De Gaanders vieren ‘met kunst en vliegwerk’ carnavalsfeest!

Gaanders carnaval in Swetterhage

Wat een geweldige dagen hebben we tot nu toe al achter de rug. We trapten het carnavalsfeest, met als motto ‘met kunst en vliegwerk’, af bij zorginstelling Swetterhage in Zoeterwoude. Prins Marco de 2e en page Jolanda werden deze avond bijgestaan door een prinselijk paar uit Swetterhage. Dankzij de muzikale begeleiding van de Pintergluurders werd dit een heel gezellige avond!

Ouderen carnaval in Zoeterwoude

Voor het 2e jaar hebben de Gaanders de KBO-PCOB van Zoeterwoude een leuke en gezellige middag bezorgd. Met wat hulp van de Raad van Elf wisten alle gasten op tijd binnen te zijn in het Muziekcentrum aan de Schenkelweg. Een volle zaal met gasten die getrakteerd werden op een hapje en drankje, een optreden van Prins, Page, Opper en later het Gaanders Oudprinsenkoor. Natuurlijk werd er tussendoor op de muziek van Jan Groeneweg een polonaise gelopen. Wij blikken terug op een gezellige en geslaagde middag.

Tienerdisco in The Base

Voor tieners is het fantastisch om te mogen gaan ‘stappen’ bij Bardancing Base in het dorpshuis. Een locatie waar ze nog niet mogen komen, maar waar onder leiding van een echte Deejay carnaval gevierd wordt met de Gaanders en ook de Koomers. Deejay Kevin heeft de tieners bezig gehouden met het lopen van de polonaise, maar ook danswedstrijden en speciale dansjes. Helemaal moe gedanst kwamen de kids uit de kelder van het dorpshuis voldaan naar buiten. Ook voor De Gaanders bleek dit een intensieve dansavond.

Gaanders Optocht

Wat een mooi spektakel in Gaandrië afgelopen zaterdag, de weergoden waren goed gestemd en dat heeft bijgedragen aan een fantastische dag. Als eerst werd er ‘s morgens een bezoek gebracht aan het Gemeentehuis te Leidschendam, waar de Gaanders samen met de Damzwabbers waren uitgenodigd door de burgmeester. Na een aantal polonaises was het tijd voor een officieel gedeelte. Prins Marco 2e wees de burgmeester tijdens zijn toespraak op een aantal positieve maar ook negatieve punten. Punten waar nog zeker verbetering valt te behalen. Ook gaf het prinselijk Gaanders paar de burgemeester een straatnaambord cadeau met daarop de naam voor de nieuwe rondweg in Stompwijk. Na een aantal toezeggingen van de burgemeester werd de bekende Gaanders hamer van ‘heerschappij’ uitgereikt aan de Prins en het startsein voor de optocht gegeven.

Na eerst een route in Leidschendam gereden te hebben, ging de tocht naar Gaandrië met een heerlijk zonnetje in de rug. Een bonte stoet trok die middag door het Gaandriaanse rijk. Opvallend zijn de vriendengroepen die uit ouders én kinderen bestaan en samen feest vieren. De laatste jaren is de gebruikelijke carnavalsoptocht uitgegroeid tot een waar spektakel, met ieder jaar mooiere creaties die al weken van te voren gemaakt worden.

Ook dit jaar had de jury een speciale stop bij de kerk ingebouwd, waar alle deelnemers hun visitekaartje konden afgegeven. Er werd geroeid, gedanst, gezongen maar ook werd de jury op ‘lekkers’ getrakteerd om een zo hoog mogelijke score te behalen. Op deze manier kon de jury alles objectief bekijken en beoordelen. Het motto ’met Kunst en Vliegwerk’ werd middels, standbeelden, helikopters, raketten en een kluis uitgebeeld op de kar en in kledij. Prins Marco 2e en Page Jolanda werden deze optocht vervoerd met Budgy, de kleine helikopter, op de Gaanders bus.

Gaanders straatcarnaval

Na de optocht werd het kruispunt bij De Bles afgezet voor het gezellige straatcarnaval. Ondanks wat bewolking en een paar spetters waren er veel bezoekers naar toegekomen. Speciaal voor het straatcarnaval was er een springkussen door Set in Motion opgebouwd en de Bavaria Partykar door de Bles geplaatst. Kortom alle ingrediënten voor een gezellig feest. En voor wie het koud had, stonden de deuren van de Bles open om binnen bij te praten. Op het podium buiten werden de prijzen van de optocht door Prins Marco 2e, Page Jolanda en Opper Ron bekend gemaakt. Tevens een woord van dank aan de jury die het niet gemakkelijk had deze middag.

Alle deelnemers werden onder meer bedankt voor deelname, creativiteit en uitstraling.

Einduitslag;

1e prijs                                   Kar nr. 18                            Srednaag Ed

2e prijs                                   Kar nr. 16                           Booming Group

3e prijs                                  Kar nr. 4                              Ha Ha Bier

4e prijs                                  Kar nr. 5                              The Annie’s

Loopgroepprijs:                                                                De Gingers

Aanmoedigingsprijs:    Kar nr. 7                              De Kinderkar

Pechprijs:                           Groep van Rick Luiten en Vrienden

Gekostumeerd Bal

Later in de avond maakten de Gaanders zich op voor het gekostumeerd bal in De Bles, het carnavalsfeest waar veel uitgedoste carnavalsvierders op af komen. De animo is groot om verkleed te komen naar dit feest. Het was een gezellige en drukke avond die tot in de kleine uurtjes heeft geduurd.

De Gaanders carnavalsmis met The Old Princes in Harmony

De Gaanders carnavalsmis werd voorgegaan door Pastoor Broeders die voor een volle kerk de mis voorging. Via de voordeur van de Heilige Laurentiuskerk werden Prins Marco 2e, Jeugdprins Dustin, Page Jolanda en Jeugdpage Nora en de Raden van Elf de kerk waardig binnengeleid. De pastoor heette iedereen ludiek welkom met ‘hallo allemaal, fijn dat u er bent’, wat zingend gecompleteerd werd. Het oud prinsenkoor van de Gaanders ‘the Old Princes in Harmony’ zongen de mooiste liederen onder leiding van dirigent Bram Soentjens. The Old Princes kregen na afloop een staande ovatie van het publiek, wat resulteerde in een korte toegift. Natuurlijk ontbrak het gebed van de nar niet waarna de pastoor iedereen nog veel plezier en vrede toewenste.

De Gaanders in De Bles

In de namiddag van de zondag volgende een gezellige muzikale middag in De Bles. De ‘Dynamic Voices’ onder leiding van Marian Pijnacker, ‘De Pintengluurders’ en ‘The Old Princes in Harmony’ onder leiding van Bram Soentjens verzorgde deze middag een waanzinnig optreden.

De foto’s van alle Gaanders activiteiten zijn gemaakt door Carmen Oliehoek en te bewonderen op Gaanders.nl of de Gaanders Facebookpagina, waar ook leuke filmpjes op staan.

3x alaaf De Gaanders

P.R. De Gaanders