“In mijn werkplaats is het een soort mini-Kulturhus”

Ook van binnen wordt het Kulturhus steeds mooier. Jacht- en interieurbouwer Pim van den Brink maakte een deel van de meubels en de inrichting.

Wat leuk dat je voor het Kulturhus aan de slag bent gegaan, wat heb je gemaakt?

Voor de huiskamer heb ik vier grote tafels gemaakt. Deze zijn gemaakt van een massief rubberhout. Daar zit wel een mooi, duurzaam verhaal aan. Dit hout is gemaakt van rubberbomen die moeten worden vervangen op de rubberplantage. Dus eerst hebben ze jarenlang rubber gegeven en dan wordt ook het hout nog opnieuw gebruikt. Het is een lichte, vrij gelige houtsoort.

Heb je nog meer meubels gecreëerd?

Naast deze tafels heb ik ook voor de grote zaal een kastenwand van zo’n twaalf meter gemaakt. Die is drie meter hoog. Wat je straks ziet aan de voorkant van al die kasten zijn panelen van berkenhout. Die hebben allemaal gaatjes erin. Door deze gaatjes is de kast meteen een akoestische wand. Dat is heel plezierig, omdat in vrijwel alle moderne gebouwen met harde materialen wordt gewerkt. Je hebt niet, net als vroeger, dat gordijnen en tapijt het geluid dempen. Deze gaatjes dempen de galm, dat is natuurlijk ook prettig voor bijvoorbeeld de fanfare.

Dat boren van de gaten moet een hoop werk geweest zijn…

Nee hoor, dat heb ik niet zelf gedaan. Dat kun je gelukkig zo kopen. Het valt niet mee om duizenden gaatjes allemaal op een gelijke afstand te boren. Voor de kastenwand heb ik een keukenblok gemaakt met keukenkasten. Daar komt nog een spoelbak in later.

Tot slot heb ik ook nog een flinke, ronde bar gemaakt. In eerste instantie was het een rechthoekige bar, maar in overleg hebben we er een ronde versie van gemaakt. Wat mij betreft is dit echt een verbetering.

Was het niet lastig die ronde vormen?

Voor veel mensen is het niet zo makkelijk om te werken met rondingen, maar als jachtbouwer ben ik daar natuurlijk wel aan gewend. Schepen zijn immers ook rond van vorm. Dus dat is een prima klus voor mij.

Ben je er lang mee bezig geweest?

Nou, ik ben er vooral al een tijd geleden mee begonnen. Ik ben na de zomer gestart en na een maand of twee was het klaar. Eerder hoopten we dat het Kulturhus eind vorig jaar open kon gaan, dus toen had ik alles klaar. Dat werk gaat eigenlijk in combinatie met mijn andere opdrachten. Als ik met een jacht even niet meer verder kan, ga ik weer verder met de interieurbouw.
Toen ik ermee begon was het Kulturhus overigens nog niet af. Er zijn wel getekende maten, maar in de praktijk valt bijvoorbeeld een hoogte soms net anders uit. Dat is wel even uitpluiswerk, maar het is gelukt. Het staat hier in de werkplaats allemaal klaar om te worden geplaatst.

Dus je hebt al even kunnen ervaren hoe het er straks uit gaat zien?

In mijn werkplaats is het inderdaad een soort mini-Kulturhus. Het staat hier lekker vol. Maar ik ben natuurlijk ook in het nieuwe gebouw geweest. Wat ik daar zie, is dat het allemaal netjes is afgewerkt. Daar valt weinig op af te dingen. En natuurlijk is er die enorme installatie voor duurzame energie. Dat merk je, want ook in de winter is het er lekker warm. En door de grote ramen heb je mooi uitzicht op Stompwijk. Het is mooi om door die grote ramen het bos van de pastoor te zien, aan de andere kant kijk je het dorp in. En boven kijk je zo de polder in.

Heb je nog meer goede ideeën?

Jazeker. Het lijkt mij heel leuk om nog wat oude onderdelen van het huidige Dorpshuis mee te nemen naar het Kulturhus. Bijvoorbeeld de deuren naar de toiletten. Dit zijn nog de oude deuren die komen uit het voormalige klooster, de voorloper van het Dorpshuis. Mijn oom Jan van den Brink is daar indertijd nog als ontwerper mee bezig geweest. Het lijkt me mooi om een stukje historie van het dorp terug te brengen in het nieuwe gebouw. We zijn aan het kijken of dit mogelijk is, bijvoorbeeld in een kast. Dan breng je meer identiteit aan in het gebouw.

Bestuur Stichting Dorpshuis

Theo van Velzen, Aad de Haas, Bert Wolterbeek

en Frank van der Voort

E-mail: info@dorpshuis-stompwijk.nl Telefoon: 06 21 85 36 61