Veilig toeren…., de kop is eraf!

Zondag werd door Toerclub Stompwijk de eerste tocht van de 25e toerkalender gereden.

Ondanks minder mooie weersomstandigheden dan de voorgaande dag en de verspringing van de klok van winter- naar zomertijd zijn er ruim 70 fietsers aan de start verschenen. Een prachtig aantal voor de eerste rit!

Voorafgaand aan de start heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt het 25e fietsseizoen in te luiden als ‘Veilig toeren’. U weet, het is sinds jaar en dag mijn stokpaardje de leden van de Toerclub te motiveren de veiligheid in acht te nemen tijdens de toertochten. De helm en het rode stoplicht zijn al (met succes) de revue gepasseerd. Maar veiligheid is nog een veel breder item. Denk bijvoorbeeld eens aan achter elkaar rijden in onoverzichtelijke bochten in plaats van naast elkaar; het fietspad of rijbaan vrijhouden als er een bandje wordt vervangen. En zeer algemeen: let altijd goed op de bewegingen van de overige weggebruikers! Mooi voorbeeld hiervan diende zich al aan net na de start in de Ondermeer. Wij zijn natuurlijk niet de enige Toerclub die vandaag is gestart met de activiteiten, en vandaag bij het Geertje kwamen meerdere groepen fietsers tegelijkertijd aan bij de brug richting Noord Aa. Al deze fietsers willen in korte tijd een plekje bemachtigen op een veel te klein pad voor z’n grote groep. Tegelijkertijd komt uit tegengestelde richting ons een busje tegemoet met een hogere snelheid dan ter plaatse toegestaan. Gelukkig hebben alle fietsers elkaar goed in de gaten gehouden, geanticipeerd op de situatie en hun plekje op de weg en fietspad op een juiste en correcte manier weten te vinden. Juiste inschatting van de situatie voorkomt hier een hoop ellende. Misschien is mijn pleidooi dan toch niet voor niets…

Dan de Toer: een hele mooie! Via Bentwoud, Waddinxveen, Moordrecht en Nieuwerkerk aan de IJssel de lus naar Bleiswijk gereden. Paden bereden die ik in mijn hele fiets-carrière nog niet ben tegengekomen. Complimenten voor de captains Tinus en Nico en de ondersteuning van Aad.

Hans Nieuwland

Na het openingswoord door de voorzitter was het ongeduld onder de aanwezigen om te vertrekken inmiddels zo groot, dat de A1 maar snel het voortouw nam door het parkeerterrein te verlaten. Met 16 man reden we eerst richting de Vliet waar we langs onze oude startplek kwamen. We zwaaiden nog even naar Theo die ons gedag riep en vervolgden richting Nootdorp en Delfgauw. Inmiddels werd de weg steeds natter, want hier was blijkbaar nog een buitje gevallen deze ochtend. Jammer voor iedereen die z’n fiets netjes gepoetst had voor de seizoensopening. We reden via het Bergse Bos naar Rotterdam en daarna langs de Rotte terug naar de koffie. Daar was het al snel gezellig druk en omdat in de serre een familiefeestje was nam de Toerclub bijna het gehele restaurant in beslag. Met het komen en gaan van de verschillende groepen was het leuk om iedereen weer even te zien. Voor de terugweg maakten we nog een ommetje via Waddinxveen zodat we na zo’n 85km weer terug in Stompwijk waren.

