staan voor de bevoorrading. Toen nog het laatste stukje door de duinen naar Noordwijk, waar bij het begin van de boulevard mijn “engelen” op mij wachtten. Met 25 km kwamen wij bij Café Rosser aan, waar wij lekker binnen gingen zitten, omdat het daar lekker koel was. Dit is zo’n gezellig bruin kroegje, waar wij al vanaf het eerste jaar komen, toen heette het nog “Het Stipje”. We (lees de mannen) waren echter te vroeg voor de nationale topless zondag, omdat men zoveel mogelijk blote borsten wilde verzamelen op het strand van Noordwijk tussen 12.00 en 14.00 uur. Vóór half 11 vertrokken wij alweer voor de terugreis. Eerst de boulevard afgereden, waar het al lekker druk begon te worden en toen richting Voorhout, Warmond en langs de Haarlemmertrekvaart. Via de Singels, waar het ook een drukte van belang was in verband met de Speedo Swim-in ofwel dobberen in de Maresingel. Als toetje via de Kanaalweg naar het Cronesteynpark, Miening en Zuidbuurt weer terug naar Stompwijk. Hier moest ik mijn mannen “engelen” laten gaan en fietste rustig op huis aan. Om 11.50 uur zette ik mijn fiets tegen de erker met 52 km op de teller.
Groetjes, Lia de Jong-Zwetsloot

Aanstaande zondag 30 juni gaan de A en B naar Oudewater. De C gaat naar Nieuwkoop. Allen vertrekken weer om 8.30u vanaf het Klaverblad.