Voor het 15e jaar op rij: SGW Vlietland is weer geslaagd

Op deze zonnige zondag 16 juni reisden ruim 300 ruiters, amazones en menners uit het hele land naar het mooie groene “Watersport- en recreatiegebied Vlietland” om deel te nemen aan één van de meest spectaculaire paardensportevenementen in de regio. De samengestelde wedstrijd van de regio Zuid-Holland voor de ruiters en amazones en dit jaar was er ook weer een wedstrijd georganiseerd voor de menners, een officiële minimarathon!

Twee wedstrijden op één dag: ruiters en menners in actie

Eventing is de meest veelzijdige tak van alle hippische disciplines. Elke ruiter moet 3 onderdelen afleggen: een dressuurproef, springparcours en als sluitstuk het meest favoriete onderdeel: de cross-country. Of zoals een van de deelnemers het omschreef: “Eerst laat je in de dressuur zien dat je klaar bent voor het springen, daarna test het springparcours dat je kunt springen. En dan mag je cross in en over de natuurlijke hindernissen springen. Dat is waar we het voor doen.”
Ook de menners kwamen dit jaar weer in actie. Tijdens de Minimarathon lieten ze zien dat zij in hoog tempo de ballen op de kegels kunnen laten liggen en hoe zij in de juiste volgorde de poorten van de marathonhindernissen zo snel mogelijk en zonder fouten kunnen passeren met een hoge snelheid. Dit parcours rijden zij twee keer en de totale tijd geldt als eindtijd.

Teamwork

Niet alleen ruiter, menner en paard moeten een goede combinatie vormen om succes te hebben. Ook de organisatie is een kwestie van teamwork. Paardensportverenigingen ‘de Blesruiters’ uit Stompwijk en ‘Koningin Emma’ uit Wassenaar organiseerden het evenement gezamenlijk. Ruim van tevoren zijn we al bezig met de voorbereidingen van dit grote evenement. In de winter zijn we druk aan het zagen en timmeren, we bouwen prefab-hindernissen zelf. In de week voor de wedstrijd komen die uit de opslag en worden op de juiste plek neergezet en afgebouwd. In een tijdsbestek van nog geen week verschijnt een compleet strodorp en een cross-parcours met zo’n 25 hindernissen.

Vrijwilligers

Naast de harde kern organisatoren en vrijwilligers van de Stichting Eventing Zuid-Holland, zijn er ongeveer 135 vrijwilligers nodig om zo’n grote en complexe wedstrijd tot een goed eind te laten verlopen. Dit kunnen wij uiteraard niet alleen, elk jaar melden veelal onze vaste, trouwe en ervaren vrijwilligers zich aan om ons te komen helpen. De taken variëren van hindernisjury, parkeerwachten, dierenartsassistenten tot het bewaken van overgangen voor het publiek, waar de ruiters met hun paarden in volle galop langs galopperen. Dit jaar organiseerden wij wederom een mooi gevulde loterij voor alle vrijwilligers om onze dank uit te spreken. Met als hoofdprijs; twee toegangsbewijzen voor de military in Boekelo en daarnaast vele bonnen en leuke cadeaus van onze standhouders en sponsoren.

Wedstrijdleider en voorzitter Ton Spaan kijkt zeer tevreden terug op de dag: “We hebben een geweldige dag gehad met veel zon, veel publiek en alles is goed en veilig verlopen, op naar volgend jaar”.

Benieuwd hoe de Blesruiters en Stompwijkse deelnemers hun parcoursen hebben verreden?
Kijk voor de complete uitslagen op www.eventingzuidholland.nl of
www.sgwlive.nl.

De hele dag maakte Carmen Fotografie de foto’s:
www.carmenrodriguez.nl.