Samenwerking bij bouw Kulturhus liep niet

De samenwerking tussen de bouwer van het Kulturhus in Stompwijk, SSB, en de ‘nevenaannemers’ is niet goed verlopen. Dat heeft de gemeente Vlietnieuws laten weten. SSB (Slim Scholen Bouwen) is inmiddels failliet. De onderaannemers claimen dat de gemeente waarschuwingen van hen dat het helemaal mis ging met de bouw, in de wind heeft geslagen.
Op de vraag hoe het kan dat SSB in april 2017 het contract kreeg voor de bouw terwijl die onderneming pas een maand eerder werd opgericht en geen cent had, laat de gemeente weten dat SSB de rechtspersoon was waarmee het contract moest worden afgesloten. Daar voor was er contact met het Team Kulturhus: de architect, bouwmanager, grondlegger van het Slimbouwen-gedachtengoed en een aantal ‘aannemers’.
Het Team Kulturhus werd door de gemeente zelf aangezocht nadat een openbare aanbesteding geen reacties had gebracht. Volgens de gemeente ging het daarbij om partijen die wel interesse hadden getoond bij die aanbesteding.
SSB hoefde, aldus de gemeente, zelf niet aan de vooraf gestelde eisen te voldoen. Dat gebeurde via de leden van het Team Kulturhus. Daar was de ervaring en expertise aanwezig. Dat was aangetoond met referentieprojecten, inclusief ontwerpbekwaamheid en contractmanagement.
Dat er gedurende het proces, na het tekenen van het contract, leden van het Team Kulturhus afhaakten, was volgens de gemeente geen bezwaar. In het contract stond dat er gewisseld kon worden van partij/onderaannemer mits de gemeente akkoord ging. Dat was bijvoorbeeld ook het geval bij het opstappen van bouwmanager Van Vliet.
Tijdens de bouw heeft de gemeente contact gehouden met SSB en de architect om zo de voortgang en het resultaat te bewaken, zo beweert men nu.
Inzake de eis dat SSB 1 miljoen euro eigen kapitaal in zou brengen zegt de gemeente nu niets te weten. Over berekeningen dat het project ongeveer twee maal zo duur is uitgevallen als voorzien, zegt de gemeente dat men daar niet op in wil gaan in afwachting van de beantwoording van vragen, gesteld vanuit de gemeenteraad, daarover.