Kulturhus kost gemeente nog eens 300.000 euro

Het faillissement van de bouwer van het Kulturhus in Stompwijk, SSB, kost de gemeente nog eens minstens 300.000 euro. Dat bedrag wordt wel gevorderd op SSB maar op het Raadhuis wordt niet verwacht dat men dat bedrag, of een behoorlijk deel ervan, ook echt zal ontvangen.

Dat blijkt uit mededelingen van B&W aan de gemeenteraad. De 300.000 euro bestaat uit nog te doen werk, inclusief de sloop van de uitgebrande oude Maerten van den Veldeschool; opslag in verband met kosten die de gemeente moest maken; boete wegens te late oplevering van het Kulturhus.

De gemeente stak tot nu toe 4,125 miljoen euro in het Kulturhus plus 85.000 euro asbestsanering. Daar komt dus minstens 300.000 euro bovenop.

Het Kulturhus, dat nog niet af is, wordt al wel gebruikt. De gemeente overlegt nu met schoolbestuur Panta Rhei hoe de laatste restpunten kunnen worden afgerond. Volgens de planning had in juli alles klaar moeten zijn, inclusief de buitenruimte. Dat wordt eventueel later door het faillissement van SSB.

B&W hebben nog niet gereageerd op de noodkreet van de onderaannemers bij het Kulturhus. Die claimen nog een half miljoen euro aan uitstaande rekeningen te hebben. Zij verwijten verantwoordelijk wethouder Astrid van Eekelen bovendien nalatigheid omdat zij waarschuwen dat het misging bij de bouw en SSB in de wind sloeg en het pand in gebruik werd genomen zonder dat voldaan werd aan het bouwbesluit. Vanuit het Raadhuis wordt bericht dat een en ander wordt uitgezocht en er later een reactie volgt.

Ook oud-wethouder Frank Rozenberg, die het contract met SSB voor de bouw van het Kulturhus afsloot, wil geen vragen over SSB en het project beantwoorden. ‘In de bestuurlijke verhoudingen is het zo dat het college (van B&W, red.) verantwoordelijk is. Dit betekent dat dit dossier ooit van wethouder Beimers vervolgens naar wethouder Rensen, naar mij, naar wethouder Bremer en nu naar wethouder Van Eekelen is overgegaan. Aan het college zijn vragen gesteld, die het college moet beantwoorden en niet ik. Het zou daarom ongepast zijn als ik nu vragen van Vlietnieuws ga beantwoorden’.