VrouwActief bij Luiten Food

Dinsdag 12 februari waren ruim 50 vrouwen te gast bij het bedrijf van Luiten Food. Het bezoek viel onder een van de vele activiteiten van VrouwActief. Na de warme ontvangst met een drankje werden we verrast met een kopje cappuccino bloemkoolsoep. Hierna werden we gesplitst in twee groepen om daadwerkelijk in actie te komen, zoals onze naam doet vermoeden. De eerste groep gaat aan de slag met stoere barbecuemannen. We maken zelf hamburgers, bereiden de zalm voor met een heerlijk kruimig en kruidig jasje om op de barbecue in speciaal heerlijk nat gemaakt hout te roken en maken een avocado-mayonaisesausje. Groep 2 start met de rondleiding.

In het bedrijfsrestaurant wordt aan vier tafels de handen uit de mouwen, de handen in handschoenen en ons lijf in een mooi webershort gestoken. Het toeziend oog van de koks houdt ons in het gareel, ook hier een drankje erbij verzorgd door catering De Bles. Hierna werd het tijd om de rollen te wisselen en kregen we een leuke voordracht van Lennert Luiten over het bedrijf, waar in 1938 zijn opa Leen Luiten met een fiets met mand boter, kaas en eieren aan de man bracht. Het bedrijf start in een schuurtje achter het ouderlijk woonhuis van opa op de Dr. van Noortstraat 118. Verhuisd met opa Leen naar een ruimte onder het huis op nr. 148. Een aantal jaar nadat Leen en Aad het huis uit zijn gaat het bedrijf verder bij Aad en Ria en met een stacaravan als kantoor naar de Meerlaan.

In 1983 wordt de eerste steen door opa en Lennert zelf gelegd op het Klaverblad en juist in dit gebouw ging afgelopen maand de sloophamer. Inmiddels was er al een nieuwe opslag en kantoor gevestigd op de plek van de oude grasdrogerij. Er wordt geheid voor een nieuw pand met opslag om de wereldwijd 600 klanten te kunnen voorzien in hun vraag.

Het bedrijf is een wereldbedrijf geworden in meerdere opzichten. Het vlees komt uit het verre Argentinië en Nieuw Zeeland waar het vee in uitgestrekte gebieden de vrijheid heeft en ook de kippen scharrelen heerlijk buiten in Frankrijk, het wild op de savannes in Afrika.

Kangoeroe, lam, schaap en graan gevoerd rundvlees komt per containerboot uit Australië. En deze formule maakt dat het product speciaal is en de kwaliteit heeft om te kunnen leveren aan bedrijven als Albert Heijn, Aldi, Lidl, Scheria, de cruisescheepvaart en heel veel landen in Europa. Het mooie is ook dat het bedrijf werkgelegenheid biedt aan 65 mensen waarvan er meer dan de helft in Stompwijk woont of gewoond heeft. Ria en Tilly hebben hier jaren gewerkt en Leny heeft vroeger eenden geseald, andere leden werken er nog steeds. En anders wel hun kinderen, kleinkinderen, schoondochter, nichtjes, neefjes. Een diep geworteld bedrijf in de Stompwijkse gemeenschap, dat schept een band. Samen sterk met een dorpse mentaliteit waardoor er in de drukke maanden voor de kerst 60 tot 80 uur gewerkt kan worden. Met elkaar de schouders eronder en samen terugkijken als het weer gelukt is. We asseren het grote overzichtelijke strak ingerichte kantoor met robuust meubilair, glazen wanden, groene planten en streng toezicht vanaf de wanden.

Er worden steeds meer eisen gesteld aan onze voeding dat blijkt ook uit het feit dat er drie kwaliteitsmedewerkers in dienst zijn. Hier werd in de jaren 90 nog hard om gelachen, “Wat een onzin, je kan toch ruiken en kijken!” Nu wordt mede dankzij de automatisering alle facetten van het proces in beeld gehouden. Wanneer komt het vlees binnen, hoe laat en op welke temperatuur. Er zijn verpakkingslijnen en er is een gigantische opslag van 10 lagen hoog met temperaturen rond het vriespunt en zelfs min 20 graden. Ja inmiddels zijn we met de rondleiding gestart en kijken we onze ogen uit, wat is het groot, en schoon en mooi ingericht. Dat zie je aan de buitenkant niet, ook al rijd ik tweemaal per dag voorbij. De geur van e rook komt ons op het balkon al tegemoet. De barbecues branden en we kijken vooral naar de tips van het indirect bakken om verbranding te voorkomen. De jongens doen het werk. En hoe! Het ruikt en smaakt allemaal heerlijk. Een warme peperkoek met slagroom toe. Wij zijn er helemaal vol van. Ik hoor van iemand die niet zo vaak de avonden bezoekt, dat ze speciaal voor dit bezoek lid is gebleven. Hier heeft ze geen spijt van, want wat zijn we verwend vanavond, die als onvergetelijk de boeken in kan. Luiten Food van harte bedankt namens alle leden.

Petra