Een feestelijk jaar voor schildersbedrijf Tom Janson Schilder en Wandafwerking

Voor schildersbedrijf Tom Janson is 2019 een feestelijk jaar. Het familiebedrijf viert alweer zijn 20-jarig bestaan. Maar dat niet alleen. Vanaf 1 mei treedt ook zoon Ivan Janson (21) in de voetsporen van zijn vader. Hoog tijd voor een interview met Tom, Marjolein en Ivan zelf.

Allereerst, van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal! Hoe kijken jullie op de afgelopen jaren terug?
Tom: Dankjewel, het is snel gegaan. We zijn op 1 juli 1999 gestart en nu alweer vele jaren verder. Eigenlijk is het heel goed gegaan. In de eerste jaren was het heel gemakkelijk. Toen ik begon, was er namelijk geen schilder meer in Stompwijk. Toon van Maren en Sjaak Disseldorp waren toentertijd al gestopt. En Stompwijkers willen toch graag een bekende over de vloer. Bij mijn baas in Leidschendam vroegen ze ook vaak al om die jongen uit Stompwijk. Toen ik voor mezelf begon, konden we dan ook een vliegende start maken. In de crisisjaren die later volgde, was het wel wat rustiger qua werk. Maar ik heb gelukkig nog nooit een dag zonder werk gezeten.

Jullie hebben het bedrijf samen, hoe zit dat precies?

Marjolein: We hebben een heel heldere rolverdeling. Tom schildert, werkt wanden af en behangt. En ik ben de achterkant van het bedrijf. Dat betekent dat ik de offertes uitwerk, facturen maak, promotieactiviteiten bedenk en de gehele boekhouding doe. Al met al ben ik er toch een aantal uur mee bezig, naast mijn dagelijks werk als financieel adviseur. Samen praten we over welke keuzes we willen maken binnen het bedrijf. En ja, dat gaat natuurlijk vaak gewoon aan de keukentafel.

En nu is er ruimte voor uitbreiding. Jullie zoon komt in het bedrijf!
Tom: Jazeker, een bijzonder moment voor ons allemaal. En we hebben er zin in. Een tijdje terug heb ik hem voor een grote klus ingehuurd van zijn toenmalige werkgever. Dat werkte prettig. Toen hij zelf na een aantal jaar op zoek wilde gaan naar een nieuwe uitdaging, heb ik hem gevraagd of hij die niet bij mij aan wilde gaan. Ik heb veel werk en vind het leuk om samen te werken. Ook maakt het ons bedrijf wat flexibeler. Inmiddels hebben we de eerste klussen samen gedaan en ik merk dat ik het heerlijk werken vind met hem erbij. Hij werkt nauwkeurig en met plezier. Natuurlijk is het altijd spannend of je als zoon met je vader kunt werken, en andersom. Ik laat hem heel vrij en hij brengt allerlei kennis mee van nieuwe schildertechnieken en verfsoorten. Ik leer daar op mijn beurt ook weer van. Ik vind zo’n frisse blik wel prettig.

Maar wat vindt de zoon er zelf eigenlijk van?

Ivan: Ik ben nu alweer zo’n vier jaar schilder en vond het tijd voor iets nieuws. Het is een nieuwe uitdaging om samen met mijn familie het bedrijf in te gaan. Natuurlijk ken ik het schilderen van dichtbij. Als ik me als jongen van 13 jaar verveelde, nam mijn vader me gewoon mee naar een klus. Zo leerde ik wat er allemaal bij komt kijken. Toch wilde ik niet meteen schilder worden, dat kwam pas tijdens een snuffelstage bij een schildersbedrijf. Toen wist ik
het zeker. Ik ben toen van mijn toenmalige school overgestapt naar de vakopleiding.

Kijk je ernaar uit om met je ouders een eigen bedrijf te hebben?

Ivan: Ja, want ik ben benieuwd naar het ondernemer zijn. Mijn ouders leren mij hoe je een goede offerte maakt, hoe je je uren berekent en hoe je het contact met klanten onderhoudt. Daarnaast vind ik het heel leuk dat je als eigen ondernemer met de producten kunt werken waar je achter staat. Goede materialen werken toch het prettigst. Je ziet echt het resultaat daarvan terug. Het maakt me trots als ik ergens langs loop waar ik heb geschilderd en dat alles nog mooi in de verf staat. En natuurlijk vind ik het ook superleuk dat ik nu mijn eigen auto van de zaak heb. Mét natuurlijk de naam van ons bedrijf erop.

Gaan jullie het jubileum nog vieren?
Misschien een leuk personeelsfeest?

Marjolein: Haha, zo’n personeelsuitje hoort er zeker bij. Al moeten we zeggen dat de rest van de familie dan ook mee mag, hoor! En vanwege ons jubileum willen we onze klanten een verrassing aanbieden. We vinden het toch leuk om hier aandacht aan te besteden. We kijken uit naar een feestelijk jaar!