Speech Prins Marco II bij overhandiging hamer in het gemeentehuis

Dank voor de gastvrijheid in het gemeentehuis van onze gemeente Leidschendam- Voorburg. Voor ons is dit weer een periode van veel gezelligheid en saamhorigheid met de carnavalsfestiviteiten.

Ik wil als Prins Marco II, en namens Page Jolanda en Opper Ron, gebruik maken van deze gelegenheid om de gemeente Leidschendam-Voorburg te bedanken voor een aantal bijzondere ontwikkelingen in Gaandrië. De drie onderwerpen zijn: de Stompwijkseweg, het Kulturhus en de omleidingsweg.

De Stompwijkseweg

De Stompwijkseweg die de verbinding is tussen Gaandrië en Zwabberdam. Wij, de inwoners van Gaandrië, zijn erg blij dat dit project na vele jaren van overleg, vergaderingen en onderzoeken tot een nieuwe weg heeft mogen leiden. Ik ben een fanatiek fietser en heb zelfs met de racefiets al enkele malen over de vernieuwde Stompwijkseweg gereden. Dat is iets wat je over de oude Stompwijkseweg niet snel deed, tenzij je in training was voor Parijs-Roubaix. Een klein detail over dit alles is dat we gelukkig na 50 jaar mopperen ons erfgoed niet helemaal kwijt zijn geraakt. Na deze grote opknapbeurt zijn de eerste opbrekingen een feit en komen de hobbels en kuilen weer langzaam terug. Gelukkig maar!

Het Kulturhus

Het Kulturhus is een goede fundering voor de toekomst. Ook tot stand gekomen na vele jaren van overleg, vergaderen en onderzoeken. De oude school is al enige jaren onder niveau voor het huidige leerproces van onze kinderen. Ook het tegenover gelegen Dorpshuis mag een vernieuwing hebben. Het geduld van de betrokkenen is wel even op de proef gesteld, maar gelukkig is uitstel hier geen afstel gebleken. De Maerten v.d. Velde school en de verschillende verenigingen die gebruik maken van het nieuwe onderkomen hebben er zin in om het Kulturhus te betrekken.

De Omleidingsweg

De Omleidingsweg, weer een project van heel veel jaren van overleg, vergaderen en onderzoeken, maar de werkzaamheden zijn gestart! Leuk om te zien dat ook dit project tot uitvoering gaat komen. Over dit project heb ik nog geen mening, maar ik kijk vol verwachting uit naar het eindresultaat. Vorig jaar heeft Oud Prins Ronald I tijdens zijn speech de gemeente een tip gegeven om een passende naam voor het Kulturhus via een prijsvraag te verkrijgen. Voor zover ik weet is daar geen gehoor aan gegeven. Daarom doen wij nu alvast een suggestie voor een naam voor deze nieuwe weg in ons Gaandriaanse rijk. Om de projectkosten niet uit de hand te laten lopen, hebben we de naam op een passende manier vastgelegd. De burgemeester krijgt een straatnaambord overhandigd met de naam “Laan van het Dorstige Hert”.“Laan van het Dorstig Hert” is naar onze mening een toepasselijke naam voor deze weg die ons gaandeweg naar een mooie ontsluiting van ons dorp gaat leiden. Misschien kunnen we ooit een dorstig hert spotten in de groene weilanden grenzend aan deze laan. Als loodgieter heb ik de taak om iedereen van water te voorzien om de dorst te lessen. Daarom schenk ik u deze drinkbak, gevuld met water, in bijpassende kleurstelling. De burgemeester krijgt de bekende blauwe Faas emmer gevuld met water.

Als afsluiting van mijn betoog nog een klein verzoek van onze Page Jolanda. Onze Page is woonachtig aan het einde van de Meerlaan in Gaandrië en ondervindt dagelijks samen met haar buren parkeerproblemen door het beperkt aantal parkeerplaatsen. Er zijn mogelijkheden om hier een andere invulling aan te geven waardoor de entree van ons dorp aan de Meerlaan een wat prettiger beeld geeft voor bewoners en bezoekers.

Ik ben al enige jaren woonachtig aan Het Gaanderspad, wat is aangelegd naar aanleiding van de speech van Oud-prins Hans I in seizoen 2009/2010. Tegenover dit pad is een fietsenstalling voor de naast gelegen bushalte. Oud-prins Barry I heeft in seizoen 2016/2017 gepleit voor een prullenbak voor zwerfvuil bij deze fietsenstalling. Helaas is deze prullenbak bij de jaarwisseling verdwenen. Ik wil u daarom vragen de originele prullenbak weer terug te plaatsen.

Kortom met veel kunst en vliegwerk kunnen er toch veel plannen tot een goed resultaat komen. Namens Page Jolanda en Opper Ron bedank ik de burgemeester voor deze gelegenheid en hoop u weer te zien bij de opening van het Kulturhus in Gaandrië.

Groeten van Prins Marco II, Page Jolanda en Opper Ron,

Alaaf, alaaf, alaaf

(Alle foto’s natuurlijk van Carmen fotografie)