Café De Gouden Leeuw in Stompwijk houdt op te bestaan

Ruud en José Scholtes stoppen na 30 jaar met het Café De Gouden Leeuw in Stompwijk, dat 100 jaar heeft bestaan, maar nu definitief dicht gaat
(foto/tekst: Dick Janssen, Het Krantje)

Stompwijk – Na meer dan 100 jaar verdwijnt de dorpskroeg De Gouden Leeuw aan de Dr. Van Noortstraat 76 in Stompwijk. Ruud en José Scholtes stoppen ermee en de eigenaar van het etablissement heeft andere plannen met het pand.

“In 1918 werd De Gouden Leeuw op dit adres als café ingeschreven bij de Kamer van Koophandel”, weet Ruud. Bijna 30 jaar geleden, op 1 juni 1989, namen Ruud en José het café over van Rene van den Berg. “Ik ben er schuin tegenover geboren en kwam er al als kind”, vertelt Ruud. “Ik wilde het altijd al graag hebben.”
Hoewel hij ook nog een tijdje in de Drie Hooibargen in Zoetermeer en in het Dorpshuis in Stompwijk heeft gewerkt, was Ruud eigenlijk timmerman. Maar toen hij de Gouden Leeuw overnam ging hij al snel fulltime aan de slag in het café. “We moesten wel flink investeren en hebben het helemaal uitgebouwd en een toiletgroep aangelegd”, aldus Ruud. “Maar dat maakte niet uit, het waren gouden tijden met bijna ieder dag wel een man of 60 tot 70 in het café. Het draaide als een trein.”
Daarnaast waren er veel bruiloften, partijen en feesten en organiseerde het echtpaar Scholtes zelf ook allerlei activiteiten. “We hebben zelfs een paar keer een grote tent neer laten zetten op het sportpark met grote artiesten als Henk Wijngaard, de Blue Diamonds, Jacques Herb en De Kast”, weet Ruud nog wel. “We hebben leuke tijden meegemaakt. Ook zomaar een keer voor de lol het record barzitten georganiseerd. De winnaar hield het maar liefst 95 uur vol. Verder hebben we Stompwijk Jazz gehad après-ski feesten, jamsessies, een popquiz en talloze kaartavonden. En we keken altijd met een grote groep de voetbalwedstrijden van Oranje.” Een jaar of 15 geleden is de keuken van De Gouden Leeuw verbouwd en uitgebreid omdat er meer vraag kwam naar een hapje eten. Ruud en José maken sindsdien veel gezonde maaltijden voor mensen die overwerken, of geen zin hebben om zelf te koken, en verzorgen daarnaast catering. “We hebben van alles”, laat José weten. “Alles wordt vers gemaakt en daarna ingevroren. Het is ook snel klaar, want we hebben alles op voorraad.”
De Gouden Leeuw is een begrip in het dorp. Ruud en Jose hebben lief en leed met hun klanten/gasten gedeeld, van ontluikende liefdes, geboortes en bruiloften, tot scheidingen en sterfgevallen. “Je kon hier verder dag en nacht terecht als je wat nodig had”, meent Ruud. “Ook als je niks in huis had kon je hier altijd wel een koud kratje bier of een paar flessen (fris)drank komen halen.”
Dat nu ook de kroeg verdwijnt is voor sommigen moeilijk te verkroppen. José snapt dat wel. “Je hebt hier nu eigenlijk alleen nog een supermarkt, een kapper en een bloemenwinkel”, somt zij op.
Bar De Bles is er natuurlijk nog wel als feestlocatie en de Sportsbar zal een beetje de functie van café over moeten nemen. De snackbar verhuist in ieder geval wel naar het voormalige slijterswinkeltje van De Bles. Ruud en José zullen de patatzaak daar nog een maandje op gang helpen. Ook het dartsteam zal waarschijnlijk in De Bles onderdak vinden. Het biljartteam van De Gouden Leeuw houdt er mee op. Ruud en Jose zullen het zelf ook wel gaan missen. “We stoppen niet omdat het moet maar omdat het mag”, lacht Ruud. “Het huurcontract wordt per vijf jaar verlengd en ik ben nu 63. En we willen er niet nóg vijf jaar aan vastzitten. Wel jammer dat het niet wordt voortgezet.”
Dat het café dichtgaat betekent niet dat Ruud en José uit beeld verdwijnen. Zij wonen in een huis pal naast de kroeg en vanuit huis gaan zij gewoon door met catering en het verzorgen van gezonde kant-en-klaar maaltijden. “Maar alleen maaltijden en hapjes, dus geen gesjouw meer met biervaten en kratten met flessen”, aldus José. “Dat hebben we nu wel gehad.”

Op 31 mei sluit het café. Dan houden Ruud en José alleen nog een besloten receptie voor (oud-)klanten en genodigden.