Arno van Rijn

De opkomst was groot voor de eerste officiële rit van het seizoen na een winter die weer geen winter was. Wij waren met z’n zestienen van de A2 waarbij ook Thijs voor het eerst na een zwaar ongeluk in de Alpen weer aanwezig was. Hij is er redelijk van hersteld. Bij het vertrek was dit keer ook de voorzitter aanwezig. Hij zei: “dat we goed op onze veiligheid moeten letten zodat we in september weer allemaal ongehavend het seizoen beëindigen”. Bij vertrek was er nog veel bewolking die in de loop van de ochtend oploste en stond er een stevige noordenwind. De eerste keer gaan we naar Meerenbos langs de Rotte In Bleiswijk. Sjaak had weer een mooi route bedacht die o.a. om het vliegveld Zestienhoven heen ging en na de koffie pauze door het boomkwekerijgebied van Boskoop en Hazerswoude. Bij de Meer en Geerweg kruisten 3 grutto’s onze weg, de kans daarop wordt steeds kleiner. Bij het Spookverlaat in Hazerswoude zag ik voor het eerst dit jaar een zwaluw die nog geen zomer maakte. Met 90 km op de teller waren we om kwart voor één weer terug in Stompwijk.

Sjaak Hoogweg

De C1 groep…start het 25e seizoen Toerclub Stompwijk….

De kop is er weer af, het fietsseizoen is weer begonnen. Met het thema ‘Veilig Fietsen’ opende de voorzitter met een woordje aan alle leden om toch vooral goed op te letten in het verkeer en op de weg! Daarbij willen wij de helm en de fietsbel niet vergeten! Voor alle 74 klaarstaande fietsers hoopt hij dat we het eind van het seizoen weer zonder kleerscheuren bereiken. De C1 vertrok met een groep van 11, (misschien moeten we de naam wel gaan veranderen binnenkort in E 1)…want nu waren er 4 met een e-bike, maar er zijn er al 9 met zo`n ondersteunende fiets in onze groep. Zoals gebruikelijk gaan we met zijn allen koffie drinken in Restaurant Meerenbos aan de Rotte. Met Jan en Aad aan kop ging het via de golfbaan naar het Balijbos en namen we de Katwijkerlaan naar Rokkeveen. Menigeen klaagde over de koude noordenwind en was men er gelukkig goed op gekleed. Langs de rijksweg en mooie nieuwe randstadrail/trein station naar het restaurant. Daar was het nog stilte voor de storm en kwam het personeel al snel met de koffie (of chocomelk)! Toen wij weer naar de fietsen liepen kwamen ook de A2 en A3 aan. Voor de terugweg ging het via Moerkapelle, Kruisweg en langs de Benthuizerplas. Mooi op tijd 11.45 uur (nieuwe tijd) waren wij thuis met de eerste 40 kms.

Annie van Rijn

De C2 verzamelde met zeven fietsers, waarvan een gastrijder, bij de start voor de 1e rit naar Bleiswijk. De voorzitter hield een openingstoespraak, waarbij hij het jaarthema ‘veiligheid’ liet doorklinken en dat wij dit jaar naar het einde van het 25e officiële fietsseizoen van de Toerclub rijden. We reden eerst via de Middelweg en het Kangoeroepad door Zoetermeer heen en wilden via het Spoorpad richting Bleiswijk gaan, maar kregen al gauw te maken met de 1e weg opbreking van het seizoen. Dus slingerend via het Industrieterrein kwamen we gelukkig uit op de beoogde route. Vervolgens over de Groendalseweg naar de koffie in Meerenbos, waar wij om vijf vóór 10 als 1e groep met 16 km aankwamen. Hier hebben we even gezellig bijgepraat, want dat was wel ff nodig ná het winterseizoen. Terug vervolgden wij onze route door Moerkapelle heen richting het Bentwoud. Hier ging het lekker voor ‘t windje en via de bekende toevalswegen, waar wij nog twee TC leden wandelend tegemoet fietsten en als toetje de Bovenmeer, kwamen we om even ná half 12 met 35 km op de teller. We tikten geen 40 km aan, maar vonden het wel welletjes zo. Overigens komen onze fietsers, die aan de andere kant van het dorp wonen sowieso wel aan de 40 km.  De been- en bilspieren moesten er nog aan wennen, maar de kop is eraf en laat die lente maar komen.

Groetjes, Lia de Jong- Zwetsloot