Bestuur stichting Dorpshuis blikt terug op bouw Kulturhus

De afgelopen maanden heeft u diverse stukken kunnen lezen over alle gebruikers van het nieuwe Kulturhus. Nu vinden we het leuk om ook als bestuur terug te kijken op de afgelopen jaren. Dus hebben we dit keer onszelf laten interviewen.

Aad de Haas, secretaris

“Het is mijn eer te na dit project in de steek te laten voor het klaar is”

“Het is alweer tien jaar geleden dat Jetty Noordzij mij vroeg om te helpen bij het Dorpshuis. De aanleiding was niet zo’n vrolijke, want de toekomst van de stichting stond op het spel. Vooral het financiële deel moest echt worden aangepakt. Ik zei toen: ik help jullie twee jaar en dan vertrek ik weer. Samen met Jetty hebben we in twee jaar alles weer op de rails gezet. We hadden toen verder nog geen bestuursleden. Aanvankelijk waren we niet betrokken bij het Kulturhus, maar later zagen de initiatiefnemers wel dat het slim was om ook ons erbij te vragen. Wij verhuurden tenslotte heel veel ruimtes.Toen de bouwplannen kwamen, was het voor ons nog steeds een ver-van-ons-bedshow. Het duurde allemaal erg lang. Omdat mijn kennis niet op het vlak van bouwen ligt, heb ik toen Frank van der Voort erbij gevraagd. En om eerlijk te zijn, ben ik er op een gegeven moment toch in meegesleurd. De laatste maanden ben ik er nu dagelijks mee bezig, we werken naar de opening toe. Ondanks alle perikelen en de vele vergaderingen mag het resultaat dat er nu is, er zeker zijn. Ik vind het goed wat er uiteindelijk allemaal toch uitgekomen is. Dat is ook de reden dat ik toch ieder jaar er weer bij ben gebleven. Het is mijn eer te na dit project in de steek te laten, nog voordat het klaar is.”

Frank van der Voort, bestuurslid

“We hebben op cruciale momenten laten zien dat zaken anders konden”

“Door het bestuur van Stichting Dorpshuis ben ik zo’n acht jaar geleden gevraagd om het traject naar het nieuwe gebouw te begeleiden door deel te nemen aan het Kernteam. Je kunt dus wel zeggen dat het een olifantsdracht was. Toch denk ik dat het een mooi proces is geweest. Als ik terugkijk, is het belangrijk geweest dat het Kernteam op cruciale momenten – mede door onze inbreng – heeft kunnen laten zien, dat zaken anders kunnen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de eerste tekeningen. Daarop was een gebouw te zien dat veel te klein en te smal was. Dat voldeed niet aan de wensen en behoeften van de gebruikers. Wij hebben toen duidelijk kunnen maken dat dit echt geen optie was. Een ander cruciaal moment was dat het Kernteam in overleg met aannemers heeft kunnen aantonen dat volledige nieuwbouw van zowel het Kulturhus als de school mogelijk was. Eerst was daar geen sprake van, de oude school zou blijven staan, maar met kennis van de markt hebben we daar opnieuw naar kunnen kijken. Dat zijn belangrijke momenten geweest en uiteindelijk is het natuurlijk het resultaat dat telt. Er staat nu een gebouw dat een aanwinst is voor het dorp. Van de buitenkant kun je er nog wat van vinden, maar van binnen is het prachtig en compleet. Met elkaar gaan we met dit Kulturhus verdere versnippering van activiteiten in ons dorp voorkomen. Dat is waardevol voor de toekomst en in het belang van ons allemaal.”

 Theo van Velzen, penningmeester

“Het is geweldig als de grote subsidiebedragen worden toegekend”

“Twee jaar geleden kwam ik in het bestuur en ik viel meteen met mijn neus in de boter. We hebben een drukke tijd gehad met veel vergaderen en hard werken, maar ik vind het leuk dat ik er zo direct bij betrokken ben. En ik heb ook dingen gedaan die ik anders niet zo gauw zou doen. Zo heb ik me bezig gehouden met de inrichting van het nieuwe pand. Dus ook bijvoorbeeld met welke stoelen en tafels er moeten komen. We hebben wel met een binnenhuisarchitect gewerkt voor de grote lijnen, maar uiteindelijk maken we zelf de beslissingen. Zo wilde hij het heel modern hebben en kiezen wij toch ook voor comfort. De stoelen moeten natuurlijk wel lekker zitten voor iedereen. Als penningmeester heb ik me ook bezig gehouden met het aanvragen van subsidies. Dat gaat soms over megagrote bedragen. Dat je daar over mee mag beslissen, vind ik bijzonder. En het is natuurlijk geweldig als die bedragen ook worden toegekend. Ik probeer het daarbij zo goed mogelijk te doen voor zoveel mogelijk mensen. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar het is volgens mij allemaal prima gelukt.”

 Bert Wolterbeek, voorzitter

“Er ligt een prachtige kans voor mensen die van start willen met nieuwe ideeën”

“De man met de hamer, dat ben ik alweer zo’n twee jaar. Het is mijn taak om de vergaderingen kort te houden en gericht door te vragen. Ik kijk ook goed naar de doelen die we willen bereiken. Het bereiken van het Kulturhus is een bijzonder traject geweest en het resultaat mag er zijn. Nu we met Leo Oliehoek een locatiemanager hebben, zijn ook alle praktische zaken bij iemand onder gebracht. Er staat nu een compleet nieuw gebouw dat klaar is voor allemaal mooie initiatieven. En er ligt een prachtige kans voor mensen die hiermee van start willen gaan. Als bestuur zijn we dan ook op zoek naar nieuwe, frisse denkers die deze prachtige plek écht van Stompwijk willen maken. Veel van de huidige bestuursleden gaan een stapje terug doen en dragen graag hun kennis over. Je kunt juist nu de richting helpen bepalen van welke kant we op gaan. Er zijn veel mogelijkheden en leuke uitdagingen. En natuurlijk helpen we elkaar. Een eerste aanmelding is gelukkig al binnen. Meld je aan via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. We geven je graag wat meer vrijblijvende informatie. En je kunt gerust een paar keer meelopen om te kijken of het wat voor je is.”

Bestuur Stichting Dorpshui,s

Theo van Velzen, Aad de Haas, Bert Wolterbeek

en Frank van der Voort

E-mail: info@dorpshuis-stompwijk.nl

Telefoon: 06 21 85 36 61