Opnames gestart voor ‘Boeren tussen Steden’

‘Boeren tussen Steden’ is de titel van een serie documentaires, waarvoor onlangs de eerste opnames in Stompwijk en Leidschendam zijn gemaakt. Boeren, hun partners en hun gezinnen spelen de hoofdrol; zij runnen elk op hun eigen manier een bedrijf in het groene buitengebied van de gemeente Leidschendam-Voorburg. De serie zal in het najaar lokaal en regionaal worden uitgezonden.
De serie is een burgerinitiatief van de werkgroep Boeren tussen Steden. De meeste boeren in Stompwijk en omgeving zijn actief in de melkveehouderij. Met de serie portretten van nog actieve boeren wil de werkgroep laten zien hoe agrarische ondernemers anno 2019 te werk gaan en hoe ze tegen hun eigen toekomstperspectief aankijken.

Nieuwe wegen
Achterliggend doel is een bijdrage te leveren aan de visievorming voor deze agrarische uitloper van het Groene Hart in de provincie Zuid-Holland.
Overheden, maatschappelijke organisaties, waterbeheerders enz. hebben
onvoldoende scherp in beeld, waar het met dit weidegebied naar toe zou moeten en welke mogelijkheden en nieuwe wegen bereikbaar zijn. Het blijkt voor velen een zoektocht naar (nieuwe) verbindingen met omliggende
steden.
Het aantal boeren in het oostelijke weidegebied van de gemeente – tussen de A4 en de gemeenten Zoetermeer en Zoeterwoude – is de afgelopen decennia sterk verminderd. Ruim twintig boeren, groot en klein, zijn nog overwegend actief in de melkveehouderij in Wilsveen, aan de Stompwijkseweg, Oostvlietweg, de Onder- en Bovenmeerweg en in de Westeindse polder en de Meeslouwerpolder. Sommigen hebben een neventak op het erf of hebben er een (halve) baan buitenshuis bij.

Agrarisch erfgoed
Enkele ondernemers overwegen om er ‘iets anders bij te gaan doen’ met het oog op voortzetting van het bedrijf op termijn. Bij meerdere families is er een bedrijfsopvolger, bij een aantal niet. In de docu’s wordt ingezoomd op de
ondernemers, terwijl ook ingegaan op kansen én beperkingen voor hun
bedrijfsmatige activiteiten. Uiteraard komt ook het agrarische en historisch erfgoed in beeld. Boeren tussen steden wil met de documentaires een discussie op gang brengen, waaraan ook andere groepen uit de samenleving aan kunnen meedoen.
Boeren tussen Steden is voortgekomen uit het Midzomer Molendijk Ontbijt in 2018. Het ontbijt had als doel inwoners uit drie buurschappen dichter bij elkaar te brengen en het unieke, landelijke buitengebied tussen de groeiende steden zichtbaar te maken. Het College van B en W van Leidschendam-Voorburg is onlangs aangehaakt bij het initiatief en brengt binnenkort, samen met enkele leden van de Stompwijkse Adviesraad een werkbezoek aan zeven bedrijven, die ook in de serie aan bod komen.

Meer info op facebook Boerentussensteden

Jack Luiten,
mede namens overige leden werkgroep : Leo en Petra Oliehoek,
Vicky v.d. Krogt, Jacques en Desi van Herten