Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag stond alweer de 2e rit van het seizoen op het programma. Voor de A en B ging die naar Noorden en de C ging naar Wassenaar. Qua weer hebben we weer een super seizoenstart, want ook deze keer was het heerlijk zonnig en durfden sommigen al met de korte broek op pad te gaan. Er kwam een kleine 70 man/vrouw opdagen. Daarvan waren 14 mannen van de A1 die weer als eersten vertrokken. Ondanks een langdurige bandenstop en een matige oostenwind reden we vrij snel naar De Klinker, waar we een nog vrijwel leeg terras troffen. Alleen de B zat er al, maar ook de anderen volgden snel. Wat heerlijk dat we zo vroeg in het jaar al lekker op het terras konden zitten. Buiten onze eigen groepen waren er geen andere gasten op het terras. Dat was maar goed ook, want de serveerster moest het in haar eentje doen en dat is dankzij haar kordate optreden goed gelukt. Ze had zelfs nog aandacht voor onze -soms dure- fietsen en dat die beter niet tegen de plantenbakken gezet konden worden. Het risico dat ze omver gelopen worden en beschadigen is dan aanwezig. Na de koffie reden we nog een stukje verder en vervolgens vanaf het verste punt de Meije in. Op deze schilderachtige route kwamen we wel veel fietsers en wat motoren tegen, maar gelukkig weinig auto’s. Dan is het op zo’n bochtige weg met een flinke groep nog wel te doen. Via Bodegraven en Boskoop reden we daarna met de wind in de rug vlot naar Stompwijk toe.

Arno van Rijn

Op deze al dagen van te voren aangekondigde prachtige voorjaarsochtend waren we met z’n achten van de A2 voor de rit naar Noorden. Het was onbewolkt en in het begin stond er nauwelijks wind. Ondanks het mooie weer was bij onze groep de opkomst precies de helft kleiner dan vorige week. Het schip was enigszins stuurloos; we moesten onze weg naar Noorden zonder wegkapiteins zien te vinden wat uiteindelijk goed is gelukt. We gingen via Alphen langs de Rijn via Bodegraven richting Woerden. Vlak voor Woerden gingen we via Zegveld naar De Meije. Loek zag onderweg 4 ooievaars. Iets wat 30 jaar geleden héél bijzonder was. Verder was het weiland één grote groene lege vlakte. Vanaf de watertoren gingen we over het schilderachtige pad dat de Nieuwkoopse Plassen in tweeën deelt naar de overkant en waren we precies gelijk met de A1 bij de koffie. Na de koffie namen we de kortste weg naar huis. Het was behoorlijk druk geworden en we moesten goed opletten. Soms begint het meer op een concentratie oefening te lijken. Langs de Nieuweweg in Zoeterwoude had kaasboer Nico Captein al z’n enorme koppel koeien naar buiten gedaan die zich te goed deden aan het voorjaarsgras. Met 92 km op de teller waren we even over half één weer terug.

Sjaak Hoogweg

De C1 Groep

We hadden er weer zin in, nu nog fris zo aan het begin van de dag, maar de temperatuur belooft richting de 18° te gaan! Met onze groep van 12 reden we naar de Kniplaan, Horsten en Wassenaar langs Meyendel naar de duinen. Onderweg waren we al heel veel grote groepen wielrenners tegengekomen, een beetje verrast waren we door de snelheid die ze blijven rijden als ze ons passeren, het leek wel een wedstrijd! We genoten van het vele moois onderweg, bloeiende struiken en een ooievaarsnest op een van de hoge punten van Kasteel Oud Wassenaar! Bij Paviljoen de Klip aangekomen waren we mooi op tijd om de stoeltjes buiten in te nemen. Tegelijk kwam de bediening al met een blad koffie aanlopen, wat een service! Terug ook nog een mooi stukje door Wassenaar en langs het Valkenburgse Meer. Bij de Korte Vliet spotten we de eerste ganzenkuikens. Om wat extra kilometers te maken nog een stukje Cronesteinpark en langs het spoor naar Zoeterwoude. Om 11.45 uur waren wij thuis met ruim 40 km.

Annie van Rijn

De C2 vertrok op deze prachtige zondag met 8 fietsers. Onze gastrijder van vorige week had zijn racefiets opgezocht en opgepoetst. Een oldtimer onder de fietsen: een échte Jan Janssen RIH met ook een fietshelm uit die tijd. Zelfs de voorzitter kwam hoogstpersoonlijk even de RIH inspecteren. Tijdens het fietsen merk je echter wel het verschil in snelheid van een racefiets ten opzichte van een toerfiets met dikke banden. We fietsten door Zoeterwoude dorp, waar wij bij La Place twee touringcar bussen met SUNWEB er op zagen staan. Vermoedelijk gingen zij naar de Ronde van Vlaanderen, waar de Hollanders het geluk deze middag niet mee hadden. Toen naar de Korte Vliet en de Vink, zigzaggend door de wijk Stevenshof, waarbij een van ons even snel de grond kuste, richting Katwijk en Wassenaar. Om 10.15 uur kwamen wij met 23 km aan bij de Klip en namen plaats op het terras. Een prachtige knusse gelegenheid, snelle bediening, goede koffie en niet duur! Overigens was het een komen en gaan van vele fietsgroepen.  We vervolgden onze terugreis eerst richting het strand, dus we werden gelijk op een pittige klim getrakteerd. Als je dan van een paar snelle tegenliggers ineens “Hup Lia” hoort roepen, dan geeft dat ’n kick! Ik herkende onze dorpsgenoot gelijk, maar onze captain niet. Hij werd ook al bij zijn naam toegeroepen. Vervolgens door het prachtige Meijendel, waar alles nog kaal was, maar je zag, voelde en hoorde de knoppen uitkomen. Via het buurtschap De Kievit naar de Horsten en de Kniplaan weer terug naar ons mooie dorp.  Om 11.55 uur zette ik de fiets tegen de muur van de erker met 44 km op de teller. De zondag kon zijn vervolg krijgen.

Groetjes, Lia de Jong- Zwetsloot

Aanstaande zondag 14 april gaan de A-groepen naar Honselersdijk. Voor de B is de koffiestop in Schipluiden en de C gaat naar Delftse Hout. We vertrekken weer om 9.00u vanaf het Klaverblad.